Hirdetés

FSP Epsilon – leg-leg-leg

Külcsín

Az FSP Zen passzív táp vizsgálatakor olyan belsővel találkoztunk, mely új korszakot indított a kiváló termékeiről ismert gyártónál. Az FSP célja, hogy növelje a hatásfokot, és a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfeleljen. A gazdaságosságnak némileg ellentmond mai két tesztalanyunk. Az Epsilon sorozatban egy 600 wattos és egy 700 wattos modell található. Ők képviselik a termékpaletta csúcsát, büszkén hirdeti velük az FSP, hogy „mi erre is képesek vagyunk”. A 700 wattos modell jelenleg a legerősebb tápegység a hazai piacon. Ugyan az AOpennek is van ilyen nagy teljesítményű terméke, de az egy fekete ruhába öltöztetett Epsilon.

Hirdetés

Csomagolásban is kitett magáért az FSP. Ugyan a Hyper szerszámos dobozát nem sikerült felülmúlni, de a papírborítás jó nagy, ajtós, ablakos, fogantyús. Benne már a szokásos alapfelszerelés található: tápkábel, használati útmutató, csavarok.

Az Epsilonok is kékek, de a Blue Stormnál sötétebb árnyalatúak. A kéken világító főkapcsoló régi ismerős, már a Blue Stormon és a Zenen is ilyen volt. A hagyományos, 12 centiméteres ventilátor közepére egy nagy FSP címke került. A vezetékek a korábbi kék helyett most fekete borítást kaptak.

Nem csak teljesítményben, kábelben is nagyok az Epsilonok. A két modellen egyforma a dugókínálat. A két leghosszabb vezeték 110 centiméteres. Legvégükön floppycsatlakozó van. További három négytűs perifériaetető került a táptól 50, 70 és 90 centiméterre. SATA meghajtóból is hatot kapcsolhatunk az Epsilonokra. A két vezetéken 57, 80 és 103 centiméternél vannak a csatlakozók.

Az alaplap és PCI Express VGA kártyák dugaszai egységesen 58 centiméteres vezetékeken lógnak. Az alaplapi fő tápcsatlakozó 20+4 tűs, így a régebbi és újabb ATX megoldásokkal is használható. A kiegészítő 12 voltos konnektort felkészítették az éhesebb Intel processzorokra is, így végén 4+4 tűs a csatlakozó. Nem meglepő, hogy egy ekkora tápegység két videokártyás vezetéket kapott.

A paraméterekre tekintve láthatjuk, hogy az FSP nem aprózta el a dolgokat, és máris négy 12 voltos ágat prezentált, melyek egyenként 15 ampert tudnak leadni. Az első a CPU-hoz, a második a második PCI Express videokártyához és a CPU-hoz, a harmadik az alaplaphoz és a meghajtókhoz, a negyedik pedig az elsődleges videokártyához van rendelve. A négy ág valójában ugyanabból a forrásból indul, valamint közös a szabályozásuk, így elvileg egynek tekinthető; ha az egyik feszültsége ingadozik, akkor a többié is. A szokásosnál nagyobb maximumra képes a 3,3 voltos ág, de az 5 voltossal közösen leadott 155 wattos csúcsértéke átlagos. A mai gépek ennek töredékét használják csak.

A jobb felső sarokban látható 85 %-os hatásfokot jelölő ábrácskából arra lehet következtetni, hogy a belvilág hatásfok tekintetében a legjobbak mezőnyébe sorolható. A gyártók többsége a 80 %-ot is büszkén hirdeti.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés