Hirdetés

ECS Liva Z3E Plus: mini multimédiás barebone

Tenyérben is elfér az ECS minigépe, mely a modern interfészek és digitális mikrofonok mellett két soros portot is kínál.

Bevezető, dizájn

A tenyérben is elférő apró PC-k, melyek egyik legismertebb képviselője az Intel NUC, nemcsak akkor lehetnek érdekesek, ha nincs sok rendelkezésre álló helyünk: az ECS Liva Z3E Plus például két RS232 (közismertebb nevén: soros) portot is kínál, így olyan környezetben is hasznos lehet, ahol valamilyen régi célhardver még ezt a csatlakozót igényli. De nem ez az egyetlen különlegessége: négy darab mikrofonja a hangrögzítésben, 2,5”-es SATA foglalata pedig a tárkapacitás növelésében jöhet jól a felhasználás során.

Külső

A Liva Z3 Plus család két tagból áll, melyek 117 x 128 mm-es alapterületűek. A „sima” változat 35 mm magas, a SATA meghajtót is fogadó E jelzésű verzió pedig 53 mm, tehát igazából az utóbbi sem nevezhető óriásinak. Burkolatuk műanyag, a felső rész ráadásul kifejezetten fényes, így koszolódásra, karcolódásra hajlamos – ipari PC-nek pedig nemcsak ezért, de a porvédelem hiánya miatt sem ajánlanánk őket.


[+]

Az apró gép oldalait igencsak telezsúfolták csatlakozókkal: az előlapon három Type-A és egy Type-C USB várja a kábeleket, melyek mindegyike 3.1 Gen1 szabványú, azaz 5 Gbps sávszélességet kínál – tőlük jobbra pedig a fejhallgató-kimenetet helyezték el. A felül észlelhető négy darab apró furat mögött a négy darabból álló belső mikrofonrendszer (array) elemei lapulnak.


[+]

Jobb oldalon felül szellőzőnyílásokat, alul pedig az említett RS232-es portokat fedezhetjük fel. Hátul egy kisebb szellőző felett HDMI és mini DisplayPort kivezetés, két Gigabit Ethernet (egyik Intel, másik Realtek adapterrel hajtva) és a külső tápegység csatlakozója látható. A bal oldal üres – itt csak újabb szellőzőnyílásokat találunk – míg a készülék alján négy gumitappancs, illetve a VESA tartókerethez passzoló rögzítőcsavarok helyei bukkannak fel.


[+]

Bár a csatlakozókínálat a leírtak alapján bőségesnek tűnik, vannak hiányosságok, melyek közül a legzavaróbb az, hogy csak négy USB port áll rendelkezésre, és azok is mind előre kerültek. Ez azt jelenti, hogy hacsak nem használjuk ki a beépített Bluetooth adaptert, a billentyűzet és az egér rögtön elfoglalja az USB csatlakozók felét, ráadásul a kábelek is a gép előtt keresztben mennek majd. Igazán illett volna legalább még két USB portot tenni hátulra – hely bőven lenne rá.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ECS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés