Hirdetés

2018. október 19., péntek

Gamdias Zeus M1 – az istenek egere?

Teljesen a játékosokra koncentrál a Gamdias; termékeik közül most egy középkategóriás egeret próbáltunk ki.

Hirdetés

Belső és szoftver

Érdekes módon a Gamdias elég szűkszavú, amikor az érzékelő és más belső alkatrészek kerülnek szóba, az „Advanced Gaming Optical Sensor” nem sokat árul el. Az egeret szétszedve azonban lelepleződik minden, a szenzorról kiderül, hogy egy PMW3320, míg a gombok alatt 10 millió kattintásra hitelesített Huano kapcsolókat találunk. A szenzor kissé csalódást keltő, mivel ez a Pixart belépőszintre szánt egysége, amelynél maximálisan 3500 dpi felbontást, 80 ips, azaz 2 m/s sebességet és 20 g gyorsulást adnak meg. Ezekből az értékekből a sebesség a leginkább zavaró, ezt ugyanis akciódúsabb játékoknál könnyen elérhetjük, és ahogy mindjárt látni fogjuk, ezt nem is kezeli igazán jól a Zeus M1.


[+]

Belső memória nem került az egérbe, a profilokat, makrókat tehát az egérhez tartozó szoftver tárolja és kezeli. A hivatalos adatok szerint egyébként a felbontás legfeljebb 7000 dpi-ig emelhető, és alapból 1200/1600/2400/3200/4800/7000 dpi-s fokozatokat használhatunk, de persze ezeket a mellékelt szoftverben módosíthatjuk is, 100 dpi-s lépésekben. Méréseink alapján egyébként a megadott számok és a valós dpi között akár 10 százalékot is meghaladó eltérés is mutatkozhat, de ez nem annyira lényeges, hiszen úgysem a konkrét érték, hanem a felhasználó számára megfelelő „érzés” a lényeg.


[+]

Még egy érdekességre bukkantunk a szétszerelés után, ez pedig az extra súlyozás, amely a cserélhető 2 x 5 grammon túl került az egérbe – ezt kiszerelve 12 grammal tudjuk csökkenteni egerünk tömegét, persze a garancia elvesztésével párhuzamosan.


[+]

Ahogy a mitológiában, úgy a Zeus egérnek is szoros partnere a Hera nevű szoftver, amely a Gamdias többi termékével is kompatibilis. Ezzel a programmal nemcsak a kontroller működését tudjuk részletesen testre szabni, de a makrók rögzítéséhez és más különlegesebb extrákhoz is szükség van rá.

Ami a program kinézetét illeti, ez – véleményünk szerint – sikerülhetett volna valamivel jobban is, a sötét overlayként megjelenő ablak egy sötét hátterű asztallal kombinálva kifejezetten zavaró. A funkciókat a Gamdias nyolc fő csoportra bontotta, melyek között egyrészt kioszthatjuk a gombokra rótt feladatokat (kivéve a bal fő gombot, amely minden esetben a bal kattintás marad), dolgozhatunk a makrókkal, testre szabhatjuk az egér jellemzőit, az RGB világítást, beállíthatunk időzítéseket és gombokhoz rendelhetünk hangfájlokat, illetve adott esetben a firmware-t is frissíthetjük.


[+]

Az egér különböző jellemzőinek eltárolására öt darab profil áll rendelkezésre, és ezeket a profilokat gyorsbillentyűkhöz és szoftverekhez (akár háromhoz is) is hozzárendelhetjük. A makróknál nemcsak a rögzítés, de az utólagos szerkesztés is jól megoldott, tudunk plusz gombokat vagy egérparancsokat beszúrni, késleltetéseken módosítani és így tovább.


[+]

Az extraként említett időzítők esetében arra is van lehetőség, hogy egy gombnyomáshoz egy ébresztő funkciót rendeljünk, amely a beállított idő után a kijelzőn megjelenít egy feliratot vagy lejátszik egy hangot – például szól, hogy nem árt kivenni a pizzát a sütőből, ha nem akarjuk, hogy szénné égjen. A szóban forgó hangoknál nem kötelező a Gamdias által kínált csöngésekhez ragaszkodni, rögzíthetünk mi is effélét.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.