Fujitsu Lifebook A555G - a szolid Full HD-s

Megjelenés

Augusztus közepén, a Fujitsu blogban már írtunk a japán gyártó 15,6 hüvelykes Lifebook A555G laptopjáról, ami egyszerű vonalvezetésű, átgondoltan megtervezett modellnek tűnt, ezért kapva kaptunk az alkalmon, amikor felajánlották egy közelebbi ismerkedésre. Első pillantásra világos volt, hogy nem divattervezők, hanem gyakorlatias mérnökök szabták a formáját. Nem laposították el, nincs rajta tükrös felület, ami az ujjlenyomatokat gyűjtené, ellenben az elejét úgy alakították ki, hogy könnyen kinyitható legyen, zsanérja kellően masszív, a csatlakozók száma (különösen a négy USB, amiből három 3.0-s) és elrendezése a nagy szellőzőnyílást és az optikai meghajtót figyelembe véve optimális. Elöl van a hang és USB, hátrébb a monitorkimenetek, a táp és a Gigabit Ethernet aljzat, a hátsó élet az arra ráforduló zsanér takarja.

Jól egyben van a laptop, erősebb nyomorgatás, sarkánál megemelés hatására sem nyöszörgött vagy recsegett az anyaga, fedelén kívül semelyik része sem rugózik, ami dicséretes egy teljesen műanyagból készült, viszonylag nagy, 15,6 hüvelykes modellnél. Kiemelnénk a billentyűzet alapjának stabilitását, aminek köszönhetően a közepes nyomáskomforttal bíró klaviatúrán is kényelmes gépelni. Különösen úgy, hogy közben egy matt felületű, Full HD felbontású, ráadásul IPS paneles kijelzőre nézhettünk, ami határozottan jó színeket produkált, a 230 cd/m²-es maximális fényerő és a 450:1 is megfelelő érték.

Érdemes figyelmet szentelni a laptop aljának, ott ugyanis olyan dolgokat látni, amelyeknek sokan megörülnek majd. Mindössze egy csavar kioldásával hozzáférhetünk a háttértárhoz, szintén egy csavarral nyílik a két memóriafoglalat fedele, ami lényegében egy kis ablak egy jóval nagyobb ajtón, amit fél tucat csavar tart a helyén, alatta pedig a Wi-Fi modul és a notebook hűtése rejtőzik. Utóbbit tisztítás céljából érdemes időnként meglátogatni, bár a CPU és a vele közös hűtésen lévő GPU újrapasztázásához már alaposabban meg kell bontani a laptopot. Jár a piros pont azért is, hogy a nagyfrekvenciás alkatrészekre érzékeny Wi-Fi antennákat a CPU-tól, memóriától tisztes távolban vezették el. Néhány csavar kitekerésével eltávolítható az optikai meghajtó, aminek helyére merevlemezes vagy SSD-s modult tehetünk. Mert egyébként csak egy 2,5 hüvelykes meghajtóhelyünk van, sajnos SSD-nek való M.2 foglalatot nem készítettek elő.

Természetesen a 49 wattórás akkumulátor is kiszedhető. Segítségével nyugalmi állapotban vagy minimális terhelés mellett közel hatórás órás üzemidő érhető el, közepes fényerőn öt óráig tudtunk HD videót nézni, teljes terhelésen, a CPU-t és a GPU-t hajtva pedig másfél óra után léphetett színre a töltő. Azzal egy óra alatt 75%-ig tudtuk visszatáplálni az akkut, a teljes töltéshez két óra kellett.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények