Hirdetés

2018. október 19., péntek

Gamdias Zeus M1 – az istenek egere?

Teljesen a játékosokra koncentrál a Gamdias; termékeik közül most egy középkategóriás egeret próbáltunk ki.

Hirdetés

Próba, értékelés

Használat közben

Az előző oldalakon már említettük, hogy az M1 méretével és alakjával alapvetően elégedettek voltunk, a mi fogási, használati szokásainkhoz ezek teljesen illeszkedtek. Ami kevésbé tetszett, az a tömeg (a tesztet a pluszban beépíthető 2 x 5 grammos súlyozás nélkül végeztük), de meg tudjuk érteni, ha valaki a nehezebb modelleket kedveli – akár csak azért, mert a nagyobb tömeget tudat alatt a minőséggel azonosítja.

Az 1000 Hz-es sebességet gond nélkül tartja a Gamdias Zeus M1
Az 1000 Hz-es sebességet gond nélkül tartja a Gamdias Zeus M1 [+]

Ami a mérhetőbb jellemzőket illeti, a mozgáskövetés alapvető jellemzőivel nem volt gondunk, angle snapping nem jelentkezett, a jitter pedig 2000 dpi-ig az elfogadható szinten marad, nem befolyásolja az irányítást. Az egeret a teszt során folyamatosan 1000 Hz-es lekérdezési sebességen használtuk, ezt gond nélkül tartotta is az M1.

A 2,2 m/s mozgási sebességet még jól követi a Zeus M1
A 2,2 m/s mozgási sebességet még jól követi a Zeus M1 [+]

A 2,2 m/s-nál gyorsabb mozgást rosszul kezeli az egér
A 2,2 m/s-nál gyorsabb mozgást rosszul kezeli az egér [+]

A bajok akkor kezdődtek, amikor az egér gyorsabb rántások során tanúsított viselkedését vizsgáltuk. Ahogy a felső grafikonon is látszik, a 2 m/s sebességig ajánlott PMW3320-szal a PCS (perfect control speed, azaz az a sebesség, ameddig az egér pontosan képes érzékelni a mozdulatokat) eléri a 2,2 m/s-ot, ami ebből a szempontból igen jó – az viszont már kevésbé, hogy ez egyben az úgynevezett malfunction rate (MFS) határa is. Ez azért gond, mert, mint az alsó grafikon is mutatja, 2,2 m/s felett nem azt kapjuk, hogy az egér nem követi tovább a sebesség emelkedését, hanem egy teljesen zavaros alakot.

Az úgynevezett LOD, azaz lift off distance (tehát az a magasság, amelyre felemelve az egeret, az már nem érzékeli a mozgást) 2,4 mm körül van, ami elfogadható, bár az ideálisnál magasabb érték – játék közben ez még nem lesz zavaró.

Értékelés

Első kézbevétel alapján sokat vártunk a Gamdias Zeus M1-től, bár az nem vetett jó fényt rá, hogy a gyártó nem árulta el a felhasznált szenzor típusát. Az egér ugyanakkor igényes kivitelű, tetszetős az anyagválasztás és kényelmesnek találtuk a formát is, az RGB világítás pedig nemcsak sokat tud, de könnyen ki is kapcsolható.


[+]

Sajnos hibátlannak nem nevezhetjük az M1-et, rögtön itt van például a viszonylag nagy tömeg, amelyet csak a talpak felfeszegetésével (és így szerencsétől függően a garancia elvesztésével) és némi szereléssel orvosolhatunk. A mozgáskövetés jellemzőivel alapvetően elégedettek lehetnénk, ha 2,2 m/s felett nem kapnánk össze-vissza értékeket, ami miatt pörgősebb FPS játékokhoz nem tartjuk a legjobb választásnak.

Ezen hibák, illetve az említett korlátozás ellenére mégis tetszett a Zeus M1, és nemcsak kivitele, illetve formája okán, de a hozzá tartozó szoftver is jól sikerült, rengeteg funkció került bele és jól testre szabhatóvá teszi az egeret, ráadásul a Gamdias mindezt 10 000 forintos áron kínálja nekünk.


Gamdias Zeus M1 egér

Wombath

A Gamdias Zeus M1 egeret a Gamdias bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.