Hirdetés

Ducky One 3 RGB billentyűzet: az új generáció tesztje

Sok év után frissítést kapott a gyártó One szériája, és a 3-as sorozat ismét rengeteg kivitelben érhető el.

Vezérlés, értékelés

Mint azt már említettük, a Ducky szereti szoftver nélkül piacra dobni billentyűzeteit, ennek a megoldásnak pedig nagy rajongótábora van, akik valószínűleg a One 3 modelleket is boldogan fogják hazavinni, hiszen tesztalanyunk szintén segédprogram nélkül, kizárólag billentyűkombinációkra építve vezérelhető.

A DIP kapcsolótábla és a funkciogómbok cseréjeA DIP kapcsolótábla és a funkciogómbok cseréje A DIP kapcsolótábla és a funkciogómbok cseréje [+]

A konkrét lehetőségeket végtelenül hosszú lenne felsorolni, de szerencsére ez nem is dolgunk, hiszen a kezelési útmutató ezt szépen, egyértelműen megteszi helyettünk. A világítás módjainak és színének finomhangolása mellett akár gombonként is beállíthatjuk a LED-ek színét, ráadásul a folyamat majdnem annyira egyszerű, mint egy szoftveres felületen kiválasztani az adott árnyalatot és a színhez hozzárendelni a kívánt gombokat. A különbség mindössze annyi, hogy nem az egérrel kell ezt megtennünk, hanem a rögzítés megkezdése után (Fn + PrtSc vagy Fn + Pause, hiszen két beállítást is elmenthetünk) a színpalettát is megjeleníthetjük a billentyűzeten (CapsLock + Space), a szín kiválasztása után pedig csak végig kell nyomkodnunk azokat a gombokat, melyeket az adott árnyalatú háttérvilágítás mellett szeretnénk használni, majd a CapsLock + ScrLk kombinációval be kell fejeznünk a rögzítést, az elmentett profilokat pedig később bármikor előhívhatjuk.

RGB és makrórögzítés (kattintásra galéria nyílik)RGB és makrórögzítés (kattintásra galéria nyílik)RGB és makrórögzítés (kattintásra galéria nyílik) RGB és makrórögzítés (kattintásra galéria nyílik) [+]

A rendszer a funkciógombok feladatainak felcserélését, illetve a makrórögzítést is lehetővé teszi a fenti eljáráshoz nagyon hasonló módon, az ehhez tartozó segédletet szintén a kezelési útmutatóban találjuk. Makróinkat összesen hat profilba rendezhetjük, melyek között pofonegyszerűen, az Fn + számgombok segítségével válthatunk, ami bár egy fokkal bonyolultabb, mint szoftverben programokhoz rendelni a profilokat, de a legtöbb felhasználó számára mégis elég szabadságot nyújt.

Értékelés

Az eddig leírtakból jól látszik, hogy a Ducky billentyűzetek inkább a haladó szintű felhasználókat célozzák meg, mert bár némi megszokás után könnyedén átlátható a billentyűkombinációkra épülő rendszer, egy olyan szoftveres megoldásnál még mindig bonyolultabbnak tűnhet, mint például a Corsair iCUE vagy a Razer Synapse segédprogramja. Ezért cserébe viszont semmiféle program nem terheli az erőforrásainkat, nem kell attól félnünk, hogy a bevitt információk rossz kezekbe kerülnek (még ha erre a nagy gyártók esetében nincs is sok esély, mégis van, aki tart ettől), továbbá amiatt sem lesznek álmatlan éjszakáink, hogy egy esetleges szoftveres hiba miatt egy frissítés kiadásáig használhatatlan lesz a perifériánk.

Szerencsére magával a hardverrel sincs probléma, már ami a nemzetközi kiadásokat illeti, a magyar modellverzió gyengébb minőségű kupakszettje miatt kialakult keserű szájízünket azonban nem tudjuk csak úgy félretenni. Azt nem tudjuk megmondani, hogy van-e árbeli eltérés a magyar, illetve például a US kiosztású verzió között, hiszen a hivatalos forgalmazó hazánkba csak a magyar nyelvű modelleket hozza, az viszont tény, hogy a teljes kiosztású Ducky One 3 RGB billentyűzet 80 000 forint körüli ára mindenképp magasnak számít. Ha pedig ehhez hozzátesszük, hogy szoftver nélküli, műanyagból készült billentyűzetről van szó, nehéz lesz meggyőznünk az olvasót, hogy egyébként egy remek termékről van szó.

Pedig a véleményünk tényleg ez, műszaki cikkek iránt érdeklődő felhasználóként tetszett nekünk, amit láttunk és tapasztaltunk. A One 3 sorozat rengeteg változatban érhető el, többféle méretben, színben, kapcsolótípussal, a kupakok és a kapcsolók is cserélhetőek – a Ducky hosszútávú használatra szánta termékét, úgyhogy aki megengedheti ezt az árkategóriát magának, annak érdemes elgondolkodnia rajta. Mindenesetre mi biztosan hamarabb vennénk le a polcról cikkünk főszereplőjét, mint egy hangzatos extrákkal ellátott, csilli-villi perifériát.


Ducky One 3 mechanikus billentyűzet

SidCorky

A Ducky One 3 billentyűzetet az CaseKing Hungary bocsátotta rendelkezésünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Ducky

Előzmények

Hirdetés