Hirdetés

Fujitsu Celsius H760 mobil munkaállomás

Intel Xeon processzorral és NVIDIA Quadro M2000M grafikus kártyával próbáltuk ki a japán notebookot.

Hirdetés

Gyakorlati tapasztalatok

Egyéni ízlés kérdése, de nekünk pont az olyan jellegű notebookok tetszenek, mint amilyen a Fujitsu Celsius H760, ami akár a Lifebook E7 széria folytatása is lehetne felfelé. Munkagépről van szó, ezért nincs túldíszítve, vonalvezetése fegyelmezett, mégsem olyan baltával szabott a masina, mint mondjuk a csúcs ThinkPadek, a kívül és belül is megjelenő fémfelületek kellemessé teszik nem csak a megjelenését, hanem az érintését, használatát is.

Példásan működött tesztpéldányunk zsanérja, fel tudtuk nyitni egy kézzel, a fedél pedig csak elfogadható mértékben rugózott. Brutális felbontású lett a matt, 4K-s IPS paneles kijelző, komolyabb 3D modellező szoftverekben talán szükség is lesz ennyi pixelre. 287 cd/m²-es maximális fényerőt és 800:1 körüli kontrasztarányt mértünk, így szabadban, napfényben is használható marad, betekintési szögei nagyok.

Határozottan meg voltunk elégedve a Celsius H760 billentyűzetével, ami ha minden igaz, a H730 óta nem változott. Az egyik első szigetes megoldásról van szó, ami még abban az időben készült, amikor a felhasználók hozzá voltak szokva a rendszerint hosszabb nyomásúttal bíró, szebben csillapított, klasszikus megoldásokhoz. Így aztán a Fujitus a siker érdekében átemelte ezeket a képességeket, amivel mostani konkurenseihez képest nagyon jó klaviatúrát kapott a H760, szerintünk jelenleg a legjobbak közé tartozik.

 A touchpad sem rossz, felülete sima, szépen veszi a többujjas gesztusokat, kellően nagy a mérete, de három dedikált gombja méltatlanul hangosan kattog. Van egyébként pöcökegeres billentyűzet is, de úgy tudjuk, ehhez a beviteli eszközhöz nem járnak külön gombok a touchpad fölött, így hatékonysága korlátozott. Némi kritikát érdemel a notebook hangzása. Pár évvel ezelőtti vállalati gépekből kiindulva azt mondhatnánk rá, hogy rendben van, az operációs rendszer visszajelzéseihez és telefonáláshoz megfelel, de ma már a Dell, a HP és a Lenovo is továbbléptek ezen a téren, a multimédiás laptopokhoz közelítenek.

Mobil munkaállomásoknál mondhatni kötelező a nagy akkumulátor; a Celsius H760 egy fizikailag kicsinek látszó, de teljesítményében nagy, 71 wattórásat kapott. Az optikai meghajtó helyére egy második, 28 wattórás akkut tehetünk, ami majdnem negyven százalékkal hosszabbítja meg az élettartamot. Nyugalomban, alacsony fényerőre állított kijelzővel akár a tíz órás üzemidőt is meg lehet közelíteni, a sok-sok pixeles monitoron filmet nézve viszont ez az idő a felére csökkent. Teljes CPU- és GPU-terhelésnél, maximális kijelzőfényerőn másfél órás működésre számíthatunk. A töltés közel három órát vett idénybe, de az idő felénél már 80%-os kapacitáson voltunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés