Hirdetés

DeepCool MATREXX 40 3FS ház: dizájnos és szellős

A microATX alaplapokat fogadó gépház kicsit talán nagyobb a kelleténél, cserébe a szerelhetőséggel nem lesz gond.

Külső

A DeepCool idén márciusban mutatta be microATX-es MATREXX 40 3FS házát, ami amellett, hogy elsősorban szellőzésre lett kihegyezve, nem is néz ki rosszul, hiszen a mérnökök az előlapi szellőzőrácsba is igyekeztek némi fantáziát vinni, így nem csak a mellékelt, RGB-s ventilátorok fénye mellett néz ki jól a ház, hanem lekapcsolt állapotban is. Egyébként létezik olyan verzió is, melyben a három RGB-s légkavaró helyett mindössze egyetlen, világítás nélküli ventilátor kapott helyet, ezt 3FS utótag nélkül kell keresnünk a webáruházakban.


[+]

Az inkább lyuggatott, mint rácsos előlap mellett a ház teteje is gazdagon meg van szórva szellőzőnyílásokkal, ám ide már valódi rács került, amit egy mágnesek segítségével rögzített porszűrő fed le. Itt kaptak helyet az alaplapi kivezetésekhez tartozó csatlakozók, nevezetesen egy-egy 2.0-s és 3.0-s USB port, illetve egy 3,5 milliméteres, kombinált jack ki- és bemenet, valamint a bekapcsoló és a reset gomb.


[+]

A ház oldalain nem találunk különösebb izgalmakat, bár legalább azt elmondhatjuk, hogy van változatosság a két oldal között, hiszen míg – szemből nézve – jobb oldalon egy belülről hangszigeteléstől mentes acél oldallappal állunk szemben, addig a ház bal oldalát teljes egészében üveg borítja. Mindkét oldallapot hátulról betekert, kézzel (is) oldható csavarok tartják a helyükön, eltávolításukhoz pedig először a lemezek felső részét kell kifelé húzni, ezt követően tudjuk kiakasztani azt az alsó sínből.

[+]

A hátoldal elrendezésében semmi különleges nincs, fent az alaplap számára fenntartott kivágás és a hátsó ventilátor szellőzője van, alatta a négy PCIe slot sorakozik, legalul pedig a tápegység helye tátong – egyelőre még – üresen.


[+]

Alul szintén találunk egy szellőzőrácsot, ami a tápegység hűtését segíti, előtte pedig egy kicsúsztatható porszűrő kapott helyet. A szemfülesebbek még egy érdekességet felfedezhetnek az alsó rész előlaphoz közelebbi oldalán, méghozzá két csavart, ami a belső HDD-keret eltávolítását vagy odébb helyezését hivatott szolgálni.

Belső

A beltér kialakításánál a mérnökök fantáziája nem szárnyalt különösebben: egy klasszikus, kétkamrás házzal van dolgunk, melyek közül a felsőben van a microATX vagy Mini-ITX alaplap helye, abba pedig maximum 165 mm magas processzorhűtőt és 320 mm hosszú grafikus kártyát helyezhetünk. A kábelezést szokás szerint kisebb-nagyobb kivágások segítik, de az alaplap mögé is került egy nagy ablak, ami a processzorhűtő utólagos felszerelésekor lehet hasznos.

Hirdetés

[+]

Ahogy azt már említettük, a ház gyárilag három, RGB-s ventilátorral szerelve érkezik, melyek egymásba illeszthető molex csatlakozókról kapják az áramot, alaplapról történő vezérlésükre pedig nincs lehetőség. A két első ventilátort szükség esetén egy harmadik példánnyal is kiegészíthetjük, továbbá a gépház tetején is találunk rögzítőpontokat, melyek két légkavaró felfogatására elegendőek, de a vízhűtéses rendszerekhez tartozó radiátorok beszerelése is megoldható, a lenti táblázatban részletezett specifikációknak megfelelően.

[+]

A ház alsó kamrájában a legfeljebb 160 mm hosszú, ATX formátumú tápegységnek és az adattárolók rögzítésére szolgáló keretnek jutott hely. Utóbbit – az előző oldalon említett módon – könnyedén ki tudjuk venni a helyéről, ami a meghajtók rögzítéséhez egyébként elengedhetetlen, hiszen a keret nem rendelkezik fiókokkal, a legfeljebb két adattárolót belülre, illetve a keret tetejére tudjuk becsavarozni. A ház további, 2,5 hüvelykes meghajtó számára kínál rögzítőpontokat, ezeket az alaplaptálca hátoldalán, jobbra lent és balra fent találjuk.


[+]

Az előlapi kivezetések egy nagy kábelköteg formájában lógnak lefelé, ízléses elrendezésük pedig a kábelcsatornák szélén elhelyezett, gyorskötözőket fogadó fülek segítségével nem lesz túl bonyolult feladat.


[+]

Az utolsó említésre méltó dolog szintén az alaplaptálcán található, mégpedig a „VGA bracket” felirat alatti, függőleges vájat. Láttunk már ilyesmit korábban, általában a házhoz ilyenkor szoktak mellékelni egy becsavarozható támasztékot, ami a nehezebb VGA-k alulról történő megtartására szolgál, a csomagban viszont a rengeteg apró csavaron és gyorskötözőn kívül nem találtunk semmit, és a kézikönyv sem utal arra, hogy extra alkatrész nélkül mi volt a gyártó célja ezzel a kivágással, így ez örök rejtély marad.

Főbb paraméterek
Termék megnevezése DeepCool MATREXX 40 3FS
Elérhető színek fekete
Méret (mé x sz x ma) 400 x 215 x 431 mm
Tömeg 5,2 kg
Anyaga acél, üveg, műanyag
Beszerelhető alaplapok microATX, Mini-ITX
5,25"-os helyek száma 0 db
3,5"-os helyek száma 2 db
2,5"-os helyek száma 2 db
Bővítőkártyák száma 4 db
Beszerelhető ventilátorok - előre: 3 db 120 vagy 2 db 140 mm-es
- fentre: 2 db 120 vagy 140 mm-es
- hátra: 1 db 120 mm-es
Gyárilag beszerelt ventilátorok - elöl: 2 db 120 mm-es, RGB-s
- hátul: 1 db 120 mm-es, RGB-s
Beszerelhető radiátorok hossza - elöl: max. 280 mm
- felül: max. 280 mm
- hátul: max. 120 mm
Előlapi csatlakozók - 1 db USB 3.0
- 1 db USB 2.0
- 1 db 3,5 mm kombójack
Beszerelhető processzorhűtő max. 165 mm magas
Beszerelhető grafikus kártya max. 320 mm hosszú
Beszerelhető táp max. 160 mm hosszú ATX
Extrák eltávolítható porszűrők
Gyártó honlapja www.deepcool.com
Termék honlapja MATREXX 40 3FS
Fogyasztói ára 18 000 ft
Garancia 2 év

Szerelés

Köszönhetően annak, hogy a ház nem olyan szűk, mint egy átlagos, microATX lapokat fogadó modall, a tesztekhez használt ASRock Fatal1ty X99M Killer alaplapunk és az NVIDIA GeForce GTX Titan videokártyánk is probléma nélkül a helyére került, sőt még a Noctua NH-D15 processzorhűtőt is elnyelte, és még ezt követően sem okozott gondot a 4 tűs EPS csatlakozó bekötése, hiszen elég hely maradt a ház tetejében a kezünknek is.

[+]

Bár a specifikációk között fel van tüntetve, hogy tápegységek közül csak a 160 milliméteres, vagy annál rövidebb modellek jöhetnek szóba, mi szokás szerint megpróbáltuk betenni a 170 mm hosszú be quiet! Straight Power 11-et, és meglepődve tapasztaltuk, hogy a merevlemezkeretet egy lépéssel balra tolva már a bekötött kábelekkel is kényelmesen elfért bent a táp, vagyis akár kompromisszummentesen felmehetünk akár 170 milliméterig, és ha nincs szükségünk az említett alkatrészre, akár tovább is.

[+]

A lemezkeret eltávolítása egyébként akkor is ajánlott, ha kisebb tápban gondolkozunk és nem tervezünk HDD-t szerelni a gépbe, hiszen így legalább lesz hova beszórni a használaton kívüli kábeleket, de ez beszerelt kerettel sem okozott különösebb gondot, legfeljebb az esztétikán ronthat, hogy nem minden maradék tyúkbél elhelyezésére maradt elég hely.

[+]

Minden más területen eseménymentes maradt a rendszer szerelése, az alaplaptálca SSD helyei kábelezés szempontjából is jó helyen vannak, a ventilátorokat – kontroller hiányában – pofonegyszerű bekötni, továbbá az alaplap alsó és oldalsó csatlakozói is könnyen hozzáférhetőek a széles kivágásoknak köszönhetően.

Mérések, értékelés

Több irányból is rácsos kialakítása ellenére a zajszigetelést vizsgáló tesztünk meglepő eredményt hozott, ugyanis 60 dB hangerejű fehér zajt kibocsátó okostelefonunk hangjából az oldallapok felszerelése után a zajszintmérő mindössze 47,4 dB-es értéket mutatott, amit még egy zártabb gépház esetében is jónak tartanánk.

Ezt követően rátértünk hőmérsékleti tesztünkre, melyhez ezúttal is az Intel Core i7-6700K processzort és az AIDA64 benchmarkját hívtuk segítségül. A szoftver a CPU-t, az FPU-t és a GPU-t egyaránt terhelte, a méréseket pedig a gyári ventilátorokkal, illetve azok nélkül is elvégeztük, a kapott értékeket pedig az alábbi grafikonokon a nyitott tesztpadon mért számokkal vetettük össze.

Fura módon amennyire viszonylag nyitott házként jól teljesített zajszigetelésben, szellőzésben annyira a várakozásaink alatt szerepelt a ház. Ventilátorok nélkül 10 °C-kal volt melegebb a processzor, mint a tesztpadon, de a VRM környéke is igen meleg volt ahhoz képest, amit a ház bekötött ventilátorokkal nyújtott. Gyári állapotban már azért nem teljesít olyan rosszul a DeepCool újdonsága, azt azonban fontos megjegyeznünk, hogy a PWM vezérlés hiánya miatt minden ventilátor maximális fordulatszámon pörög, amit bár nem vészes mértékben, de kihallani a házból; ha átlagos használat mellett a legalacsonyabb zajszintre utazunk, érdemes lehet elgondolkodni a cserén.

Értékelés

Rég járt nálunk annyira olcsó ház, mint a 18 000 forintért hazavihető DeepCool MATREXX 40 3FS, és bár mindig azt mondjuk, hogy a magas vételár miatt nehezen mondunk mindenki számára elfogadható ítéletet, most mégis úgy érezzük, hogy az alacsonyabb összeg miatt sincs könnyű dolgunk. A DeppCool újdonsága specifikációit tekintve nem nyújt semmi olyat, amivel felhívná magára a figyelmét, tényleg csak a dizájnjával tudja megfogni az embert, viszont a gyártó nem árul zsákbamacskát, a termékoldal alapján el tudjuk dönteni, hogy kell-e a ház nekünk vagy sem.


[+]

Úgy gondoljuk, hogy tesztalanyunk a tetszett díjunkat könnyedén elérte, hiszen szó szerint ez a véleményünk róla, maradéktalanul azonban mégsem vagyunk elégedettek. A három gyári ventilátor hangja, ahogy említettük, a zajra érzékeny vagy csendesebb környezetben dolgozó felhasználókat lehet, hogy zavarja, az viszont tény, hogy teszik a dolgukat. A másik negatívum, hogy mostanra azért már az olcsóbb szegmensben is alapfelszereltségnek kellene lennie az előlapi USB Type-C portnak.

Ha viszont ezek nem annyira lényegesek nekünk, és a számok és a dizájn alapján úgy döntünk, hogy ez a nekünk való ház, akkor nem keresgélnénk tovább, hiszen egy remekül szerelhető, jól összerakott és tartósnak tűnő eszközzel lehetünk gazdagabbak világító ventilátorokkal és üveges oldallappal, ugyanakkor azért nem jelentenénk ki, hogy hasonló specifikációkkal nem léteznek esetleg még olcsóbb modellek akár más komoly gyártók kínálatában is.


DeepCool MATREXX 40 3FS számítógépház

SidCorky

A DeepCool számítógépházat a gyártó bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés