Hirdetés

A Dell és a Fujitsu majdnem-Ultrabookjai

Külső

Igen, megint különösen vékony notebookat eresztettünk egymásnak. Jó hír, hogy a kategória a kínálat (és talán a kereslet?) erősödésével szegmentálódni kezdett, és a meglehetősen drága csúcsmodellek mellett határozottan formálódik egy kevésbé drága vonulat is. Ma ebbe a régióba kirándulunk egyet a Dell Vostro 3360 és a Fujitsu Lifebook UH552 segítségével.

Hirdetés

A Dell modellt talán nem kell magyarázni a témában kissé járatosaknak: a Vostro mindig is a kisvállalati, vagy talán inkább irodai termékcsalád volt; a 3360-as modell a legújabb 13,3 hüvelykes, ami vékonysága miatt nem is a Vostro 3350, hanem inkább a Vostro V131 utódja. Szerintünk okos dolog volt ez a húzás, mert 13,3-as méretben a többség vékony gépet szeretne, akinek meg kell az optikai meghajtó és különálló VGA, annak ott az alig nagyobb 14 hüvelykes, hagyományos felépítésű Vostro 3460.

Megtartották az elődök formavilágát, a burkolat jelentős részét fém borítja, de a váz műanyag, és újra megcsodálhatjuk a hátra kinyúló, lényegében fektetett zsanérmegoldású farrészt. Az átellenes oldalról (azaz a gép elejéről) sem hiányzik a vékony műanyagsáv, amivel az érzékenyebb sarkakat igyekszenek biztosítani. Kevésbé örültünk annak, hogy a belsőt csak minimálisan módosították. A matt kijelző elég széles, sötétszürke keretet kapott, és ez a komor szín köszön vissza a csuklótámaszról és billentyűzet környékéről is. Utóbbit szerencsére módosították, első tapintásra érezni lehetett, hogy elődjénél jobb, de sajnos a mögé helyezett fényes betét és a szerintünk oda nem illő, krómhatású keret megmaradt. Fekete belsővel, matt billentyűzetalappal és a külsőn látott, szálcsiszolt fém díszbetéttel nekünk jobban tetszene.

Aki látott Fujitsu notebookot az elmúlt években, az lehet, hogy nehezen hiszi el, hogy a Lifebook UH552 is ettől a gyártótól érkezett. A laptop egészen mutatós lett, vagyis tartották azon ígéretüket a japánok, hogy szebb laptopokat fognak készíteni. A burkolat jelentős részét fém fedi, de a Dellhez hasonlóan itt is érezni, hogy csak vékony lemezről van szó – annyi baj legyen. Nagyon tetszetősre sikerült a vékony masina oldala, ahol fekete betétbe tették a csatlakozókat, ami a gép eleje felé elszűkül, csak egy vékony sáv marad belőle az alsó és felső rész találkozásnál.

Belül megfordul a helyzet, ott a fekete szín dominál a monitor alatt, a zsanérok vonalában egy kis ezüstszürkével megtámogatva. A borítás itt már műanyag, de a Vostrónál sokkal kellemesebb tapintású, a matt kijelző kerete pedig egy picivel vékonyabb oldalt, felül és alul viszont elég széles maradt; a 16:9 oldalarányú helyett egy 16:10-es kijelző biztosan, sőt talán 4:3-as is elfért volna itt. A billentyűzet természetesen ezúttal is szigetes, gombjai a megszokottnál picivel kisebbnek tűnnek. Alattuk hatalmas touchpad terpeszkedik integrált gombokkal.

A Vostro 3360 aljára kisebb, a Lifebook SH552-re viszont hatalmas ajtót vágtak. A Dellnél a szükséges, de elégséges minimumhoz férhetünk hozzá, vagyis a két memóriamodulhoz és a szabad mSATA foglalathoz, ami SSD-ért kiált. A merevlemez és akku maradt a gép gyomrában. Nem úgy a Fujitsunál! Ott aztán a hűtésen és alaplapon kívül mindent elérünk, tehát a memória és mini PCI Express aljzat mellett a winchestert és az akkut is; utóbbi elég jelentős részét tölti ki a gépnek. Nagy bánatunkra a Fujitsu mini PCI Express aljzata nem kezelte mSATA SSD-nket.


Dell Vostro 3360 – Fujitsu Lifebook UH552

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés