Hirdetés

Sötét szikla: be quiet! Dark Rock Pro 4 hűtő

Új király született a gyártó processzorhűtőinél, ami gigantikus és halk is, de vajon mire képes hűtés terén?

Bevezetés és külső

Még januárban adtunk hírt arról, hogy a be quiet! lassan elkészül a Dark Rock processzorhűtő-sorozat legújabb, negyedik számú generációjával, amely az eddig megszokottaknak megfelelően sima (egyventilátoros, szimpla tornyos) és Pro (kétventilátoros, dupla tornyos) változatban is piacra kerül majd, 200, illetve 250 watt maximális kapacitással. A várakozásnak most vége, mi pedig kapva kaptunk a lehetőségen, hogy kipróbáljuk: mire képes a németek új csúcshűtője, a Dark Rock Pro 4!

Hirdetés

Külső

Aki forradalmi változásra számított, az csalódni fog – a Dark Rock 4 Prót nehéz megkülönböztetni elődjétől. Apróbb módosítások persze történtek: változott például a bordát felülről lezáró fedőlap alakja, és hangsúlyosabbak lettek a hővezető csöveket védő kupakok. A harmadik generációnál a felületek nagy része sötéten csillogó bevonatot kapott, ezt a negyediknél mattabb felületkezelés váltotta le, de a legnagyobb változást a rögzítésnél láthatjuk, amelyet teljesen átalakítottak.


[+]

A hőleadásban elsődleges szerepet betöltő egységek alapvetően maradtak ugyanazok: egy masszív, tetején külön bordázott talp érintkezik a CPU-val, az átvett hőt pedig hét darab, 6 mm átmérőjű hővezető cső szállítja a kétszer 42 darab alumíniumbordához. Ezek közül az alsó három sorban lévők keskenyebbek, így biztosítva helyet például a memóriamodulok vagy más, a processzorfoglalathoz közel eső, magasabb elemek számára.


[+]

Az egyes bordák alakja nem teljesen szabályos, ahogy a képeken is látszik, van egy kis „hullámos” hatás, illetve az egyik oldalon íves, fűrészfogas kialakítást kaptak, amely a ventilátor motorja mögött kialakuló szélcsendes zóna hosszát csökkenti. Ezen túlmenően felületükön apró „bütyköket” is elhelyeztek a turbulencia növelése végett. A bordázat magassága 106 mm, tehát viszonylag sűrűn helyezkednek el az egyes lemezek, amelyek egyébként 136 x 47 mm-esek. Rövid számolással kideríthető tehát, hogy a dupla torony körülbelül egy négyzetméter hőleadó felülettel rendelkezik.


[+]

A bordákat átszellőztető légáramlást két ventilátor biztosítja, természetesen mindkettő a gyártó Silent Wings 3 szériájából érkezik: a kívülre kerülő, 120 mm-es modell a SIW3-12025-LF-PWM, míg a belülre, a bordák közé felszerelendő 135 mm-es változat a SIW-13525-LF-PWM, tehát a cég Straight Power 11 tápegységében is használt egység PWM-vezérelt, alacsony fordulatszámú rokona.


[+]

Mindkét egység hatpólusú motort kapott (ez előrelépés egyébként a Dark Rock Pro 3-hoz képest, ahol a kisebbik légkavaró a négypólusú BQT T12025-MF-PWM volt). Némileg módosult egyébként a nagyobb ventilátor is, hiszen korábban ott a SIW3-13525-MF-PWM dolgozott, amely magasabb fordulatszámú, mint az új LF változat – a végeredmény tehát az, hogy két alacsonyabb légszállítású, viszont halkabb egységet kapunk. A két ventilátort Y kábellel köthetjük az alaplapra, amely így együtt vezérelheti őket.

Specifikációk, felszerelés

Felszerelés

Amint említettük, a negyedik generációhoz alaposan átdolgozta rögzítési megoldását a be quiet!, amely ugyan jóval barátibb, mint az előd apró villáskulcsot igénylő rendszere, de kissé még mindig nehézkesebb, mint mondjuk a Noctua által használt változat. Ezt jól példázza, hogy a szerelhetőség szempontjából igen barátinak mondható LGA2011-v3 foglalatra való felszerelés is többlépcsős összerakást igényel, melynek során az egykori Socket A/Socket 478 rendszerekre emlékeztető hidat kell a mellékelt hosszú szárú csavarhúzóval a fedőlap megfelelő vakcsavarjainak eltávolítása után rácsavarozni a foglalatra felépített keretre.


[+]

A bordákon keresztül történő csavarozás miatt a Dark Rock Pro 4 felszerelése egy már gépbe épített alaplapnál kifejezetten nehézkes lehet, ha nem férünk oda könnyedén minden irányból a hűtőhöz – ez azért problémás, mert így eléggé szét kell kapni majd a PC-t egy tisztításhoz vagy újrapasztázáshoz.


[+]

A felszerelés egyébként a többi platformnál sem sokkal könnyebb (de szerencsére nem is nehezebb), egyedül a foglalat köré felépítendő híd összerakásában lesznek különbségek. Itt arra érdemes figyelni, hogy a sok apró mütyür (például a kis gyűrűk) ne essenek be az alaplapi alkatrészek közé. A felszerelés utolsó lépése a középső ventilátor helyére illesztése – a gyártó az ehhez szükséges rugós elemeket mellékelte, a bordákra pedig gumicsíkokat ragasztott a rezgéscsillapítás érdekében.


[+]

A be quiet! Dark Rock Pro 4 fontosabb jellemzői, illetve a kompatibilis foglalatok a következők:

Főbb paraméterek
Termék megnevezése be quiet! Dark Rock Pro 4
Felszerelhető AMD – AM2(+) / AM3(+) / AM4 / FM1 / FM2(+)
Intel – LGA1150 / LGA1151 / LGA1155 / LGA1156 / LGA1366 / LGA2011(-3) / LGA2066
Mérete 163 x 136 x 146 mm
Borda anyaga alumíniumlamellák, hét hővezető cső
Borda tömege 1130 gramm (ventilátorokkal)
Ventilátorok mérete külső: 120 x 120 x 25 mm
belső: 135 x 135 x 22 mm
Ventilátorok fordulatszáma külső: max. 1500 rpm
belső: max. 1200 rpm
Ventilátor csapágyazása hidrodinamikus
Zajszint (gyári adat) max. 24,3 dB(A)
Extrák rezgéscsillapító ventilátorrögzítés
Gyártó honlapja www.bequiet.com
Termék honlapja be quiet! Dark Rock Pro 4
Várható fogyasztói ára körülbelül 27 000 forint


[+]

Tesztkonfigurációnk

Mint tudástárunkban is olvasható, hűtőtesztünk alapját egy Haswell-E alapú HEDT platform adja, melyben egy 4 GHz-re húzott, 1,25 volttal működő Core i7-5960X teljesít szolgálatot. Ennek a CPU-nak a maximális hőtermelése ezekkel a paraméterekkel könnyedén eléri a 250 wattot, így még a nagyobb vízhűtések megizzasztására is kényelmesen használható.


[+]

Az ASrock Fatal1ty X99M Killer alaplapon felépített tesztrendszer a következő volt:

Tesztkörnyezet
Videokártya ASUS Strix Radeon RX 570
Processzor Intel Core i7-5960X (3 GHz) – túlhajtva 4 GHz-en
EIST bekapcsolva; C1E / C-state kikapcsolva; Turbo Boost kikapcsolva, 1,25 volton
Alaplap ASRock Fatal1ty X99M Killer – Intel X99 chipset
Memória

XPG Spectrix D40 DDR4-3000 (4 x 8 GB)

Háttértár Samsung 850 EVO 500 GB MZ-75E500 (SATA 6 Gbps)
Tápegység Seasonic Platinum Fanless 520 – 520 watt
Monitor Acer XB280HK G-Sync 4K (28")
Operációs rendszer Windows 10 Pro 64 bit

Teljesítmény, értékelés

Mérések

Első mérésünket az alaplapi ventilátorvezérlő „Silent” állásában végeztük el – ekkor terhelés nélkül valóban „silent” volt a gép, és be quiet! hűtője is hozta azt, amit a gyártó neve alapján elvártunk tőle, lévén 13,3 dB(A) zajszintet mértünk, miközben a CPU hőmérséklete a 22 °C-os szobában 35 °C körül mozgott.

Miután bekapcsoltuk az AIDA64 stabilitástesztjét, a processzor hőmérséklete pillanatok alatt 65-70 °C-ra ugrott, a ventilátor fordulatszáma pedig 960 rpm-re gyorsult. Innen lassú emelkedés kezdődött, melynek végén a hőmérséklet 76 °C-on, a zajszint pedig – a fordulatszám stabilizálódása után – 16,4 dB(A) értéken állt meg. Ez utóbbi kiváló eredmény, hiszen házba építve még mindig a néma tartományban vagyunk.

Körülbelül negyedórás járatás után a borda hőmérséklete még mindig csak 35-36 °C-ig emelkedett, így nem csoda, hogy a terhelés elvétele után szinte pillanatok alatt esett a processzor hőmérséklete is 45 Celsius-fokra, innen azonban már csak lassan csökkent tovább 40 °C köré. Ez, illetve az előző menetben tapasztalt, az egyensúlyi helyzetbe történő lassú beállás is mutatja, hogy a mag és a borda között elég jó a hővezetés, ám a hatalmas hőkapacitással rendelkező hűtőt csak nehezen tudja lehűteni a lassan forgó ventilátor.

be quiet! Dark Rock Pro 4 Silent módban
be quiet! Dark Rock Pro 4 Silent módban [+]

Következő lépésünk az extrém terhelést jelentő Prime95 indítása volt, melynek során a CPU fogyasztása is 250 watt fölé ugrott – ez természetesen azzal is együtt járt, hogy a CPU hőmérséklete 85 °C-ra, a ventilátor fordulatszáma pedig egyből a maximumra ugrott. Ebben a pontban 27,7 dB(A) zajszintet mértünk, ami már határozottan hallható, de még mindig elfogadható. Hosszabb terhelés után a CPU hőmérséklete végül 90 °C-ra állt be.

be quiet! Dark Rock Pro 4 maximális fordulatszámmal
be quiet! Dark Rock Pro 4 maximális fordulatszámmal [+]

Utolsó próbaként kikapcsoltuk az alaplap ventilátorvezérlését, maximumra állítva a fordulatszámokat. Ekkor természetesen folyamatosan 27,7 dB(A) zajszinttel számolhattunk, így nyugalmi állapotban 30 °C, míg az AIDA64 stabilitás tesztjénél 67 °C maximumhőmérsékletet mértünk.

Értékelés

Jó munkát végzett a be quiet! – a Dark Rock Pro 4-nek ott van a helye a legjobb kéttornyos hűtők között: azon felül, hogy tényleg brutálisan néz ki, hűtési teljesítménye is remek. A be quiet! mindig is a halk működésre helyezte a hangsúlyt, és ezen a téren különösen erős a Dark Rock Pro 4, amely elődjéhez képest alacsonyabb fordulatszámú, így halkabb ventilátorokat kapott. Ami nem sikerült igazán jól, az a rögzítés megoldása, mert bár érezhető a fejlődés, és különösen az LGA775/115x/1366 foglalatok esetén egyszerűsödött az összerakás, még mindig vannak kritizálható elemek.


[+]

Mindent összevetve ugyanakkor ez a hűtő tud mindent, amiért ma valaki egy csúcskategóriás léghűtést vásárolhat: ha szükséges, akkor megbirkózik egy túlhajtott HEDT processzor hőtermelésével, ha pedig szükséges, akkor egészen magas TDP-ig gyakorlatilag némán dolgozhat, így aki félpasszív VGA-val és tápegységgel párosítja, az könnyen készíthet egy tulajdonképpen hangtalanul üzemelő konfigurációt a segítségével. Ezeket figyelembe véve úgy véljük, hogy ha ára valóban 27 000 forint körül alakul, akkor megérdemli a tetszett díjat.


be quiet! Dark Rock Pro 4 processzorhűtő

Wombath

A Dark Rock Pro 4 hűtőt a be quiet! bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés