Hirdetés

Kipróbáltuk a nagyétvágyú Corsair K100 RGB mechanikus billentyűzetet

A Corsair új, optomechanikus csúcsbillentyűzetét teszteltük.

Bevezetés, külső

Néhány hónapja járt nálunk teszten a Corsair akkor éppen aktuális zászlóshajó billentyűzete, az erről szóló cikk bevezetésében pedig bemutattuk a K95 széria történelmét, felsorolva a korábbi modelleket. A K95-ök mindig is a csúcskategóriát jelentették a mechanikus, elsősorban játékra tervezett klaviatúrák között, ezért kicsit minket is meglepett, hogy a vállalat eldobta a régi nevet, hiszen az október elején bejelentett utód már a K100 RGB jelölést kapta.


Na jó, nem pont a bejelentés pillanatában lepődtünk meg, hiszen akkor már tisztában voltunk vele, hogy úton van hozzánk az újdonság, amiről egyébként mindent elmondott nekünk a Corsair, ám a vámkezelés miatt a tervezettnél később jutott el hozzánk, így sajnos nem tudtunk elkészülni a cikkel a hivatalos leleplezésig. Most azonban ezt pótoljuk, úgyhogy irány a konyhába popcornért és üdítőért, hiszen három oldalon fejtegetjük, hogy miben nyújt újat elődjeihez képest a vitorlások új nehézfiúja!

Hirdetés

Corsair K100 RGB

A nehézfiú kifejezés szó szerint értendő, hiszen az eszköz 1,31 kilogrammot nyom a mérlegen, ami még a K95 Platinum XT 1,23 kg-os tömegénél is több, nemhogy egy átlagos gamer billentyűzethez mérve. A kialakítás alapjaiban véve változatlan, továbbra is egy alumínium fedlappal borított, teljes kiosztással rendelkező beviteli eszközzel van dolgunk, melynek fő gombjai egy kicsit süllyesztett területen kaptak helyet.


[+]

A periféria felső része ezekhez képest magasabban helyezkedik el, ezen a peremen kapott helyet a hangerőszabályzó potméter, a némító gomb, illetve az RGB világítással ellátott Corsair logót és a különböző állapotjelzőket (Num/Scroll/Caps Lock, némítás, makrórögzítés, Windows Lock) takaró, fényes műanyagból készült középső „ablak”. A visszajelzők kikapcsolt állapotban egyébként nem látszanak, csak akkor derül ki, hol van a helyük, ha bekapcsoljuk az adott funkciókat és világítani kezdenek az ablak mögött a fehér LED-ek.


[+]

A billentyűzet bal felső sarkában további gombokat találunk, itt helyezkednek el a profilváltásra és a Windows gomb zárolására szolgáló billentyűk, illetve egy tekerőkapcsoló, melynek közepére szintén került egy gomb. Utóbbi kettő funkciójára majd a következő oldalon térünk ki, annyit azonban már most is elmondhatunk, hogy természetesen az RGB fények innen sem maradhattak ki, és a másik oldalon lévő potméterrel egyetemben igen minőségi érzetet kelt az alumíniumból készült egység használata.


[+]

Ha már szóba kerültek az extra gombok, fontos megemlíteni a hangerőszabályzó alatt elhelyezkedő, dedikált multimédiás vezérlőgombokat, illetve a bal szélen egymás alatt sorakozó G1-G6 makróbillentyűket. Utóbbiak ugyanúgy doubleshot kialakításúak, ahogy a fő gombokon található társaik (vagyis a kupakra nem felfestették a karaktereket, hanem azok egy külön, átlátszó elem részét képezik, amiket alulról nyomtak a felső, fekete színű elembe, így tulajdonképpen a karakterek nem tudnak lekopni), ám míg ezek felülete fényes, fém hatású, addig a többi gomb matt, kicsit érdesebb felületet tudhat magáénak.

A billentyűzet két oldalán 11-11 darab RGB LED kapott helyet, melyek az asztal felé néznek, ezeket egészíti ki a felső él alatt található, szintén lefelé néző 22 fényforrás. A LightEdge névre keresztelt rendszer a billentyűk fényeitől külön, LED-enként szabható testre a billentyűzet szoftverében, szépen bevilágítva annak környezetét az asztalon.


[+]

Hátul mindössze egy USB 2.0 pass-through portot találunk, illetve ide fut be a vastagságából adódóan hajókötélként is használható vezeték, melyre szövetborítás is került. Az 1,8 m hosszú kábel két USB csatlakozóban végződik, az egyik a billentyűzet tápellátásáért és működéséért felel, míg a másik a pass-through porthoz tartozik.


[+]

Az eszköz alsó felén a rengeteg kábelvezető csatornán kívül négy, méretes gumitalp, illetve két kihajtható láb helyezkedik el. Utóbbiak érdekes módon nem a billentyűzet felső éle felé hajthatóak ki, hanem kétoldalra, egymással ellentétes irányba, ezzel meggátolva a hevesebb játékmenetek alatt a becsukódást.


[+]

A dobozban találunk még egy gombkiszedőt, néhány extra, textúrázott felületű kupakot, melyek az FPS és MOBA játékok során leginkább igénybe vett billentyűkre szerelhetőek fel az eredeti kupakok helyére, továbbá egy textúrázott műbőrrel borított csuklótámaszt is. A K95 Platinum XT esetében a rögzítés még a két, a fenti képen is látható műanyag pöcök segítségével történt, ám itt már csak abban játszik szerepet, hogy biztosan jó helyen legyen a csuklótámasz a billentyűzet előtt és ne tudjon oldalra csúszkálni, a rögzítés mágnesek segítségével történik, aminek hála az eltávolítás csupán egy mozdulat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés