Ducky One 2 RGB billentyűzet: finom fogás, de ez az árán is visszaköszön

A Ducky mechanikus klaviatúrái jó választásnak számítanak, csak győzze az ember megfizetni.

Bevezetés, külső

A tajvani székhelyű Ducky a mechanikus billentyűzeteket kedvelők körében ott van az élmezőnyben, különösen azon vásárlóknál, akik szeretik testreszabni billentyűzetük kinézetét. A gyártónak rengeteg különböző méretű, kiosztású és színű modellje van, ezzel garantálva, hogy mindenki megtalálja az ízléséhez leginkább passzoló klaviatúrát; ha pedig ez nem lenne elég, a Ducky palettáján többféle kupakkészletet találunk, sőt a sztenderd kupakméreteknek köszönhetően bármilyen más cégtől származó, szabványos készlettel kompatibilis.


[+]

A 2017-ben útjára indított One 2 széria többféle kialakítású tagot (összesen 25 modellt) számlál, létezik Mini, TKL és teljes kiosztású verzió is, rengetegféle színváltozatban, egyszínű vagy RGB LED-ekkel ellátva, illetve háttérvilágítás nélkül is. Nálunk a teljes kiosztású modell RGB LED-es, Cherry MX Speed Silver kapcsolókkal szerelt változata járt; utóbbiból a választható még az MX Black, Brown, Blue, Red, Silent Red és White is.

Ducky One 2 RGB

Tesztalanyunk egy színes ábrákkal megszórt kartondobozban érkezett szerkesztőségünkbe, melynek tetejét felhajtva magát a billentyűzetet, a külön egységet képező, gumiborítású, 1,6 méteres USB Type-A/Type-C vezetéket, egy gombkiszedő szerszámot, 11 darab extra gombkupakot (köztük a kínai horoszkóp disznó évére utaló szóköz gombbal), valamint a kezelési útmutatót.


[+]

Az 1,1 kilogrammos, 440 x 135 mm alapterületű eszköz borítása teljes egészében matt felületű, egyébként érzésre jó minőségű műanyagból készült, ráadásul két különböző szín is visszaköszön a billentyűzet két oldalán – az alsó rész fehérben pompázik, míg a felső, a kapcsolók elrejtésére is szolgáló elem fekete színt kapott.[+]

Maguk a kupakok egyébként egyszerű lézergravírozott műanyagból készültek, de ez csak a magyar kiosztású modellekre igaz, a hagyományos angol kiosztású verziók double-shot kupakokat kaptak.


[+]

Ebben valószínűleg közrejátszik, hogy a magyar piacon viszonylag kevesen költenek akkora összegeket billentyűzetre, mint amennyibe a One 2 RGB kerül, így nem éri meg a gyártó számára a magyar karakterekkel ellátott gombokhoz szükséges fröccsöntő gépek beszerzése. Szerencsére – ahogy azt már a bevezetőben is említettük – a gombok sztenderd méretének és a Cherry MX kapcsolóknak köszönhetően bármilyen kupakkészletre lecserélhetjük a gyári megoldásokat, így ha birtokunkban van egy jobb minőségű magyar készlet, gond nélkül használhatjuk azt is.


[+]

Egy hagyományos magyar kiosztáshoz képest mindössze négy plusz funkciógombot kapunk, ezek a numerikus billentyűzet felett helyezkednek el és a számológép elindítására, valamint a hangerő állítására és a némítására szolgálnak. Alattuk találunk négy darab állapotjelző LED-et, melyek a Caps/Num/Scroll Lock funkciók állapotát jelölik, a negyedik fényforrás pedig azt jelzi, hogy aktív-e a makrórögzítés, ezt ugyanis csak a billentyűzetről tudjuk elvégezni, szoftveresen nem.


[+]

A burkolat felső oldalának jobb szélén található Ducky One 2 feliraton és a gyártó logóján kívül semmi említésre méltót nem találunk, ha ennél érdekesebb dolgokat keresünk, akkor meg kell fordítanunk a billentyűzetet.


[+]


[+]

Az eszköz alsó felén egy-egy szilikontappancs jutott a négy sarokba, amelyek jól jönnek, ha teljesen lapos állásban használjuk a billentyűzetet, ha viszont nagyobb dőlésszöget kívánunk elérni, ki kell hajtanunk a két felső sarokban elhelyezett, szintén szilikon tappanccsal ellátott lábat. Ezek két elemből állnak, így segítségével két különböző dőlésszöget érhetünk el.

[+]

A talpakon kívül még megtalálható alul a vezeték USB Type-C csatlakozója és a kábel elvezetésére szolgáló csatorna, illetve van itt egy négy kapcsolóból álló DIP gombsor. Utóbbi bizonyára sok embernek nem mond semmit, a kezelési útmutatót felütve azonban egyértelművé válik, hogy a tolókapcsolók állásának különböző módon való kombinálásával az Fn módosítóbillentyű feladatát rendelhetjük hozzá alsó billentyűsor gombjaihoz, míg a negyedik retesszel az NKRO és 6KRO módok között válthatunk – utóbbiból logikusan kikövetkeztethető, hogy a billentyűzet mindkét funkciót támogatja, az anti-ghostinggal egyetemben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Ducky

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés