Hirdetés

Állványok a Vanguardtól

Bevezető, Espod 203AP

A Vanguard mint márkanév 1986 óta létezik; első manufakturális létesítményüket Guangdongban, Kínában hozták létre. A gyártónak azóta szinte világszerte vannak képviseletei, így az Egyesült Államokban, Európában és Japánban is megtalálhatók. Az előállított termékek listája igen hosszú: az állványoktól kezdve a távcsöveken át a speciális fotóstáskákig van szinte minden, amire szükségünk lehet. A Bluechip webáruház jóvoltából alkalmunk nyílt alaposabban is megismerkedni a gyártó termékeivel.

Fotós szempontból elsősorban a cég állványai és táskái érdekesek, ezért jelen cikkünkben három tripodot szeretnénk bemutatni. Első a sorban az Espod 203AP kisméretű háromláb, második a jóval komolyabb kialakítású Tracker sorozat LT-28-as tagja, végül a TIPA díjat is nyert Alta Pro széria 263AGH nevű tagja kerül terítékre. A fejegység mindhárom eszközön cserélhető; a gyártó külön-külön, de kitekben is kínálja háromlábait. Hozzánk mindhárom esetben egy-egy fejegységgel párosítva érkeztek a termékek.

Hirdetés

Vanguard Espod 203AP

A gyártó belépőkategóriába sorolható háromlába, az Espod 203AP három szegmensből álló szárakkal rendelkezik, melyeket gyorsrögzítő bilincs tart a helyén. A központi szárat egy központi gyűrűs anya rögzít, amihez némileg nehézkes hozzáférni, ha az állványfej legalsó pozícióban van.

Az állvány fő szelvényén vízszintező található, így a tripod könnyen hozható teljesen vízszintes helyzetbe. A szárak dőlésszöge maximum 25° lehet, itt nincs lehetőség szélesebb terpesztésre. Pozitívum, hogy az alumíniumötvözetből készült lábak közül kettőt szivacsos borítással láttak el, így hidegben nem fagy hozzá kezünk.

Az Espod 203AP-val érkező fejegységen nem találtunk külön típusjelölést; a kis 3D-s egység kellően erős, azonban cseretalpbetétje némileg mocorgós.

A cserélhető fejrész támasztólapjának aljára gumigyűrűt szereltek, így akkor sem csapódik oda fényképezőnk, ha kioldottuk a középső szárrögzítő gyűrűjét, és véletlenül elengedtük a gépet.

A középső szár aljára lecsavarozható kampó került, így szükség esetén súlyt köthetünk a háromlábra a stabilitás növelése végett. A kampó azért lett lecsavarozható, hogy igény esetén a középső szárat kivehessük az állvány központi öntvényéből, így akár fejjel lefelé is rögzíthető rá fényképezőgépünk.

Fenti képen a méretarányok jobb szemléltetése végett egy Canon 5D Mark II fényképezőt és egy Canon 100 mm L IS macro optikát rögzítettünk az Espod állványra. Érzésünk szerint ez az együttes már sok a kis állványnak, ezt kisebb, könnyebb szettekhez tervezték (pl. Olympus E-450, Canon EOS 550D, Nikon D3100 stb. + kis alapoptikák, illetve bridge, kompakt fényképezők).

Műszaki adatok:

  • Kihúzott magasság: 1450 mm
  • Összecsukott hossz: 570 mm
  • Tömege: 1,32 kg
  • Maximális terhelhetőség: 2 kg
  • Lábszekciók száma: 3
  • Lábszekciók átmérője: 20, 17, 14 mm
  • Fejegység típusa: MH-2, 3D
  • Cseretalp cikkszáma: QS-36
  • Extrák: kampó a központi száron, amelyre súly köthető, mellékelt szövettok az állvány részére

Az Espod 203AP állvány ajánlott fogyasztói ára 16 640 Ft.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés