Hirdetés

Fúzió, háromláb és krumplifej

Új Core processzorok

Hivatalos AcerShop

A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (megfelelő kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük 25% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Múlt héten érkeztek a hazai boltokba az első Sandy Bridge processzorok és hozzájuk való alaplapok. Most az AMD-n van a sor, és nem is váratott magára sokat. Bár még csak egy típust, az Asrock E350M1 alaplapot találtuk a hazai kínálatban, de hamarosan további Brazos platformos deszkák és laptopok követik majd. Az Atommal versenyző platform teljesen más irányból közelíti meg a hardveres és szoftveres kérdést, mint az Intel. A fejlett grafikus rész támogatja a legújabb grafikus kártyákkal kapcsolatos szabványokat (DirectX 11-et, OpenGL 4.1-et, OpenCL 1.1-et, OpenGL ES 2.0-t), de a Direct2D és DirectWrite révén gyorsítja az Internetes oldalak megjelenítését is, sőt támogatja a WebGL-t, ami a böngészőkben futó 3D megjelenítést gyorsítja. Multimédia terén is szupererős, az összes lényeges filmes kódolással elbír, emellett lesznek olyan HDMI 1.4 és/vagy DisplayPort 1.2 csatlakozóval ellátott termékek, melyek a 3D-s Blu-ray anyagokat is bírják.

Az Asrock aprósága a kétmagos AMD E-350 (Zacate) processzort kapta, melynek CPU része 1,6 GHz-en, Radeon HD 6310 GPU-ja pedig 500 MHz-en jár. Került mellé két DDR3 memóriafogallat és egy hosszú PCI Express csatoló, ami négyszeres sebességre képes. Köthetünk az alaplapra négy SATA 3.0 merevlemezt, hátulján pedig egy eSATA 3.0 konnektor mosolyog. Igaz, USB 3.0 nem került rá, de hátulján a D-Sub és DVI mellett ott feszít a HDMI, szóval ez a kis alaplap eszményi bázis egy HTPC-hez. Ráadásul nem is olyan vészesen drága, vételára nagyjából 27 000 forint.

Hirdetés

Szintén multimédiában utazik az Asus O!Play hálózati lejátszóinak családja. Van már klasszikus alapmodell, beépített Wi-Fi-vel ellátott és belső merevlemezes, USB 3.0-s csúcsvas is. Eddig hiányzott egy kicsi, egyszerű, szűkített verzió, de immár itt az Asus O!Play Mini. Ahogyan az egyszerű modelleknél lenni szokott, nincs Ethernet csatlakozója, adatot csak egy USB 2.0 aljzaton vagy kártyaolvasón (SD/MS/xD/MMC) keresztül kaphat, ami az esetek többségében elegendő. A képet és hangot elsősorban HDMI-n küldi ki, de van kompozit kép- és sztereó, illetve digitális hangkimenete is. Minden bizonnyal a Realtek felfrissített médiaprocesszorára épül, ami elbír már a Dolby True HD hangformátummal is. Az Asus O!Play Mini vételára 21 690 forint.

Most, hogy az AMD elindította új, multimédiában erős, és nem is olyan drága platformját, még nagyobb nyomás nehezedett a belső merevlemezes hálózati médialejátszókra. Eddig is sokan feltették magukban a kérdést, miért kerül egy külső merevlemeznyivel több pénzbe – 40-45 000 forintba – egy olyan masina, ami a merevlemez nélküli, kb. 25 000 forintos daraboknál lényegében semmivel sem tud többet? Az AMD Brazosa köré ennyi pénzből már komplett internetező, alapszinten akár játékra is alkalmas számítógépet is építhetünk. Elsők között reagált a megváltozott helyzetre a Ferguson márka hazai forgalmazója, a Night Computer Kft. A Ferguson HD Player 210 korábban sem volt drága darab, de most 32 897 forintra csökkentették az árát. Kezeli a legfeljebb 2 TB-os SATA merevlemezeket, lejátszási képességeit pedig a közkedvelt Realtek RTD1073DD+ chip biztosítja, mely az imént említett Asust hajtja. Fontos megjegyezni, hogy a Fergusonnak optikai és koaxiális digitális hangkimenete is van, hálózatra köthető, rendelkezik NAS és Torrent funkcióval.

Vegyesen

Tovább sorjáznak a hazai piacra az Acer Huron River (alias mobil Sandy Bridge) platformos laptopjai, ráadásul már a kedvezőbb árú, kétmagos Core i3 és i5 processzoros darabok is itt vannak. Az Aspire 5750G családba 15,6 hüvelykes, 1366x768 pixeles kijelzővel ellátott modellek tartoznak. A legkisebb a 2,1 GHz-es Core i3-2310M processzort kapta, melynek két Hyper-Threadinget támogató magja van. A megjelenítésről a CPU-ba fúzionált HD Graphics 3000 grafikus mag gondoskodik, ami tesztünk szerint az egyszerűbb játékokkal is boldogul. Tartozik hozzá HDMI csatlakozó, sőt az Aspire 5750-nek egy USB 3.0 aljzata is van. A 4 GB DDR3 memóriával, 320 GB-os merevlemezzel, n-es Wi-Fi adapterrel, Bluetooth modullal, hatcellás akkumulátorral, Windows 7 Home Premium operációs rendszerrel felszerelt Acer Aspire 5750 egy év garanciával 172 210 forintba kerül.

Nem is olyan sokkal – 12 000 forinttal – drágábban kapható az Aspire 5750 Core i5-2410M processzorral és 500 GB-os merevlemezzel. Aki szeretne a beépített Intel mellé diszkrét grafikus kártyát is GeForce GT 520M-mel kiegészítve, az 195 225 forintért kapja a Core i5-2410M-es, 500 GB-os merevlemezű modellt. Mi inkább azt ajánlanánk, hogy a játékra vágyók gyűjtsenek még egy kis pénz, és a GeForce GT 540M-mel ellátott, 211 958 forintba kerülő Aspire 5750G-t válasszák. Ennek ugyanis lényegesen jobb 3D-teljesítménye, tesztünkben közepes részletességen a legújabb játékok zömét elvitte. A kínálat csúcsát a négymagos, Core i7-2620QM processzorral és GeForce GT 540M-mel szerelt verzió jelenti, aminek tudásához képest nagyon kedvező 241 708 forintos vételára van.

Eggyel nagyobb, 17,3 hüvelykes méretben az Acer Aspire 7750G-t kapjuk háromféle konfigurációval. Közös érdekességük a Sandy Bridge processzor mellett a Radeon HD 6650M grafikus alrendszer. A közkedvelt Mobilit Radeon HD 5650 utódjáról van szó, melynek számolóegységei 400-ról 480-ra gyarapodtak. Sajnos a memória továbbra is maradt DDR3, ami különösen nagyobb felbontásoknál visszafogja a kártyát. Azért a 17,1 hüvelykes Acer 1600x900 pixeléhez minden bizonnyal elég lesz. Az Apsire 7750G Core i5 2410M processzorral, 4 GB memóriával, két 500 GB-os merevlemezzel, HDMI és USB 3.0 csatlakozóval, illetve a többi szokásos extrával, Windows 7-tel és egy év garanciával 230 553 forintba kerül, tehát nem is olyan vészesen drága. Mi az egyik merevlemezt jól kiszerelnénk, eladnánk, és vennénk helyette egy SSD-t. A négymagos Core i7-2630QM-mel, egyetlen 750 GB-os merevlemezzel és 2 GB-os Radeon HD 6650M-mel szerelt Acer Aspire 7750G 278 100 forintot kóstál.

Külső merevlemezehez, igaz, nem notebookos 2,5, hanem asztali 3,5 hüvelykesekhez való a Revoltec Alu Book Editon 3 dobozkája. Ahogy illik, a kornak megfelelően USB 3.0 csatlakozó van rajta. Igaz, az újfajta USB a réginél több energiát tud átvinni, de egy 3,5”-os winchester ellátásához kevés, ezért külső tápot is kapott. A csinos fémdoboz vételára 12 200 forint környékén mozog. Lassabb USB 2.0-val és eSATA csatlakozóval viszont már picivel 10 000 forint fölött megkaphatjuk.

Nagyjából fél éve járt nálunk a Media-Tech egyszerű, de ügyes kézi lapolvasója, a Scanline. Most befutott a hazai piacra fejlettebb változata, a Scanline Pro. Fő különbség a két modell, között, hogy az egyszerűbbet nekünk kellett húznunk, a Pro viszont kis motorja segítségével maga továbbítja a belehelyezett lapot. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy másolataink biztosan egyenletesek lesznek, hátránya viszont, hogy egy falra kifüggesztett lapot, vagy egy könyv lapját nem tudjuk majd beolvasni vele. A Media-Tech Scanline Pro négy ceruzaelemmel működik, a képeket microSD kártyára menti, vételára pedig 25 000 forint környékén alakul.

Vanguard

Újabb nagy, fotós névvel bővül a Computer Emporium Kft. kínálata. Ugyan a Vanguard nem gyárt sem fényképezőgépet, sem objektívet, mégis sokan ismerik, használják termékeit – táskákat, tokokat, állványokat, távcsöveket. A negyedszázados tapasztalattal bíró márka rendszeresen nyeri el a neves TIPA kitüntetéseket termékeivel. Az egyre szélesedő hazai kínálatban a kezdőktől a haladó amatőrökön át a profikig mindenki megtalálja majd a számítását, legyen szó állványról vagy táskáról.

Táskái közül elsősorban a nagyon ügyes, bár nem éppen olcsó UP-Rise szériát érdemes kiemelni, ami 2010-es TIPA díjjal büszkélkedhet. A sorozatban övre, vállra és hátra vehető darabok is találhatóak, van egy közös jellemzőjük: egy mozdulattal bővíthető a kapacitásuk. A Computer Emporium kínálatában egyelőre a Vanguard UP-Rise válltáskák és hátizsákok találhatóak meg, nagyjából a 16-26 000 forintos ártartományban. Bizony, nem olcsó darabok ezek, de nagyon tartósak, sok ötletes részletmegoldással. A hátizsákokat például úgy alakították ki, hogy egy oldalsó nyíláson keresztül pillanatok alatt elővehessük a fényképezőgépünket. Mert ugye a legjobb téma mindig akkor adódik, amikor éppen elpakoltuk a masinát.

Az egyszerűbb táskák közül még a BIIN sorozat hátizsákjai találhatóak meg a forgalmazó termékpalettáján. A 7-14 000 forint közötti áron kínált modellek között a legkisebb BIIN 37 az objektívvel felszerelt tükörreflexes fényképezőgép mellett még további egy-két extra objektívet, külső vakut és egyéb kellékeket is benyeli. A legnagyobb BIIN 59 ezen felül még két objektívet bír el, és köztük van két átmeneti méret. A két nagyobbnak hagyományos, kettős vállpántja, a kicsiknek egy masszív keresztpántja van.


Állványokban is nagyon jó a Vanguard. Fotósok a B-re végződő modelleket figyeljék elsősorban, azoknak ugyanis gömbfejük van. A P-re végződőknek többtengelyes, fogantyús fejegysége van, ami inkább kamerához való, a T-re végződőket pedig fej nélkül árulják, ezért vigyázni kell becsapós, alacsonyabb árukkal. Fényképezéshez, terepre az Espod Plus család kielégíti nem csak a kezdők, de a gyakorlottabb amatőrök igényeit is. Három alumíniumötvözet lábának magassága három szelvényben állítható, dőlésszögük pedig 25, 50 vagy akár 80 fok is lehet. Az Espod Plus modellek nyakát úgy alakították ki, hogy alulra is felfüggeszthető legyen a fényképezőgép (mondjuk egy makró esetében a téma fölé állíthatjuk), normál állásban pedig az extra stabilitás érdekében súlyt (mondjuk táskánkat) akaszthatjuk rá. Szintén hasznos lehet a gumisról szögesre váltható talp, és a vízszintes pozíció beállítását segítő buborék. A gömbfejes Vanguard Espod Plus 203AB kinyitva 1450, összezárva 570 milliméter magas, legfeljebb 2 kilogrammos fényképezőgépeket bír el, súlya 1,30 kilogramm, vételára pedig valamivel meghaladja a 20 000 forintot. Az egyszerűbb és pár ezressel olcsóbb Espod család tagjainak csak 25 fokra nyitható a lába, nyakukat pedig nem lehet megfordítani. A Vanguard termékeit a közeljövőben alaposabb tesztnek is alávetjük.

Crumpler táskák

A Crumplert hazánkban elég sokan ismerik, de tapasztalataink szerint közel sem mindenki. Ennek egyik oka az, hogy egy viszonylag fiatal vállalatról van szó, melyet 1995-ben alapított két ausztrál úriember; egyiküknek biciklis futárcége volt, első körben tehát efféle használathoz gyártottak táskákat. A cégalapítás előtt négy évvel megrajzolt logó azóta sok országban jól ismert emblémája lett a nagyon masszív, strapabíró táskáknak, melyek alapvetően fiatalos dizájnnal lettek megáldva. Az "életre szóló" felépítés a termékek árán is meglátszik; teljes bizonyossággal kijelenthetjük, hogy ez a prémiumkategória, aki tehát egy olyan táskát keres, melyet fél vagy egy év használat után le akar cserélni, ne a Crumpler kínálatában nézelődjön. Nem véletlen, hogy a cég táskáira és notebooktokjaira 30 év garanciát vállal. A kínálatot alapvetően a futároknak és az átlagembereknek szánt notebook- és fotóstáskák alkotják, a reptéri utazótáskák már kifutóban vannak, és legjobb tudásunk szerint a jövőben nem is lesznek forgalomban, míg a pénztárcák és egyéb kiegészítők túlnyomó része nem kapható Magyarországon, bár ez a jövőben változhat.

A Crumpler hazai képviselete egy nagy adag notebook- és fotóstáskát juttatott el hozzánk; olyan sokat, hogy csak több adagban tudunk róluk írni. Első körben hat modellt teszteltünk, ezúttal szó szerint, ugyanis nem csak megnéztük, hanem egy-két nap erejéig használtuk is őket. A teszt kedvéért összeállítottunk egy csomagot, melyet minden egyes modellbe belepróbáltunk: egy táskához passzoló méretű notebookot, egy nagyméretű, vastag anyagból készült kapucnis pulóvert, egy 500 oldalas, keményfedeles könyvet, egy újságot, egy termoszt (ehelyett elképzelhetünk notebooktöltőt is, körülbelül akkora, mint a nagyobb fajták kábelestül), egy pénztárcát, egy kulcscsomót, egy nagyméretű fejhallgatót és két kis csomag papírzsebkendőt próbáltunk bele a táskákba.

Silver Dig

A cég egyik legolcsóbb notebooktáskája teljesen semleges dizájnnal rendelkezik, lezser és kicsit elegánsabb öltözethez egyaránt jó lehet. Három méretben létezik, a legkisebb 13 hüvelykes, a közepes 15,4-es, a legnagyobb pedig akár 17-es notebooknak is helyet adhat. Nincs hozzá külön sleeve, de a számítógépeknek dedikált helyük van a hátső részen, melyet a táska többi részétől eltérően egy kicsit vastagabb és puhább anyag borít, de ettől függetlenül meg fogjuk érezni, ha sétálás közben folyamatosan hozzánk ütődik a batyu (ami nyilván a rosszul beállított szíj eredménye, de sokan hordják így a táskákat). A kiegészítő kicsit keményebb fajta, vízálló anyagból készült, a notebookos zsebet oldalról egy-egy fül védi az esetlegesen befolyó/befröccsenő esőtől.

Crumpler Silver Dig Crumpler Silver Dig
Crumpler Silver Dig: két színben (fekete és piros)

A táska elejében egyetlen egy darab, relatíve nagyméretű fakkot találni, mely a benne lévő hálós részhez hasonlóan tépőzárral záródik. Az apróságokon kívül gond nélkül bele tudtuk rakni a pulóvert és a termoszt, a könyvet azonban már bele kellett erőszakolni, a fejhallgató pedig sehogy nem fért el. Pozitívum viszont, hogy a táska tartalmához egy mozdulattal hozzáférhetünk; a tépőzár elég nagy ahhoz, hogy észrevétlenül senki ne nyithassa fel, de azért egy csat bizonyára tolvajbiztosabb megoldás lenne. Okos dolog, hogy hátul kialakítottak egy apró fület, melynek segítségével kézben is hordhatjuk a mérettől függően 15 005 (13"), 16 405 (15") vagy 18 150 (17") forintos táskát. A szíj egyébként jól állítható és kényelmes, úgynevezett harmadik láb (biciklis használathoz) viszont nincs rajta.

Crumpler Silver Dig Crumpler Silver Dig
Crumpler Silver Dig: kézben is lehet hordani, belül pedig elég sok a hely

Mood Smuggler

Gyakorlatilag ugyanaz a táska, mint a fent bemutatott, csak ennek az elejére került egy dizájnos Crumpler emberke; na jó, inkább egy fél emberke, mindenesetre biztos, hogy a külső fiatalosabb. Anyaga, mérete, kialakítása pont olyan, mint a Silver Dignek, a fiatalosabb külsőért viszont kicsit többet kell fizetnünk: a 13 hüvelykes gépekhez való verzió ára 17 455 forint, a 15-ös notikhoz valóé 18 850 Ft, a legnagyobb méreté pedig 20 245 Ft.

Crumpler Mood Smuggler Crumpler Mood Smuggler
Crumpler Mood Smuggler: barnában, szürkében, feketében és pirosban

Friday Nylons

Aprócska, vertikális táska, egészen más jellegű, mint az eddig bemutatottak. Kizárólag 13 hüvelykes gépeknek megfelelő méretben létezik. A gép mellett pár apróság fér bele: a könyvet, az újságot, a zsebkendőket, a pénztárcát és a kulcsot tudtuk belerakni; még pár dologgal kitömhettük volna, de a kényelmes mennyiség alapvetően ez. Cserébe alig éreztük, hogy a vállunkon van, amiben nyilván benne van az is, hogy a szíj itt is kényelmes.

Crumpler Friday Nylons Crumpler Friday Nylons
Crumpler Friday Nylons: pirosban, kekiben, lime-ban és bronzban

A táska anyaga ugyanaz, mint a fenti kettőnél, kicsit keményebb, vízálló, műszálas valami. Belül viszont egészen más a helyzet, a notebooknak kialakított rész belülről párnázott és igen puha, komolyan mondom, ha nagyobb lenne, aludnék benne. A vízállóságot biztosító belső fülek itt is megtalálhatók, fogófül viszont nincs, csak vállon lehet hordani. Fontos még tudni, hogy a kiegészítőknek kialakított részben több apró zseb van, melyekhez nagyon könnyen hozzáférhetünk, ha kinyitjuk a csattal záródó batyut. Ajánlott végfelhasználói ára 23 735 forint, netbook-tulajdonosoknak is jó lehet.

Crumpler Friday Nylons Crumpler Friday Nylons
Crumpler Friday Nylons: kicsi táska a hétköznapokra

Beancounter

A cég óriástáskája, mely reptéren kézipoggyásznak is tökéletes, mert tényleg sok dolog fér bele. Ez volt az egyetlen, amibe a fent felsorolt összes holmit bele tudtuk rakni, ráadásul még lett is volna hely másnak; a kiegészítő egyébként kizárólag 17-es notebookokhoz való méretben létezik.

Crumpler Beancounter Crumpler Beancounter
Crumpler Beancounter: hatalmas táska, amibe rengeteg dolog belefér

Anyaga ugyanolyan, mint a többi táskának, viszont a záródás nem tépőzár és nem is csat, hanem zipzár segítségével történik; a víz befolyását gátló kis fülek így elmaradtak, de remélhetőleg a kellemes zipzáras kialakítás azért ugyanúgy véd a víz ellen. A felső rész merevített; ez elsőre kicsit furcsának tűnt, de abszolút nem rossz ötlet, főleg, mert itt is van négy hálós zseb, melyekbe bőven pakolhatunk kvázi felfelé terjeszkedve. Belül további fakkokkal találkozhatunk: van egy óriási, két részre osztott rész és egy szintén méretes hátsó hely, plusz a táska hátán is található egy kis rekesz újságoknak vagy papíroknak, ez viszont tényleg pici és nem záródik sehogy. Ajánlott végfelhasználói ára 27 000 forint körül mozog.

Crumpler Beancounter Crumpler Beancounter
Crumpler Beancounter: olívában és szürkében, bicikliseknek "harmadik lábbal"

The Le Royale

The Le Royale. 13: 23 040 Ft, 15W: 25 830 Ft, 17W: 28 625 Ft
Avagy az egyik legszebb notebook sleeve, amit életünkben láttunk. Bőrből készült, roppant igényes, a dizájn látszik a képeken, igazából nem is nagyon lehet ehhez mit hozzátenni. Semmi zseb vagy fül nem került rá, belerakhatjuk a notebookot és elhúzhatjuk a zipzárat, ennyi. A belső rész egyébként olyan anyagból van, mint az első két táskánál, tehát nem olyan bársonyos, mint a Friday Nylons-nál, pedig az talán jobban illett volna hozzá. Említésre méltó még, hogy a notebook sarkainál az anyag kicsit vastagabb, az esésektől tehát valamennyire védi a kéziszámítógépeket.

Crumpler The Le Royale Crumpler The Le Royale
Crumpler The Le Royale: bőrből készült tok piros, fehér, fekete és barna színben

Executive Rice

A gyakorlatilag a fent bemutatott sleeve táskaváltozata egy érdekes koncepció eredménye. Adott egy bőrből készült tok, melyre füleket is varrtak, belsejét pedig átvariálták, a táskában ugyanis van egy nem kivehető, szivacsos anyagból készült, zipzárral záródó sleeve. Ez kettéosztja a bőrrel határolt részt, ergo van két zsebünk, az egyikbe elfér az újság és a könyv, a másikban az apróságok, ott ugyanis vannak piciny zsebek is.

Crumpler Executive Rice Crumpler Executive Rice
Crumpler Executive Rice: egyedi kialakítás hatféle színben: narancs, fehér, fekete, barna, szürke, mustár

Ezek a zsebek viszont nem záródnak sehogy, de ha a fülénél fogva hordjuk, akkor nincs az az ember, aki kilopna belőle bármit is. Ha viszont a vállunkra rakjuk, akkor van. A szíj egyébként furcsa módon nem bőrből készült, hanem a szokásos, erős műanyagból, ami nyilván kevésbé amortizálódik az idő múlásával, de akkor sem annyira elegáns, mint maga a táska. A kiegészítő ára mérettől függően 18 975 és 24 475 forint között mozog, azaz olcsóbb, mint az egyszerű sleeve.

rudi és Bocha

Hirdetés

Azóta történt

 • Január végi hardverek a pályán

  Friss alaplapokat, óriási monitorokat, akciós notebookokat és további érdekességeket mutatunk be.

 • Hardvermustra februárban

  Új grafikus kártyákat, monitorokat, játékos kiegészítőket és egyéb érdekességeket tálalunk.

 • Állványok a Vanguardtól

  A kínai gyártó széles kínálatából háromféle tripod – köztük egy TIPA díjas - járt nálunk.

 • Hanglemezből MP3

  Külső meghajtóra és SD kártyára is konvertálhatóak a régi bakelitlemezeken található zeneszámok.

Előzmények

Hirdetés