Gamdias Zeus M1 – az istenek egere?

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: | 2018-01-11 08:23

Teljesen a játékosokra koncentrál a Gamdias; termékeik közül most egy középkategóriás egeret próbáltunk ki.

Bevezető és külső

Aki esetleg nem ismerné, a Gamdias nevű márkát 2012-ben alapították, nevének első három karaktere pedig a Gaming Art in Motion jelmondat rövidítéséből származik. A cég 2013 óta van jelent az európai piacon, és leginkább játékos perifériáiról ismert, de termékpalettájukon van tápegység, vízhűtés és ventilátor is. Legtöbb terméküket a görög mitológia valamelyik szereplőjéről nevezik el, egereik között pedig a zászlóshajót a Zeus vonal viszi, amelynek most bemutatásra kerülő, M1 modellje a középkategóriában versenyez 60 dolláros ajánlott áron – ez a magyar boltokban 10 000 forint alatti árat jelent.

Külső

A csúcsmodell Zeus P1, és kisebb méretű rokona, az M1 is hagyományosnak mondható, szinte szimmetrikus formát kapott, amely híján van mindenféle futurisztikus, „optikai ergonómiát” sugalló formának. Az egér első ránézésre kétkezesnek is tűnhet, de nem az: egyrészt alakja is jobban simul jobb kézbe, másrészt az oldalsó gombok is a jobb hüvelykujj helyzetét figyelembe véve kerültek rá.


[+]

Méreteit tekintve egy közepes eszközről beszélhetünk, amely 118 x 67 x 38,5 mm-es, és számunkra kicsit kényelmesebb volt ujjbegyes, mint tisztán tenyeres vagy karmos fogással használni. A formaterv érdekes része a nagyon enyhén, harangszerűen kiszélesedő keresztmetszet, ami egyfajta megtámasztást ad oldalra kerülő ujjainknak. Ez a mintás gumiból készült oldalsó részekkel együtt nagyon stabillá teszi az M1-et még izzadó tenyérrel is. Érdesített egyébként az egér háta, és a vele egy elemből álló fő gombok felülete is. Az oldalsó, illetve felső gombok hasonlóan igényes anyagból készülnek, kivitelük jó, a görgő gumírozott felülete pedig tapadós, de mi egy kis recézésnek azért örültünk volna.


[+]

A két fő gomb mellett felül három, oldalt két extra gomb található még, és persze a görgő is tud középső gombként funkcionálni. Az alapbeállítások az ilyen egereknél megszokottak, tehát az oldalsó billentyűkre az előre/hátra, a felsőkre pedig a dpi-állító funkciók kerültek – annyi a csavar, hogy míg a két „nyilas” billentyű csak felfelé, illetve lefelé állítja a dpi értékét, addig a harmadik, jelöletlen gomb egy ciklusban folyamatosan teszi ugyanezt.


[+]

Jelek továbbítására egy közepes merevségű, szövetborítású kábel szolgál, amely 1,8 méter hosszú. Merevsége bőven elég ahhoz, hogy az egeret követő körülbelül 20 cm ne érintkezzen az egérpaddal, de a szabad mozgást még ne akadályozza.


[+]


[+]

Ha hátára fordítjuk az egeret, akkor előtűnik a három csúszótalp: elöl két közepes, hátul egy nagyobb méretű panel biztosítja a könnyű mozgást, tapasztalataink szerint kemény és puha padon egyaránt. Az egeret összetartó csavarok is ezen talpak alatt találhatóak. Ami azonban biztos szemet szúrt mindenkinek, az a felnyitható ajtó, amely mögött két darab 5 grammos súly lapul azok kedvéért, akik az alapból 115 grammos, tehát nem éppen pehelysúlyú egeret még tovább nehezítenék.


[+]

Végül, de nem utolsósorban térjünk ki az RGB világításra, amelyből jutott az egér peremén és alsó élén körbefutó két csíkra, a görgőre és a Gamdias logóra is (ez, csak az érdekesség kedvéért, a Zeus betűket tartalmazza). Természetesen színekből és effektekből egész készlet áll rendelkezésre, ráadásul az oldalsó sávok összesen hat zónára osztottak, tehát még szivárványszínű futófényt is létrehozhatunk – vagy akár ki is kapcsolhatjuk inkább az egészet, ide értve a logót is, amely alapesetben egyébként a beállított dpi fokozatnak megfelelő színben „lélegzik”.

Belső és szoftver

Érdekes módon a Gamdias elég szűkszavú, amikor az érzékelő és más belső alkatrészek kerülnek szóba, az „Advanced Gaming Optical Sensor” nem sokat árul el. Az egeret szétszedve azonban lelepleződik minden, a szenzorról kiderül, hogy egy PMW3320, míg a gombok alatt 10 millió kattintásra hitelesített Huano kapcsolókat találunk. A szenzor kissé csalódást keltő, mivel ez a Pixart belépőszintre szánt egysége, amelynél maximálisan 3500 dpi felbontást, 80 ips, azaz 2 m/s sebességet és 20 g gyorsulást adnak meg. Ezekből az értékekből a sebesség a leginkább zavaró, ezt ugyanis akciódúsabb játékoknál könnyen elérhetjük, és ahogy mindjárt látni fogjuk, ezt nem is kezeli igazán jól a Zeus M1.


[+]

Belső memória nem került az egérbe, a profilokat, makrókat tehát az egérhez tartozó szoftver tárolja és kezeli. A hivatalos adatok szerint egyébként a felbontás legfeljebb 7000 dpi-ig emelhető, és alapból 1200/1600/2400/3200/4800/7000 dpi-s fokozatokat használhatunk, de persze ezeket a mellékelt szoftverben módosíthatjuk is, 100 dpi-s lépésekben. Méréseink alapján egyébként a megadott számok és a valós dpi között akár 10 százalékot is meghaladó eltérés is mutatkozhat, de ez nem annyira lényeges, hiszen úgysem a konkrét érték, hanem a felhasználó számára megfelelő „érzés” a lényeg.


[+]

Még egy érdekességre bukkantunk a szétszerelés után, ez pedig az extra súlyozás, amely a cserélhető 2 x 5 grammon túl került az egérbe – ezt kiszerelve 12 grammal tudjuk csökkenteni egerünk tömegét, persze a garancia elvesztésével párhuzamosan.


[+]

Ahogy a mitológiában, úgy a Zeus egérnek is szoros partnere a Hera nevű szoftver, amely a Gamdias többi termékével is kompatibilis. Ezzel a programmal nemcsak a kontroller működését tudjuk részletesen testre szabni, de a makrók rögzítéséhez és más különlegesebb extrákhoz is szükség van rá.

Ami a program kinézetét illeti, ez – véleményünk szerint – sikerülhetett volna valamivel jobban is, a sötét overlayként megjelenő ablak egy sötét hátterű asztallal kombinálva kifejezetten zavaró. A funkciókat a Gamdias nyolc fő csoportra bontotta, melyek között egyrészt kioszthatjuk a gombokra rótt feladatokat (kivéve a bal fő gombot, amely minden esetben a bal kattintás marad), dolgozhatunk a makrókkal, testre szabhatjuk az egér jellemzőit, az RGB világítást, beállíthatunk időzítéseket és gombokhoz rendelhetünk hangfájlokat, illetve adott esetben a firmware-t is frissíthetjük.


[+]

Az egér különböző jellemzőinek eltárolására öt darab profil áll rendelkezésre, és ezeket a profilokat gyorsbillentyűkhöz és szoftverekhez (akár háromhoz is) is hozzárendelhetjük. A makróknál nemcsak a rögzítés, de az utólagos szerkesztés is jól megoldott, tudunk plusz gombokat vagy egérparancsokat beszúrni, késleltetéseken módosítani és így tovább.


[+]

Az extraként említett időzítők esetében arra is van lehetőség, hogy egy gombnyomáshoz egy ébresztő funkciót rendeljünk, amely a beállított idő után a kijelzőn megjelenít egy feliratot vagy lejátszik egy hangot – például szól, hogy nem árt kivenni a pizzát a sütőből, ha nem akarjuk, hogy szénné égjen. A szóban forgó hangoknál nem kötelező a Gamdias által kínált csöngésekhez ragaszkodni, rögzíthetünk mi is effélét.

Próba, értékelés

Használat közben

Az előző oldalakon már említettük, hogy az M1 méretével és alakjával alapvetően elégedettek voltunk, a mi fogási, használati szokásainkhoz ezek teljesen illeszkedtek. Ami kevésbé tetszett, az a tömeg (a tesztet a pluszban beépíthető 2 x 5 grammos súlyozás nélkül végeztük), de meg tudjuk érteni, ha valaki a nehezebb modelleket kedveli – akár csak azért, mert a nagyobb tömeget tudat alatt a minőséggel azonosítja.

Az 1000 Hz-es sebességet gond nélkül tartja a Gamdias Zeus M1
Az 1000 Hz-es sebességet gond nélkül tartja a Gamdias Zeus M1 [+]

Ami a mérhetőbb jellemzőket illeti, a mozgáskövetés alapvető jellemzőivel nem volt gondunk, angle snapping nem jelentkezett, a jitter pedig 2000 dpi-ig az elfogadható szinten marad, nem befolyásolja az irányítást. Az egeret a teszt során folyamatosan 1000 Hz-es lekérdezési sebességen használtuk, ezt gond nélkül tartotta is az M1.

A 2,2 m/s mozgási sebességet még jól követi a Zeus M1
A 2,2 m/s mozgási sebességet még jól követi a Zeus M1 [+]

A 2,2 m/s-nál gyorsabb mozgást rosszul kezeli az egér
A 2,2 m/s-nál gyorsabb mozgást rosszul kezeli az egér [+]

A bajok akkor kezdődtek, amikor az egér gyorsabb rántások során tanúsított viselkedését vizsgáltuk. Ahogy a felső grafikonon is látszik, a 2 m/s sebességig ajánlott PMW3320-szal a PCS (perfect control speed, azaz az a sebesség, ameddig az egér pontosan képes érzékelni a mozdulatokat) eléri a 2,2 m/s-ot, ami ebből a szempontból igen jó – az viszont már kevésbé, hogy ez egyben az úgynevezett malfunction rate (MFS) határa is. Ez azért gond, mert, mint az alsó grafikon is mutatja, 2,2 m/s felett nem azt kapjuk, hogy az egér nem követi tovább a sebesség emelkedését, hanem egy teljesen zavaros alakot.

Az úgynevezett LOD, azaz lift off distance (tehát az a magasság, amelyre felemelve az egeret, az már nem érzékeli a mozgást) 2,4 mm körül van, ami elfogadható, bár az ideálisnál magasabb érték – játék közben ez még nem lesz zavaró.

Értékelés

Első kézbevétel alapján sokat vártunk a Gamdias Zeus M1-től, bár az nem vetett jó fényt rá, hogy a gyártó nem árulta el a felhasznált szenzor típusát. Az egér ugyanakkor igényes kivitelű, tetszetős az anyagválasztás és kényelmesnek találtuk a formát is, az RGB világítás pedig nemcsak sokat tud, de könnyen ki is kapcsolható.


[+]

Sajnos hibátlannak nem nevezhetjük az M1-et, rögtön itt van például a viszonylag nagy tömeg, amelyet csak a talpak felfeszegetésével (és így szerencsétől függően a garancia elvesztésével) és némi szereléssel orvosolhatunk. A mozgáskövetés jellemzőivel alapvetően elégedettek lehetnénk, ha 2,2 m/s felett nem kapnánk össze-vissza értékeket, ami miatt pörgősebb FPS játékokhoz nem tartjuk a legjobb választásnak.

Ezen hibák, illetve az említett korlátozás ellenére mégis tetszett a Zeus M1, és nemcsak kivitele, illetve formája okán, de a hozzá tartozó szoftver is jól sikerült, rengeteg funkció került bele és jól testre szabhatóvá teszi az egeret, ráadásul a Gamdias mindezt 10 000 forintos áron kínálja nekünk.


Gamdias Zeus M1 egér

Wombath

A Gamdias Zeus M1 egeret a Gamdias bocsátotta rendelkezésünkre.