Hirdetés

Fujitsu Lifebook E746 – Skylake öltönyben

Külső

Tavaly ősszel mutatkozott be a Core i processzorok hatodik, Skylake kódnevű generációja, ami mobil vonalon szokás szerint az otthoni vásárlókat célzó modellekben jelent meg elsőnek. A vállalati gépek általában lassabban reagálnak az ilyen generációváltásokra, ott ugyanis a komolyabb minőségi és biztonsági követelmények miatt sokkal körültekintőbb tesztelést és jóváhagyási folyamatokat végeznek.

Hirdetés

Skylake-alapon a Fujitsu kínált elsőként komoly, vállalati munkára szánt notebookot a hazai, és ha jól tudjuk, az egész európai piacon. Ennek két oka van. Az egyik, hogy a Lifebook E szériában teljesen kihagyták az ötödik Core i generációt, így többi idejük volt rákészülni a hatodikra, a másik pedig, hogy egyedüliként gyártanak notebookot Európában, így a kínai gyárakból szállító Dellhez, HP-hez vagy Lenovóhoz képest lényegesen rövidebb a szállítási határidejük.

Hozzánk a Fujitsu notebookeladásainak több mint harmadát kitevő, Lifebook E7 széria új, 14 hüvelykes, hatodik generációs Core i processzoros verziója, azaz az E746 modell került. Első pillantásra lazán rámondhatnánk, hogy a két évvel ezelőtti, negyedik generációs Core i-vel szerelt E744-et tartjuk a kezünkben, vagy akár a még egy évvel és Core i generációval korábbi E743-at, mert a külső évek óta alig változott a széria. Klasszikus, régi vágású laptop a Lifebook E746, ami 27 mm-es vastagságával és 1,7 kilogrammos kezdő súlyával nem mondható különösebben könnyűnek vagy karcsúnak, de nem is ez a célja. Magnéziumötvözetből készült fedelével, belső burkolatával és vázával igazi masszív munkagép.

A középszürke fémet a matt felületű kijelző káváján és a gép fenéklemezén fekete műanyaggal egészítették ki, és hogy ne hasson az egész túl komoran, a fedél első peremén és a billentyűzet alatt egy kis vöröset adtak hozzá. Vállalati gépeknél ritka, hogy a hangszórónyílások közvetlenül a kijelző alatt legyenek, ezzel a szigetes billentyűzet egy kicsit lejjebb tolódott, a csuklótámasz és a benne lévő touchpad pedig keskenyedett. Hosszasan kerestük, de úgy néz ki, ennél a generációnál már nem kérhető pöcökegeres billentyűzet.

A bővíthetőségére viszont nem lehet panasz, külön szervizfedél alatt érhető el a két memóriamodul és a merevlemez, az akkumulátor is könnyen kiszedhető. Az optikai meghajtó cserélhető, például második, 28 wattórás akkumulátorra, ha az elsődleges, 77 wattórás kevés lenne. Fujitsu-specialitás az a betét, ami a hűtés lamellás hőleadója előtt szedhető ki a belül felgyülemlett pormennyiség jelentős részével egyetemben. A mobilinternet modemet sem hagyták ki, ami egyébként M.2 foglalatban ül, utólagos beszereléséhez viszont meg kell bontani a gépházat.

Csatlakozók terén bőséges a kínálat. Az E746 négy USB kapujából három 3.0-s, természetesen gigabites tempóra képes az Ethernet port, a hagyományos D-Sub mellett nem multimédiás HDMI, hanem DisplayPort van, az SD kártyaolvasón kívül pedig Smart Card olvasót is kapunk. Érdemes megjegyezni, hogy a 13,3 hüvelykes Lifebook E736 és 15,6 hüvelykes Lifebook E756 csatlakozókiosztása pontosan ugyanolyan, mint az E746-é. Vállalati géphez illően van dokkoló – vagyis inkább port replikátor – csatlakozó a laptop alján, ami az akkuhoz és töltőhöz hasonlóan több generációra visszamenőleg kompatibilis. Az opcionális kiegészítőn további négy USB 3.0 port, kép (D-Sub, DVI, két DisplayPort) és hangcsatlakozó (külön ki- és bemenet) sorakozik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés