Vacsorára kacsa lesz: tesztpadon a Ducky Shine 7 billentyűzet

A tajvani gyártó terméke hű maradt a cégfilozófiához, de vajon teljes a tejjel-mézzel folyó Kánaán?

Bevezetés, specifikációk

A Ducky egy elég közkedvelt márkának számít a billentyűzetet nem elbagatellizáló felhasználók körében, hiszen a névhez általában letisztult dizájn és kiemelkedő minőség párosul, még ha meg is kérik az árát. Ezt az állítást igazolja szerkesztőségünk legújabb vendége, a Gunmetal Grey (acélszürke) színben tetszelgő, mechanikus Shine 7-es modell is, mellyel most egy kicsit közelebbről is meg fogunk ismerkedni.


[+]

A periféria a tajpeji 101 felhőkarcolót és környékét ábrázoló, ízléses dobozban érkezik, melyben magán az eszközön kívül néhány tartalék billentyűsapkát (a színesek nem támogatják a LED-es világítást), a lecsatlakoztatható, gumírozott USB USB Type-C/Type-A kábelt, egy gombszedő csipeszt, valamint többnyelvű információs füzetecskét találhatunk. Meg egy (átlátszó) porvédőt! El sem hisszük, hogy egy gyártó van olyan előzékeny, hogy egy (részünkről legalábbis) ennyire áhított és hasznos kiegészítővel lepi meg vásárlóit.


[+]

Ezek a porvédők amúgy egy letűnt kor letéteményesei, mert az ezredforduló tájékán (és előtte) egyáltalán nem volt szokatlan látvány az ilyesmi a számítástechnika tantermek vagy irodák asztalain szolgálatot teljesítő tasztatúrákon. Mára ez a "hóbort" valamiért lecsengett, és csak elvétve lehet vele találkozni (például a Razer BlackWidow Chroma V2-höz is jár), de mi örülnénk, ha más cégek is követnék a Ducky példáját, főleg, hogy egy abszolút filléres tételről van szó!


[+]

A 109 (mérsékelten lebegő) gombos klaviatúrát kézbe véve szinte azonnal elismerően bólintunk, mert az 1440 gramm tömegű ketyere fedőlapja nem alumíniumból, hanem cinkötvözetből készült, így rendkívül masszív. Az OEM profilos, 1,25 mm falvastagságú, lézerezett ABS kupakok alatt mechanikus Cherry MX Silent Red (lineáris) kapcsolók figyelnek, de választhatunk MX Black, Brown, Blue, Red vagy Speed Silvert is, továbbá sokak örömére – ahogy az a képeken látható – a magyar kiosztás sem hiú ábránd. A grátisz, színes kupakok 1,4 mm vastag PBT-ből készültek.


[+]

A modell egyik jellegzetessége, hogy a szóközt a kínai horoszkóp állatjegyeinek a gyártáskor éppen aktuális motívumával díszítették, ami jelen esetben a Year of the Pig (a Disznó éve) verziót jelenti. Nekünk tetszett a dolog, mert egy picit feldobja az összhatást, de a konzervatívabb egyéneknek sincs okuk az aggodalomra, mert a feljebb már említett tartalék sapkák között ott van egy konszolidáltabb szóköz gomb is.


[+]

A burkolat mélyén kétrétegű 3528 SMD RGB LED nyomtatott áramköri lap dolgozik, ami nem csak a tartósságnak kedvez, de a kupakokkal kombinálva igen kellemes, uniform megvilágítást is eredményez. Röviden összefoglalva a dolgot, a gombonként címezhető RGB fényjáték implementációja gusztusos, és számos effekttel babrálhatunk, akár szoftver nélkül, teljesen plug and play alapon – makrózás esetén meg csak ez az opció adott.

[+]

A billentyűzet alján a műanyag uralkodik, de rögtön két érdekességet pillanthatunk meg. Az egyik, hogy az apparátus döntésére két szinten van lehetőség a két, dupla, kihajtható talp segítségével, a másik pedig az a kis DIP kapcsolótábla, mellyel az Fn gomb helyzetét tudjuk a legalsó sorban áthelyezni egy számunkra kényelmesebb pozícióba (például felcseréljük controllal/alttal – egyedül a szóköz nem játszik), illetve ezzel lehetséges váltani a 6KRO és NKRO üzemmód között is.

[+]

A DIP kapcsolótábla beállításai
A DIP kapcsolótábla beállításai (forrás: Ducky Shine 7 user manual) [+]


[+]

Zárójelben jegyezzük meg, hogy a négy csúszásgátló gumitalp elsőrangú módon látja el feladatát, a Shine 7-es nagyon stabilan tartja helyét az asztal lapján.

Specifikációk
Típus Ducky Shine 7
Kapcsolók mechanikus, Cherry MX Red / MX Blue / MX Black / MX Brown / MX Silent Red / MX Speed Silver
Gombok száma 109
Billentyűsapkák lézerrel gravírozott ABS, a színes plusz gombok doubleshot PBT
Érzékelés 6KRO/NKRO
Háttérvilágítás igen, gombonként címezhető RGB, 12 effekt, két világítási zóna
Belső memória igen
Kábel leválasztható USB Type-C/Type-A
Multimédia-vezérlők csak hangerőszabályozók (le, fel, némítás) és Windows kalkulátort indító gomb
Extrák cinkötvözet felső rész, 11 db plusz billentyűsapka, gombszedő csipesz, kétállású döntés, széleskörű plug and play programozhatóság
Méret (sz x mé x ma)) 458 x 134 x 38 mm
Tömeg 1440 gramm
Gyártó honlapja www.duckychannel.com.tw/en
Termék honlapja Ducky Shine 7
Garancia 2 év
Ár kb. 55 000 forint

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Ducky

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés