Hirdetés

FRITZ!Box 7560 – német minőség

Kipróbáltuk a németek kedvenc routergyártója, vagyis az AVM felső-középkategóriás eszközét.

Külső és hardver

Német nyelvterületen rendkívüli népszerűségnek örvendenek az AVM nevű cég termékei, azon belül is a FRITZ!Box routersorozat, nálunk azonban kevésbé ismert a márka. Ez nyilván köszönhető annak is, hogy a cég az árakat tekintve inkább a felső kategóriában játszik, és egyelőre nem találni a cég portfóliójában olyan készüléket, ami magyar pénztárcával barátságos árúnak mondható, annak ellenére sem, hogy a gyártó az utóbbi időben azért próbálkozik az olcsóbb kategóriában is.

A most tesztelt 7560-as számot viselő router tulajdonképpen a felső-középkategóriába tartozik. Aki ismeri a FRITZ!Box routerek számozását, az rögtön látja, hogy egy ADSL/VDSL modemmel integrált készülékről van szó (7xxx), amely a legfrissebb generáció tagja (x5xx), de nem éppen csúcsmodell (xx60). Az AVM fejlesztői azonban azt szokták mondani, hogy az ő esetükben nem (csak) a hardver az érdekes, hanem a szoftver is, és így az olcsóbbnak szánt, de azért nagyon olcsónak nem nevezhető eszközök esetében is figyelembe kell venni, hogy a Fritz!OS-nek nevezett firmware milyen extrákat nyújt a többi gyártó termékéhez képest. A Fritz!OS egyébként pár éve még tényleg különlegesnek számított, azóta azonban sok versenytársnál is megjelentek a barátságos, áttekinthető felületek és extra szolgáltatások (például NAS), így ennyire már nem egyértelmű a szoftveres előny.

Hirdetés

Külső

Az AVM évek óta használja már a FRITZ!Box 7560 formatervét, és ugyan az utóbbi időben megjelent két másik dizájn is, ez a router még a régi „cápauszonyos” házat kapta. A külsőből arra következtethetünk, hogy az uszonyokban antennák lapulnak, de ez nincs így. Bár korábban tényleg ide kerültek az antennák, ma már nincs szerepük, egyedül a fröccsöntőforma megtartásának köszönhető jelenlétük.


[+]

Tekintettel arra, hogy egy router ritkán kerül a szemünk elé, az AVM formatervén sincs mit kritizálni: a készülék alapvetően funkcionális, méretes, jól leolvasható LED-ekkel, amelyek közül az Info feliratú példány funkciója még testre is szabható. Kezelőszervként két gombot kapunk, az egyikkel a beépített DECT bázisállomást kapcsolhatjuk ki és be, míg a másikkal a WLAN adaptert vezérelhetjük, illetve aktiválhatjuk a WPS-t.


[+]

A készülék két oldalára is kerültek portok, bal oldalon egy USB 2.0 port, a jobb oldalon pedig egy, alapvetően Németországban használatos TAE (Telekommunikations-Anschluss-Einheit) csatlakozó látható. Hátoldalon egy ADSL/VDSL bemenetet kapunk, a beépített splitter segítségével ebből kapjuk az analóg telefonkimenetet. A készülék egyébként SIP telefonokkal is használható, van benne üzenetrögzítő, sőt, digitális fax is, a vezeték nélküli telefonokat pedig még bébiőrként is bevethetjük. A hálózati eszközök felé négy darab Gigabit Ethernet port áll rendelkezésre – ezek közül a LAN 1 használható WAN portként, ha szükséges.


[+]

Rádiós oldalon az eszköz az IEEE 802.11b, g, n és ac-s hálózatokkal kompatibilis, és egyszerre használhatjuk a 2,4 és 5 GHz-es csatornákat. Az n-es szabvány esetében egyébként 450 Mbps, ac-s hálózaton pedig 866 Mbps a maximális elméleti sávszélesség.

Hardver


[+]

A FRITZ!Box 7560 kinyitása nem nehéz, belül pedig egy meglehetősen levegősen összerakott alaplapot találunk. Központi alkatrészként egy Intel AnyWAN GRX350-et kapunk, amelyhez 256 MB DDR3L-1600 RAM tartozik egy NANYA NT5CC128M16IP-DI chip jóvoltából.


[+]

A bejövő DSL jelek kezelését az Intel (eredetileg LANTIQ) XWAY VRX318 végzi, míg a DECT bázisállomásért a Dialog SC14441 felel. A rádiós hálózatokhoz két WLAN adapter tartozik: az egyik hálózatot az ac-s szabvánnyal is kompatibilis, 2x2-es Qualcomm Peregrine QCA9882 viszi, míg a másikat a Qualcomm Atheros Osprey AR9381 kapta, amely 3x3-as működésre képes, így kapjuk a 450 Mbps-ot n-es hálózat esetében.


[+]

Azért mindenképpen dícséret illeti az AVM-et, hogy nem adogatta össze az egyes szabványokon elérhető elméleti sebességeket csak azért, hogy 1350 Mbps sávszélességgel dicsekedhessen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AVM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés