Hirdetés

Fujitsu Celsius H760 mobil munkaállomás

Intel Xeon processzorral és NVIDIA Quadro M2000M grafikus kártyával próbáltuk ki a japán notebookot.

Hirdetés

Külső

Mobil számítógépre, tehát laptopra akkor van szüksége az embernek, ha változó helyszíneken vagy útközben kell feladatokat elvégeznie. Az esetek többségében elég ehhez valami alapszintű vagy közepes hardver, de mi van akkor, ha komoly digitális lóerőkre van szükség a terepen, például 3D modellezéshez vagy bonyolult analitikai programok futtatásához? Ilyenkor jönnek képbe a mobil munkaállomások, mint amilyen tesztalanyuk, a Fujitsu Celsius H760.

Csupán néhány apró részlet árulkodik arról, hogy új, 15,6 hüvelykes modellről van szó, mert egyébként a magnéziumot vázában és burkolatában is intenzíven használó gépház szinte megszólalásig hasonlít a Celsius H730-as elődre, ami még harmadik és negyedik generációs Core i processzort használt. Fémburkolat díszíti a fedelet, ami csak olyan mértékben rugózik, amennyire azt a legjobb 15,6 hüvelykes notebookoknál megszokott. Abból is sejteni lehet a felszín alatt a fémvázat, hogy a laptop a kategóriában megszokottnál valamivel nehezebb, 2,75 kilogrammról indul a súlya, vastagsága pedig 35 mm.

A kijelző 180 fokban kihajtható, és már alapkiszerelésben Full HD felbontású, de ennél komolyabbat is választhatunk. Belül a szigetes billentyűzet a régi, akárcsak az őt körülölelő, a fedéllel azonos színű és anyagú burkolat. A klasszikus, akár egyhangúnak is nevezhető dizájnt kívül és belül is vékony, vörös sávval igyekeztek feldobni, egyéni ízlés kérdése, hogy kinek tetszik és kinek nem.

Az új elemek egyike a csuklótámasz jobb szélére telepített PalmSecure vénaszkenner, illetve a bal oldalon található, Thunderbolt 3.0 kompatibilis USB 3.1 Type-C csatlakozó. Ezen felül még két USB 3.0, DisplayPort és D-Sub, valamint Gigabit Ethernet továbbá hang ki- és bemenet szorong ezen az oldalon, és itt van még az SD és SmartCard olvasó is. Így aztán elég zsúfolt a helyzet, különösen az USB-k környékén. Az átellenes oldalon egy USB 2.0 és az optikai meghajtó lakozik, utóbbi második akkumulátorra vagy súlycsökkentő modulra cserélhető.

Műanyagból készült a Celsius H760 fenéklemeze, de jó erős merevítéssel. Nem hiányozhat a dokkolócsatlakozó, az ebbe illeszthető port replikátor rengeteg extra csatlakozót kínál, és nem csak az előd Celsius H730-cal, hanem a Lifebook E és U745 notebookokkal is kompatibilis. Ahogy illik, a leglényegesebb bővíthető komponensek könnyen elérhetőek; pár csavar fedi a 2,5 hüvelykes merevlemezhelyet, a négyből két DDR4 memóriamodulhoz hozzá lehet férni, az optikai meghajtó könnyen kihúzható. A Fujitsu egyedi megoldása, hogy a hőleadó bordát nagyon egyszerű portalanítani az erre a célra szolgáló, levehető ajtajú, keskeny nyíláson keresztül. A kicsinek tűnő, de 71 wattórás akkumulátor alatt van a mobilinternet modem SIM kártyahelye. Egyetlen fontos alkatrészhez nem férni csak hozzá, a PCI Expressnek behuzalozott M.2 SSD foglalathoz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés