Hirdetés

ZyXEL Armor Z2 és X1 turbós Wi-Fi

A gyártó leggyorsabb routerét és jelerősítőjét párosítottuk, hogy megnézzük, milyen csúcstempóra képesek.

Hirdetés

ZyXEL Armor Z2

Közel három éve véglegesítették már az IEEE 802.11ac jelölésű, népiesen ac-s Wi-Fi szabványt, de csak idén kezdtek szállingózni azok a routerek, amelyek maradéktalanul ki tudják már használni az új technológia adta lehetőségeket. Elsősorban a Multi-user MIMO (vagyis MU-MIMO) megoldásról van szó, ami a routerek három-négy adatfolyamát közvetlenül dedikálni tudja a hozzá kapcsolódó eszközökhöz. Tesztalanyunk, a ZyXEL Armor Z2 is ilyen, úgynevezett második hullámos MU-MIMO router, amit az aktuális divat szerint gamer routernek neveznek.

Erre legfőképpen hatalmas mérete és marcona formavilága utal. Elődje, a szintén tekintélyes Armor Z1 sem volt éppen apróság, de a Z2 élei sokkal határozottabbak, antennái vastagabbak, szellőzőrácsai nagyobbak. Homlokzatán a mai szokás szerint kevés LED sorakozik, az egyes Ethernet portok aktivitását például nem jelzik, csak a router üzemét, internetkapcsolatát és a 2,4, illetve 5 GHz-es Wi-Fi működését. A csatlakozókínálat a komoly routerekre jellemzően fejedelmi, a 4+1 Gigabit Ethernet porton túl az egyik oldalon van USB 2.0 és USB 3.0 csatlakozó is. A bekapcsoló, reset és WPS gomb mellett megtalálható a ZyXEL-re jellemző extra nyomnivaló, amivel a Wi-Fi modul kapcsolható ki-be.

A négy antennát fixen rögzítették, ami nem is baj, hiszen ki akarná még erősebbre cserélni őket? A gépházban a Qualcomm legmodernebb IPQ8065 rendszerchipje dolgozik, aminek két nagyteljesítményű, 1,7 GHz-es Krait 300 processzormagja felel az alkalmazások és szolgáltatások futtatásáért, másik két, 800 MHz-es magja pedig a hálózati forgalmat kezeli. Mellé 512 MB RAM-ot és 4 GB-os eMMC tárolót tettek, a rádiós egység pedig szintén a Qualcommtól jött. A QCA9984 a ma fellelhető egyik legfejlettebb Wi-Fi rádiós egység, melynek 2,4, illetve 5 GHz-en is négy-négy adatfolyama van, ami összesítve 800 + 1733 Mbps-os elméleti csúcssebességet jelent, így az Armor Z2-t – kis kerekítéssel – az AC2600 kategóriába sorolják.

Grafikus kezelőfelülete szinte teljesen megegyezik az Armor Z1-ével, továbbra sem beszéli a magyar nyelvet, felhasználóbarátság terén pedig még egy kicsit le van maradva a konkurensek mögött. Két felülete van, az egyszerűn csak pár kapcsolót találunk, míg a jobb oldalon aktiválható, részletesebb felületen a szokásos paraméterek állíthatóak. A hálózati térkép még most is elég szerény, a statisztikai rész viszont már elég korrekt. Tesztalanyunknál belefutottunk egy furcsa kellemetlenségbe: firmware-frissítés után számos beállítási menü szövege fehér alapon fehér lett, így csak kijelölve volt olvasható. A ZyXEL routerek kezelőfelületét és a hozzájuk tartozó mobil appokat korábban, az Armor Z1 cikkében részletesen bemutattuk, az ott leírtak az Armor Z2-nél is érvényesek.


A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Zyxel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés