Hirdetés

XPS 15 – csúcsmoDell

Hirdetés

Megjelenés

Ha igazán minőségi, erős és mutatós notebookot szeretne az ember, és nem számít neki az ár, akkor a lehetőségek igen csak leszűkülnek. Lényegében az Apple MacBook Pro, a HP ENVY gépei és mai tesztalanyunk, a Dell XPS 15 merül fel alternatívaként. Ha ezt a cikket fél-egy évvel ezelőtt írtuk volna, akkor a Dell multimédiás elitmodelljét bizony kihagyjuk a listáról, mert az előző verzió eléggé csúnyácskára sikerült. Most viszont új szelek fújnak az amerikai gyártónál, és ezt nagyszerűen mutatja a friss XPS széria, melynek legnagyobb, L521x kód alatt futó, 15,6 hüvelykes tagjával kötöttünk behatóbb ismeretséget.

Először rápillantva az XPS 15-re többeknek eszébe juthat a MacBook, dehát hogy másképp is lehetne megrajzolni egy végletekig letisztult formát úgy, hogy az ne tűnjön izzadtságszagúnak? Az új XPS 15 nagyon elegáns, fémházas, nem túl vastag (23,2 milliméteres) laptop, amire öröm ránézni és hozzáérni is. Akinek fontos a megjelenés, és aki nem bánja, ha egyesek Apple-klónnak titulálják a masináját, annak ideális társa lehet.

Persze kérdés, hogy mi van belül? A fedél alatt 15,6 hüvelykes, nagyfelbontású (Full HD) kijelző lapul, ne menjünk bele, hogy melyik gyártó csinál hasonló tükrös, keretével összevont felületet, és használ ebben a nagy, 15 hüvelyk fölötti méretben is numerikus pad nélküli billentyűzetet, mert ezek annyira általános formai elemek, mint a matematikában a nyolcas szám. Az alul és felül is komor, sötét színt szépen feldobja a külső burkolat oldalt kikandikáló, fémes sávja, valamint a felső és alsó részt összefogó, megnyugtató stabilitással járó, mutatósan kivitelezett zsanér.

Csatlakozóból nincsen sok, de éppen elég lesz. A jobb oldalt javarészt kitölti a tálca nélküli optikai meghajtó, elé a kártyaolvasót rejtették, aztán a Kensington zár felfogatója és a hang csatlakozói jönnek. Balra található mind a három USB 3.0 aljzat, a mini DisplayPort, illetve a HDMI monitorkimenet, és bizony az Ethernet csatlakozót sem hagyták el, csak a vékony gépeknél megszokott, félig bezáródó fedelet kapott.

Fémből készült az XPS 15 alja is, csak egy kellemes tapintást biztosító réteget vittek fel rá. Bővítést segítő nyílás ugyan nincs rajta, de a peremen és az XPS logós díszbetét alatt lévő csavarokat eltávolítva könnyen hozzáférhetünk a teljes belsőhöz. Így cserélhető az elég nagy, 65 wattórás akkumulátor, a merevlemez, elérhető az mSATA foglalat, az egyik memóriafoglalat (a másikat elrejtették az alaplap túloldalára), de még az optikai meghajtó is, bár azt cserélni nem lesz egyszerű. Még a hűtés is feltárul – amit érdemes időnként kitisztítani – és látszik, hogy a zsanér közepénél fújja ki a meleget.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés