Fujitsu blog: a PalmSecure vénaszkenner

Nyilván többen emlékeznek rá, hogy a Fradi új stadionjába telepített vénaszkenner tavaly nyáron alaposan felborzolta a kedélyeket. Azt viszont valószínűleg kevesen tudják, hogy ennek az ultramodern azonosítási metódusnak az alapja a Fujitsu PalmSecure érzékelője, mely a tenyér érhálózata alapján – ami az ujjlenyomatokhoz hasonlóan egyedi – azonosítja az embereket.

Működésének lényege, hogy közel infravörös tartományú fénnyel világítja meg a pásztázott területet, amit a vénákban haladó, oxigént már nem szállító hemoglobin-molekulák elnyelnek, ezzel sötét mintát alkotva a visszavert képen. Az érzékelő kissé reklámszagúan megfogalmazott, egy másodperc alatt ötmillió pontot azonosító képességét úgy fordítanánk szakmai nyelvre, hogy öt megapixeles képet készít a felmért területről. Ezt a képet viszont nem küldi tovább, tehát nem kell aggódni, nem lopja el a személyiségünket, hanem egy Hash-kód létrehozásához használja, ami a felhasználó személyéhez rendelhető.

Közel infravörös fénnyel megvilágítva kirajzolódik a venyérvénák hálózata, ami egy Hash kód alapjául szolgál
Közel infravörös fénnyel megvilágítva kirajzolódik a tenyérvénák hálózata, ami egy Hash-kód alapjául szolgál

A vénaszkennernek több olyan tulajdonsága van, amivel hasznosságban messze megelőzi az ujjlenyomatos vagy a retinaszkenneres azonosítást. Hibaaránya például sokkal kisebb, a hibás elutasításé (amikor a jó tenyérrel sem enged be) 0,01% (tízezer az egyhez), a kritikusabb hibás elfogadásé (amikor a rossz tenyérrel is beenged)  mindössze 0,00008% (1 250 000 az egyhez).

Az azonosítási folyamat kevesebb mint egy másodpercig tart, az elsőre felismerés aránya pedig meghaladja a 98%-ot. Higiéniai szempontból lényeges, hogy közvetlen érintkezést nem igényel, elég 4-5 centiméterrel a szenzor fölé tenni a tenyerünket. Szintén fontos képesség, hogy a tenyér érhálózatát nehezebb lelopni, mint az ujjlenyomatot vagy a retina mintázatát, illetve csak élő (egész pontosan vérkeringéssel rendelkező) kézzel használható.

PalmSecure vénaszkenner a Fujitsu Lifebook U904-ben
PalmSecure vénaszkenner a Fujitsu Lifebook U904-ben

Biztonságossága és gyors működése révén szinte bármilyen azonosítási rendszernek hatékony eleme lehet a vénaszkenner, persze azt nem szabad elfelejteni, hogy működéséhez előbb fel kell venni a rendszerbe a felhasználót, ami adatainak kezelésével jár. Hazánkban a Fujitsu PalmSecure vénaszkennerére alapozó rendszert elsőként a Nemzeti Innovációs Hivatalban használtak nyilvános helyen, de a Fujitsu saját notebookjaiba is beépíti, illetve USB-re csatlakozó önálló eszközként és egérbe integrálva is kínálja. Jelenleg két modellben, a könnyű és vékony Lifebook U904 Ultrabookban és az erőteljes Celsius H730 mobil munkaállomásban találkozhatunk vele.

Azóta történt

Előzmények