Hirdetés

Fúzió, háromláb és krumplifej

Crumpler táskák

A Crumplert hazánkban elég sokan ismerik, de tapasztalataink szerint közel sem mindenki. Ennek egyik oka az, hogy egy viszonylag fiatal vállalatról van szó, melyet 1995-ben alapított két ausztrál úriember; egyiküknek biciklis futárcége volt, első körben tehát efféle használathoz gyártottak táskákat. A cégalapítás előtt négy évvel megrajzolt logó azóta sok országban jól ismert emblémája lett a nagyon masszív, strapabíró táskáknak, melyek alapvetően fiatalos dizájnnal lettek megáldva. Az "életre szóló" felépítés a termékek árán is meglátszik; teljes bizonyossággal kijelenthetjük, hogy ez a prémiumkategória, aki tehát egy olyan táskát keres, melyet fél vagy egy év használat után le akar cserélni, ne a Crumpler kínálatában nézelődjön. Nem véletlen, hogy a cég táskáira és notebooktokjaira 30 év garanciát vállal. A kínálatot alapvetően a futároknak és az átlagembereknek szánt notebook- és fotóstáskák alkotják, a reptéri utazótáskák már kifutóban vannak, és legjobb tudásunk szerint a jövőben nem is lesznek forgalomban, míg a pénztárcák és egyéb kiegészítők túlnyomó része nem kapható Magyarországon, bár ez a jövőben változhat.

A Crumpler hazai képviselete egy nagy adag notebook- és fotóstáskát juttatott el hozzánk; olyan sokat, hogy csak több adagban tudunk róluk írni. Első körben hat modellt teszteltünk, ezúttal szó szerint, ugyanis nem csak megnéztük, hanem egy-két nap erejéig használtuk is őket. A teszt kedvéért összeállítottunk egy csomagot, melyet minden egyes modellbe belepróbáltunk: egy táskához passzoló méretű notebookot, egy nagyméretű, vastag anyagból készült kapucnis pulóvert, egy 500 oldalas, keményfedeles könyvet, egy újságot, egy termoszt (ehelyett elképzelhetünk notebooktöltőt is, körülbelül akkora, mint a nagyobb fajták kábelestül), egy pénztárcát, egy kulcscsomót, egy nagyméretű fejhallgatót és két kis csomag papírzsebkendőt próbáltunk bele a táskákba.

Silver Dig

Hirdetés

A cég egyik legolcsóbb notebooktáskája teljesen semleges dizájnnal rendelkezik, lezser és kicsit elegánsabb öltözethez egyaránt jó lehet. Három méretben létezik, a legkisebb 13 hüvelykes, a közepes 15,4-es, a legnagyobb pedig akár 17-es notebooknak is helyet adhat. Nincs hozzá külön sleeve, de a számítógépeknek dedikált helyük van a hátső részen, melyet a táska többi részétől eltérően egy kicsit vastagabb és puhább anyag borít, de ettől függetlenül meg fogjuk érezni, ha sétálás közben folyamatosan hozzánk ütődik a batyu (ami nyilván a rosszul beállított szíj eredménye, de sokan hordják így a táskákat). A kiegészítő kicsit keményebb fajta, vízálló anyagból készült, a notebookos zsebet oldalról egy-egy fül védi az esetlegesen befolyó/befröccsenő esőtől.

Crumpler Silver Dig Crumpler Silver Dig
Crumpler Silver Dig: két színben (fekete és piros)

A táska elejében egyetlen egy darab, relatíve nagyméretű fakkot találni, mely a benne lévő hálós részhez hasonlóan tépőzárral záródik. Az apróságokon kívül gond nélkül bele tudtuk rakni a pulóvert és a termoszt, a könyvet azonban már bele kellett erőszakolni, a fejhallgató pedig sehogy nem fért el. Pozitívum viszont, hogy a táska tartalmához egy mozdulattal hozzáférhetünk; a tépőzár elég nagy ahhoz, hogy észrevétlenül senki ne nyithassa fel, de azért egy csat bizonyára tolvajbiztosabb megoldás lenne. Okos dolog, hogy hátul kialakítottak egy apró fület, melynek segítségével kézben is hordhatjuk a mérettől függően 15 005 (13"), 16 405 (15") vagy 18 150 (17") forintos táskát. A szíj egyébként jól állítható és kényelmes, úgynevezett harmadik láb (biciklis használathoz) viszont nincs rajta.

Crumpler Silver Dig Crumpler Silver Dig
Crumpler Silver Dig: kézben is lehet hordani, belül pedig elég sok a hely

Mood Smuggler

Gyakorlatilag ugyanaz a táska, mint a fent bemutatott, csak ennek az elejére került egy dizájnos Crumpler emberke; na jó, inkább egy fél emberke, mindenesetre biztos, hogy a külső fiatalosabb. Anyaga, mérete, kialakítása pont olyan, mint a Silver Dignek, a fiatalosabb külsőért viszont kicsit többet kell fizetnünk: a 13 hüvelykes gépekhez való verzió ára 17 455 forint, a 15-ös notikhoz valóé 18 850 Ft, a legnagyobb méreté pedig 20 245 Ft.

Crumpler Mood Smuggler Crumpler Mood Smuggler
Crumpler Mood Smuggler: barnában, szürkében, feketében és pirosban

Friday Nylons

Aprócska, vertikális táska, egészen más jellegű, mint az eddig bemutatottak. Kizárólag 13 hüvelykes gépeknek megfelelő méretben létezik. A gép mellett pár apróság fér bele: a könyvet, az újságot, a zsebkendőket, a pénztárcát és a kulcsot tudtuk belerakni; még pár dologgal kitömhettük volna, de a kényelmes mennyiség alapvetően ez. Cserébe alig éreztük, hogy a vállunkon van, amiben nyilván benne van az is, hogy a szíj itt is kényelmes.

Crumpler Friday Nylons Crumpler Friday Nylons
Crumpler Friday Nylons: pirosban, kekiben, lime-ban és bronzban

A táska anyaga ugyanaz, mint a fenti kettőnél, kicsit keményebb, vízálló, műszálas valami. Belül viszont egészen más a helyzet, a notebooknak kialakított rész belülről párnázott és igen puha, komolyan mondom, ha nagyobb lenne, aludnék benne. A vízállóságot biztosító belső fülek itt is megtalálhatók, fogófül viszont nincs, csak vállon lehet hordani. Fontos még tudni, hogy a kiegészítőknek kialakított részben több apró zseb van, melyekhez nagyon könnyen hozzáférhetünk, ha kinyitjuk a csattal záródó batyut. Ajánlott végfelhasználói ára 23 735 forint, netbook-tulajdonosoknak is jó lehet.

Crumpler Friday Nylons Crumpler Friday Nylons
Crumpler Friday Nylons: kicsi táska a hétköznapokra

Beancounter

A cég óriástáskája, mely reptéren kézipoggyásznak is tökéletes, mert tényleg sok dolog fér bele. Ez volt az egyetlen, amibe a fent felsorolt összes holmit bele tudtuk rakni, ráadásul még lett is volna hely másnak; a kiegészítő egyébként kizárólag 17-es notebookokhoz való méretben létezik.

Crumpler Beancounter Crumpler Beancounter
Crumpler Beancounter: hatalmas táska, amibe rengeteg dolog belefér

Anyaga ugyanolyan, mint a többi táskának, viszont a záródás nem tépőzár és nem is csat, hanem zipzár segítségével történik; a víz befolyását gátló kis fülek így elmaradtak, de remélhetőleg a kellemes zipzáras kialakítás azért ugyanúgy véd a víz ellen. A felső rész merevített; ez elsőre kicsit furcsának tűnt, de abszolút nem rossz ötlet, főleg, mert itt is van négy hálós zseb, melyekbe bőven pakolhatunk kvázi felfelé terjeszkedve. Belül további fakkokkal találkozhatunk: van egy óriási, két részre osztott rész és egy szintén méretes hátsó hely, plusz a táska hátán is található egy kis rekesz újságoknak vagy papíroknak, ez viszont tényleg pici és nem záródik sehogy. Ajánlott végfelhasználói ára 27 000 forint körül mozog.

Crumpler Beancounter Crumpler Beancounter
Crumpler Beancounter: olívában és szürkében, bicikliseknek "harmadik lábbal"

The Le Royale

The Le Royale. 13: 23 040 Ft, 15W: 25 830 Ft, 17W: 28 625 Ft
Avagy az egyik legszebb notebook sleeve, amit életünkben láttunk. Bőrből készült, roppant igényes, a dizájn látszik a képeken, igazából nem is nagyon lehet ehhez mit hozzátenni. Semmi zseb vagy fül nem került rá, belerakhatjuk a notebookot és elhúzhatjuk a zipzárat, ennyi. A belső rész egyébként olyan anyagból van, mint az első két táskánál, tehát nem olyan bársonyos, mint a Friday Nylons-nál, pedig az talán jobban illett volna hozzá. Említésre méltó még, hogy a notebook sarkainál az anyag kicsit vastagabb, az esésektől tehát valamennyire védi a kéziszámítógépeket.

Crumpler The Le Royale Crumpler The Le Royale
Crumpler The Le Royale: bőrből készült tok piros, fehér, fekete és barna színben

Executive Rice

A gyakorlatilag a fent bemutatott sleeve táskaváltozata egy érdekes koncepció eredménye. Adott egy bőrből készült tok, melyre füleket is varrtak, belsejét pedig átvariálták, a táskában ugyanis van egy nem kivehető, szivacsos anyagból készült, zipzárral záródó sleeve. Ez kettéosztja a bőrrel határolt részt, ergo van két zsebünk, az egyikbe elfér az újság és a könyv, a másikban az apróságok, ott ugyanis vannak piciny zsebek is.

Crumpler Executive Rice Crumpler Executive Rice
Crumpler Executive Rice: egyedi kialakítás hatféle színben: narancs, fehér, fekete, barna, szürke, mustár

Ezek a zsebek viszont nem záródnak sehogy, de ha a fülénél fogva hordjuk, akkor nincs az az ember, aki kilopna belőle bármit is. Ha viszont a vállunkra rakjuk, akkor van. A szíj egyébként furcsa módon nem bőrből készült, hanem a szokásos, erős műanyagból, ami nyilván kevésbé amortizálódik az idő múlásával, de akkor sem annyira elegáns, mint maga a táska. A kiegészítő ára mérettől függően 18 975 és 24 475 forint között mozog, azaz olcsóbb, mint az egyszerű sleeve.

rudi és Bocha

Hirdetés

Azóta történt

 • Január végi hardverek a pályán

  Friss alaplapokat, óriási monitorokat, akciós notebookokat és további érdekességeket mutatunk be.

 • Hardvermustra februárban

  Új grafikus kártyákat, monitorokat, játékos kiegészítőket és egyéb érdekességeket tálalunk.

 • Állványok a Vanguardtól

  A kínai gyártó széles kínálatából háromféle tripod – köztük egy TIPA díjas - járt nálunk.

 • Hanglemezből MP3

  Külső meghajtóra és SD kártyára is konvertálhatóak a régi bakelitlemezeken található zeneszámok.

Előzmények

Hirdetés