Hirdetés

Ducky One 3 RGB billentyűzet: az új generáció tesztje

Sok év után frissítést kapott a gyártó One szériája, és a 3-as sorozat ismét rengeteg kivitelben érhető el.

Bevezetés, külső

Ducky billentyűzet még nem hagyta el úgy a szerkesztőségünket, hogy azt ne elégedett mosollyal az arcunkon adtuk volna át a futárnak, és ez nem azért volt, mert örülünk, hogy megszabadulhatunk tesztalanyunktól, hanem mert a tesztelés minden percét élveztük. A Ducky One 3 széria tavaly év végi bemutatkozásakor már előre sejtettük, hogy az új generáció csak még jobb lehet elődjénél, ezért izgatottan vártuk, mikor tesztelhetjük. Végül a sokféle méret- és színváltozat közül a fehér színű, teljes kiosztású verzió RGB háttérvilágítással rendelkező One 3 RGB White modell érkezett be hozzánk.


[+]

A doboz nem sokat változott a One 2 csomagolásához képest, az egyébként 1123 grammos, 450 x 140 x 40 mm kiterjedésű eszköz kézbevételekor viszont rögtön kiszúrtuk a nem radikális, de azért egyértelmű dizájnváltást, ami a képeken kevésbé észrevehető, mint kézben tartva a klaviatúrát. Persze attól, mert a billentyűzeten néhány élt megváltoztattak, széleit pedig kicsit átdolgozták, még ugyanazt a letisztult összképet kapjuk, mint amit az elődök esetében, ahogy az anyaghasználat is maradt régi; ezúttal is kiemelnénk, hogy a műanyag borítás alkalmazása inkább csak leírva tűnik ijesztőnek, az anyag, illetve az összeszerelés minősége példaértékű.[+]

Akad viszont egy negatívum, ami gyártói döntés eredménye, és amivel nem először találkozunk már. A Ducky a One billentyűzetek harmadik generációját az általuk QUACK Mechanics dizájnelv szerint alkotta meg, melynek része a dupla fröccsöntéssel készült kupakok használata, ez viszont nagy valószínűséggel csak a nemzetközi piacra szánt kiosztással rendelkező modellek extrája, ugyanis a nálunk járt magyar kiosztású változat egyszerű, mártásos módszerrel festett kupakokat kapott. Ez alól csak a lila színű kupakok kivételek, az extra kupakszett tehát első blikkre egységesnek tűnik, a tigrismintával gravírozott space billentyű, valamint a fehér színű enter gomb viszont már a mártásos gombok listáját gyarapítja, aki tehát mindenképp magyar kiosztású verziót szeretne, annak érdemes számolnia a kevésbé tartós kupakok meglétével.

[+]

Ahogy azt a gyártótól megszokhattuk, a billentyűkön csak az alapvető karaktereket találjuk meg, és bár a gombok nagy része rendelkezik billentyűkombinációkkal elérhető másodlagos funkcióval, ezekről csak az angol nyelvű kezelési útmutató átböngészésével szerezhetünk tudomást – ami egyébként nem a csomag része, a termékoldal letöltések szekciójában találjuk meg PDF formátumban.

[+]

Szintén a doboz tartalmához tartozik egy kupakleszedő, valamint egy második szerszám is, ami a kapcsolók kiszedését segíti, mert bizony gyorscserés switchekről van szó, amiket egyszerűen kihúzhatunk a helyükről, hogy aztán más, igényeinkhez esetleg jobban passzoló verziókat tegyünk be helyettük. Na nem mintha a gyári felhozatal szűkös lenne, a One 3 széria Cherry MX Red, Clear, Blue, Speed Silver, Brown, Black és Silent Red kapcsolókkal is elérhető – nálunk utóbbi verzió tette tiszteletét, ahogy azt már említettük, magyar kiosztással.

[+]

Érdemes még pár szót szentelni a billentyűzet alsó részének, ahol a négy sarokban elhelyezett csúszásgátló gumitalp mellett két kihajtható, kétállású lábat, a mellékelt szövetborítású, 1,8 m hosszú, USB Type-C – Type-A kábel bekötési pontját, két kábelvezető csatornát, valamint egy négy kapcsolós DIP gombsort találunk. Utóbbival aktiválhatjuk a Windows Lock funkciót, válthatunk az NKRO és 6KRO módok között, beállíthatunk egyedi VID azonosítót, ha mélyebben beleásnánk magunkat a moddolás világába, valamint megadhatjuk, hogy a jobb oldali Windows gombot eredeti funkciójával vagy menü gombként kívánjuk használni.

Használat közben

Ahogy azt már említettük, hozzánk a Cherry MX Silent Red kapcsolóival szerelt változat jutott el, melyek ugyanazok, mint amikhez a 2020-as, Ducky Shine 7-ről szóló tesztünkben már volt szerencsénk.


[+]

Ahogy a Cherry alap Red kapcsolói, úgy a Silent Redek is elsősorban játékra lettek kifejlesztve, lineáris karakterisztikájuk mellé pedig igen halk működés társul, klikkelő vagy egyéb hangot egyáltalán nem ad ki a mechanika. A 3,7 milliméteres úton járó, 1,9 milliméternél kapcsoló switchek halk működését tovább javítja az a hangtompító szivacsbetét, amit a mérnökök a billentyűzet belsejébe helyeztek, így még annak sincs zaja, ahogy a kapcsoló eléri útja végét, az éjszakai gamerek (vagy újságírók) számára tehát talán ez a legtökéletesebb választás.


[+]

A gépelés élményét a kupakok stabilitása is fokozza, bár a felület véleményünk szerint lehetne valamivel érdesebb is, izzadósabb játékmenetek során már nem éreztük annyira kényelmesnek a csúszóssá váló gombkupakokat.


[+]

Az RGB háttérvilágítás a switheket körülvevő fedlap miatt visszafogottnak is mondható, a kupakok mellett nincsenek éles kiszűrődések, a fényerő pedig tíz lépésben állítható, így minden körülményhez megtaláljuk majd az ideális beállítást. Az első használatbavétel során fejben már előre fogalmaztuk, hogy fogjuk majd leszólni a kellemetlenül vakító állapotjelző LED-eket, melyek a numerikus pad és a médiavezérlő gombsor között helyezkednek el, azóta viszont rájöttünk, hogy az Fn + fel/le nyilak segítségével ezek fényereje a háttérvilágítástól függetlenül is állítható, így pedig be tudtuk úgy lőni a LED-ek erősségét, hogy azok éjszaka se legyenek zavaróak.

Vezérlés, értékelés

Mint azt már említettük, a Ducky szereti szoftver nélkül piacra dobni billentyűzeteit, ennek a megoldásnak pedig nagy rajongótábora van, akik valószínűleg a One 3 modelleket is boldogan fogják hazavinni, hiszen tesztalanyunk szintén segédprogram nélkül, kizárólag billentyűkombinációkra építve vezérelhető.

A DIP kapcsolótábla és a funkciogómbok cseréjeA DIP kapcsolótábla és a funkciogómbok cseréje A DIP kapcsolótábla és a funkciogómbok cseréje [+]

A konkrét lehetőségeket végtelenül hosszú lenne felsorolni, de szerencsére ez nem is dolgunk, hiszen a kezelési útmutató ezt szépen, egyértelműen megteszi helyettünk. A világítás módjainak és színének finomhangolása mellett akár gombonként is beállíthatjuk a LED-ek színét, ráadásul a folyamat majdnem annyira egyszerű, mint egy szoftveres felületen kiválasztani az adott árnyalatot és a színhez hozzárendelni a kívánt gombokat. A különbség mindössze annyi, hogy nem az egérrel kell ezt megtennünk, hanem a rögzítés megkezdése után (Fn + PrtSc vagy Fn + Pause, hiszen két beállítást is elmenthetünk) a színpalettát is megjeleníthetjük a billentyűzeten (CapsLock + Space), a szín kiválasztása után pedig csak végig kell nyomkodnunk azokat a gombokat, melyeket az adott árnyalatú háttérvilágítás mellett szeretnénk használni, majd a CapsLock + ScrLk kombinációval be kell fejeznünk a rögzítést, az elmentett profilokat pedig később bármikor előhívhatjuk.

RGB és makrórögzítés (kattintásra galéria nyílik)RGB és makrórögzítés (kattintásra galéria nyílik)RGB és makrórögzítés (kattintásra galéria nyílik) RGB és makrórögzítés (kattintásra galéria nyílik) [+]

A rendszer a funkciógombok feladatainak felcserélését, illetve a makrórögzítést is lehetővé teszi a fenti eljáráshoz nagyon hasonló módon, az ehhez tartozó segédletet szintén a kezelési útmutatóban találjuk. Makróinkat összesen hat profilba rendezhetjük, melyek között pofonegyszerűen, az Fn + számgombok segítségével válthatunk, ami bár egy fokkal bonyolultabb, mint szoftverben programokhoz rendelni a profilokat, de a legtöbb felhasználó számára mégis elég szabadságot nyújt.

Értékelés

Az eddig leírtakból jól látszik, hogy a Ducky billentyűzetek inkább a haladó szintű felhasználókat célozzák meg, mert bár némi megszokás után könnyedén átlátható a billentyűkombinációkra épülő rendszer, egy olyan szoftveres megoldásnál még mindig bonyolultabbnak tűnhet, mint például a Corsair iCUE vagy a Razer Synapse segédprogramja. Ezért cserébe viszont semmiféle program nem terheli az erőforrásainkat, nem kell attól félnünk, hogy a bevitt információk rossz kezekbe kerülnek (még ha erre a nagy gyártók esetében nincs is sok esély, mégis van, aki tart ettől), továbbá amiatt sem lesznek álmatlan éjszakáink, hogy egy esetleges szoftveres hiba miatt egy frissítés kiadásáig használhatatlan lesz a perifériánk.

Szerencsére magával a hardverrel sincs probléma, már ami a nemzetközi kiadásokat illeti, a magyar modellverzió gyengébb minőségű kupakszettje miatt kialakult keserű szájízünket azonban nem tudjuk csak úgy félretenni. Azt nem tudjuk megmondani, hogy van-e árbeli eltérés a magyar, illetve például a US kiosztású verzió között, hiszen a hivatalos forgalmazó hazánkba csak a magyar nyelvű modelleket hozza, az viszont tény, hogy a teljes kiosztású Ducky One 3 RGB billentyűzet 80 000 forint körüli ára mindenképp magasnak számít. Ha pedig ehhez hozzátesszük, hogy szoftver nélküli, műanyagból készült billentyűzetről van szó, nehéz lesz meggyőznünk az olvasót, hogy egyébként egy remek termékről van szó.

Pedig a véleményünk tényleg ez, műszaki cikkek iránt érdeklődő felhasználóként tetszett nekünk, amit láttunk és tapasztaltunk. A One 3 sorozat rengeteg változatban érhető el, többféle méretben, színben, kapcsolótípussal, a kupakok és a kapcsolók is cserélhetőek – a Ducky hosszútávú használatra szánta termékét, úgyhogy aki megengedheti ezt az árkategóriát magának, annak érdemes elgondolkodnia rajta. Mindenesetre mi biztosan hamarabb vennénk le a polcról cikkünk főszereplőjét, mint egy hangzatos extrákkal ellátott, csilli-villi perifériát.


Ducky One 3 mechanikus billentyűzet

SidCorky

A Ducky One 3 billentyűzetet az CaseKing Hungary bocsátotta rendelkezésünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Ducky

Előzmények

Hirdetés