Hirdetés

Corsair HS60 Haptic: ütős egy headset

A Corsair új fejhallgatójában egy rezgőmotor kelti életre a mély hangokat.

Corsair HS60 Haptic

Először járt szerkesztőségünkben Corsair márkájú gamer fejhallgató, ráadásul már a megjelenés előtt elküldték nekünk a tesztpéldányt, így a bejelentés napján már teszttel szolgálhatunk. Az átlagosnál izgatottabban vártuk cikkünk főszereplőjét, a HS60 Haptic headsetet, hiszen tudtuk, hogy egy speciális rezgőmotor is dolgozik benne, ami a mély hangokat jobban érezhetővé teszi, ezt pedig alig vártuk, hogy élőben is kipróbálhassuk. Természetesen ezzel kapcsolatban is megosztjuk majd tapasztalatainkat, előtte azonban jöjjenek a szokásos szempontok, vagyis a tartozékok és a külső bemutatása!


[+]

Tartozékok, külső

A Corsair-sárga és fekete színben pompázó doboz magán a fejhallgatón kívül túl sok mindent nem rejt, mindössze a lecsatlakoztatható, flexibilis szárral ellátott mikrofont, illetve a végére való szivacsot találjuk egy kis műanyag zacskóban – hordtáskát vagy adaptereket tehát nem kapunk.


[+]

Utóbbiak hiánya azért is lehet gond, mert a headset szövetborítású vezetékének végén egy USB csatlakozó fityeg, így kizárólag a számítógépes használat jöhet szóba, konzolhoz vagy mobil eszközhöz más periféria után kell néznünk.


[+]

A headset hangszórói kívülről terepmintás műanyag, illetve fémrácsos borítást kaptak, a fémhálók közepére pedig egy-egy, szintén fémből készült Corsair logó került. A vezeték a füles bal oldalába fut be, továbbá itt találjuk még a mikrofon helyét, illetve az ehhez tartozó némítógombot, valamint a Windows hangerejét szabályozó tárcsát. A jobb oldalra csupán egy kezelőszerv került, mellyel a haptic engine erejét tudjuk állítani, alatta pedig egy visszajelző LED-et találunk, ami fehéren világít, ha a rezgőmotor be van kapcsolva.

[+]

Hirdetés

A két hangszórót alumíniumvázra rögzítették, melynek mérete mindkét oldalon nyolc fokozatban állítható, a fejpánton pedig fehér varrással ellátott műbőr párnázás gondoskodik a kényelemről.

[+]

A hangszórók szintén műbőr borítású párnákat kaptak, amire mi egy gamer fejhallgató esetében mindig csúnyán nézünk, hiszen rossz esetben akár kellemetlenül meleg is lehet (főleg nyáron), de passzív hangszigetelőképessége megkérdőjelezhetetlen.

Főbb paraméterek
Corsair HS60 Haptic
Kialakítás Zárt, over-ear
Hangszóró Neodímium, 50 mm
Frekvenciaátvitel 20 - 20 000 Hz
Impedancia 32 ohm
Érzékenység 111 dB
Kábel hossza 2 m
Tömeg 420 g
Csatlakozás USB Type-A
Tartozékok -
Extrák Levehető flexibilis mikrofon, szövetborítású kábel, beépített rezgőmotor, hangerőszabályzó és mikrofonnémító a házon
Gyártó honlapja www.corsair.com
Termék honlapja Még nincs
Fogyasztói ár 129,99 euró (kb. 48 000 forint)

Használat közben

Negatív előítéleteink ellenére nem volt probléma a fülpárnák szellőzésével, egésznapos viselés során sem izzadtunk jobban, mint a plüss fülpárnás Cloud II fejhallgatónk használata közben, miközben zajszigetelésből jól vizsgázott: a szobában dolgozó ventilátor és a számítógép zaja szinte egyáltalán nem szűrődött be. Fenntartásaink voltak még azzal kapcsolatban is, hogy a 420 grammos eszközre a gyártó „lightweight”-ként hivatkozik, aminél azért láttunk már jóval könnyebb gamer fejhallgatókat, de viselés közben valóban nem tűnt fel ez a tömeg, amiben bizonyára a fejpánt vaskos párnázásának is szerepe van.


[+]

De hogy mennyit ér a Taction névre keresztelt rezgőmotoros technológia, ami a fejhallgatót rezegteti mély hangok hatására? Attól függ, mennyire erősre állítjuk. Természetesen használatbavételkor azonnal feltekertük a szabályzótárcsát, és így kezdtünk először zenét hallgatni, így azonban igen fura élményben részesülünk. Sokat játszadoztunk a tárcsával, de a gyengébb basszusokat inkább csak az ujjunkkal éreztük, ha nem egymás után próbáltuk volna a kikapcsolt és bekapcsolt állapotot, nem mondtuk volna meg, hogy a mélyek hangja mellett tényleg érezzük-e őket. A nagyon mély dropokat már egyértelműen éreztük, ám legerősebb beállítás mellett ez inkább kellemetlen volt, kicsit olyan érzés, mintha valaki ujjal kocogtatná a fejünket a fülünk környékén.

Zenehallgatás közben tehát a rezgőmotor inkább ront, mint javít az élményen, legalábbis legerősebb állásban mindenképp, gyengébb beállítással pedig annyira nem tűnt fel a rezgés, hogy többször is megérintettük az alumíniumpántot, ellenőrizve, hogy egyáltalán rezeg-e valami. Akciódúsabb filmek nézése, illetve játék közben már jobb a helyzet, hiszen például egy akciófilm gyakori robbanásai egyértelműen érződtek, és ilyenkor hosszabb ideig rezgett a fejhallgató, nem volt az a hirtelen ütögető érzés, mint zenehallgatás közben.


[+]

Játékok közül a GTA V-öt, a Call of Duty Modern Warfare-t, a Forza Horizon 4-et és az Assetto Corsa Competizione-t próbáltuk ki úgy, hogy a teszteszköz volt a fejünkön. Lövöldözés és robbantgatás közben ugyanazt éreztük, mint filmnézés közben, sokkal jobban érezni az akciót, mint egy egyszerű, erős basszusokkal operáló fejhallgatóval. Autóversenyzés közben még többet tett hozzá az élményhez a rezgőmotor, hiszen mi belső nézetből játszunk, ilyenkor pedig például az ACC GT3-as autóiból folyamatos morajlás hallatszik, ami a HS60 Haptic-kal még erősebben volt jelen, így kicsit tényleg éreztük a fejünkön a járgány erejét.

A Taction technológia legnagyobb negatívumát meglepő módon akkor tapasztaltuk, amikor semmi nem szólt a fejhallgatóban. Ilyenkor hallani némi morajlást, ami egyértelműen nem a hangszórókból, hanem a rezgő egységekből jön, hiszen a haptic engine-t kikapcsolva ez megszűnik. A hang erőssége nem különösebben zavaró, előfordult, hogy fel se tűnt, de mikor levettük a fejhallgatót, nagyon fura volt a csend, érdemes tehát használaton kívül kikapcsolni a funkciót.

Hangminőség, értékelés

Az 50 mm átmérőjű driverek dinamikatartományának szokás szerint a 20 – 20 000 Hz-et adta meg a gyártó, így papíron nem megállapítható, hogy mire képes, gyakorlatban azonban meglepően jól szólnak a hangszórók. A legtöbb, játékra tervezett headsethez képest egyáltalán nincsenek túltolva a mélyek, hiszen, ha akarjuk, felerősíthetjük őket a rezgőmotorral, és még ha ez nem is konkrétan a hangzást befolyásolja, érzésre talán jobb is, mintha a hangszín módosulna, hiszen kevésbé vesznek el a közepes és magas részletek. Utóbbiak egyébként egész jól elkülönülnek egymástól, és bár nem cserélnénk le a zenehallgatásra használt Audio Technica ATH-M40x fejhallgatónkat, a tesztidőszak alatt nem cserélgettük a kettőt, ugyanis tesztalanyunkkal is – egy gamer headsethez képest – egész jó zenei élményben részesültünk.


[+]

A lecsatlakoztatható mikrofon minőségét szintén jónak tartjuk, hangunkat tisztán és érthetően hallották csapattársaink, nem érkezett rá panasz, de természetesen mi is visszahallgattuk magunkat és elégedettek lennénk, ha minden, véletlenszerűen hozzánk csapódó játékos legalább ilyen mikrofonnal rendelkezne. Ugyan zajszűrősként állítja be a gyártó, mi mégis kihallottuk a gépünk zúgását a háttérben, mely nagyjából tőlünk 1,5 méterre, az asztal lábai mellett helyezkedik el, de ez egyáltalán nem volt zavaró, inkább csak akkor hallható, ha épp nem beszélünk – a Discord hangérzékelését például már nem aktiválja.

Értékelés

A HS60 Haptic rezgőmotorjáról ugyan nem állítjuk, hogy megváltja a világot, de játék közben azért mégis mindig bekapcsolva hagytuk, mert tényleg hozzáad az élményhez, hogy érezzük is a hangokat; ha csak a hangszóróból kellene kinyerni ilyen erőt, bizonyára a hangtartomány többi része már nem maradt volna ilyen jó. Maga a fejhallgató, mint hardver is elnyerte tetszésünket, minőségre és hangzásra is elégedettek voltunk vele, ám ha jól sejtjük, a közel feleennyibe kerülő HS60 Pro a rezgőmotort leszámítva tudja ugyanezt, ráadásul ott az USB mellett jack csatlakozót is kapunk, és a virtuális térhangzás is a repertoár részét képezi.


[+]

A HS60 Haptic 48 000 forint körüli árát kicsit soknak érezzük, amikor 26 000 forintért kapható itthon a HS60 Pro is, bár igaz, hogy nem is vagyunk oda a kifejezetten erős mély hangokért. Tudjuk azonban, hogy sok gamer viszont igen, és kifejezetten ilyen hangzású fejhallgatót keres, ha tehát hajlandó ezért kifizetni a komoly felárat, biztosan nagy élményben lesz része játék közben, hiszen nekünk is tetszett, amit hallottunk – pontosabban amit éreztünk.


Corsair HS60 Haptic headset

SidCorKy

A Corsair HS60 Haptic fejhallgatót a Corsair bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés