Hirdetés

2018. szeptember 26., szerda

Szponzorunk

Útvonal

Tesztek » Ház/Táp rovat

Be quiet! Dark Base 700 – sokoldalúság miditorony méretben

A gigantikus Dark Base 900 kisebb testvérének tervezésekor tényleg igyekeztek mindenre gondolni.

Hirdetés

Belső kialakítás

Az alsó lemez átalakítása érthető, ha figyelembe vesszük, hogy a Dark Base 900-zal ellentétben a DB 700 kettéosztott belső térrel rendelkezik, azaz a tápegység külön kamrát kapott, ez szellőzik elsősorban alulról, másodsorban elölről. Ez a kamra külön kivehető műanyag elemekkel teljesen le is zárható, így a tápegység, illetve az ide rejtett felesleges kábelek el is tűnnek szemünk elől. A műanyagelemes megoldás egyébként több szempontból is hasznos: például 360 mm-es radiátor beszereléséhez elég csak az egyiket kivenni, így a tápegység továbbra sem csúfítja az összképet, másrészt, ha az alaplapi tálcát átfordítjuk és jobb oldalra kerül az üveglap, szintén elrejthetjük a tápot.


[+]

A tápegység kamrájába két, 3,5”-es meghajtó tárolására képes fiók is került, melyeket külön-külön kezelhetünk, és amelyek a HDD-k rezgéseit gumibakokkal igyekeznek elszigetelni a ház többi részétől. Szükség esetén ide 3,5”-es HDD-k helyett fiókonként két-két 2,5”-es meghajtót is beépíthetünk, a fiókok alá pedig egy 120 vagy 140 mm-es ventilátor is szerelhető a merevlemezek hűtéséhez.


[+]

Áttérve a fő térre, a Dark Base 900-ban megismert variálhatóság köszön vissza: itt egy külön kiszerelhető alaplapi tálcát találunk, amelyet egyrészt a házon kívül tesztpadként használhatunk, másrészt megfordítva is visszaszerelhetjük, ekkor a bővítőkártyák felülre kerülnek, és jobb oldalról érjük el a komponenseket. Amennyiben így döntünk, akkor az üveg és tömör oldallapokat is fel kell cserélnünk, akkor szerencsére erre is van lehetőség.


[+]

A tálcán, az alaplap előtt öt, normál esetben műanyaglemezzel fedett nyílást találunk, amelyek további 3,5”/2,5”-es fiókok fogadására képesek. Ide egyrészt átszerelhetjük a tápegység kamrájában található két darabot, másrészt egy extra példány a ház tartozékai között is megtalálható. További 2,5”-es tárolókat fogadni képes elemek kerültek az alaplapi tálca hátoldalára, és itt van a 2 x 3 csatornás ventilátor- és világításvezérlő elektronika is, amely többféle funkcióval is rendelkezik. A legegyszerűbb az Auto üzemmód, ekkor tulajdonképpen az alaplapi PWM-jeleket továbbítja a beépített ventilátorok felé.


[+]

Ezen felül kapunk három sebességfokozatot is, amelyek között az előlapi panelen található kapcsoló között tudunk váltani – azt viszont, hogy ez a három fokozat pontosan mit jelent, a vezérlőn elhelyezett két apró kapcsolóval tudjuk megszabni, így összesen tulajdonképpen hat sebesség áll rendelkezésre (Performance mód: 50, 75 és 100%, Silent mode: 25, 45 és 65%). A LED-ek esetében szintén választhatunk az alaplapi vezérlés és az előlapi nyomógomb között – az utóbbi esetben fehér, vörös, zöld, kék, narancs és lila színek között válogathatunk, fix és „lélegzés” effektekkel, de kérhetünk folyamatosan váltakozó színű effektet is, illetve ki is kapcsolhatjuk az egész fényorgonát.


[+]

Ahogy már említettük, az előlap leemelhető, mögötte találjuk az összesen három darab 120 vagy 140 mm-es ventilátor számára kialakított bölcsőt (egy darab 140 mm-es SilentWing 3 már gyárilag telepítve van), de ide akár egy 360 mm-es radiátort is beépíthetünk. Hasonló lehetőségeket kínál a fent található, két csavar kioldása után kihúzható és kivehető fiók, amely szintén három ventilátornak vagy egy radiátornak kínál helyet. Itt az egyetlen gond, hogy ezek le lesznek fojtva, a levegő ugyanis felső keskeny réseken kívül csak egy rácsos hátsó részen keresztül tud távozni, így ha tehetjük, maradjunk inkább az előlap mögötti résznél, ott sokkal jobb a szellőzés.

A Dark Base 700 fontosabb tulajdonságai összefoglalva tehát:

Főbb paraméterek
Termék megnevezése be quiet! Dark Base 700
Elérhető változatok fekete
Mérete (ma x mé x sz) 519 x 544 x 241 mm
Tömege 13,3 kg
Anyaga acél, alumínium, edzett üveg, ABS
Beszerelhető alaplapok E-ATX, ATX, microATX, Mini-ITX
5,25"-os helyek száma 0 db
3,5"-os helyek száma max. 7 db belső (három fiók mellékelve)
2,5"-os helyek száma 3+6 db belső
Bővítőkártyák száma 7+2 db
Hűtés -elöl 2+1 db 120/140 mm-es ventilátorhely (egy 140 mm-es SW3 telepítve)
-felül három db 120/140 mm-es ventilátorhely
-alul egy db 120/140 mm-es ventilátorhely
-hátul egy db 120/140 mm-es ventilátor (egy 140 mm-es SW3 telepítve)
Előlapi csatlakozók 1 db USB 3.1 Type-C, 2 db USB 3.1 Type-A, hangszóró, mikrofon
Beszerelhető processzorhűtő 180 mm magas
Beszerelhető grafikus kártya 430 mm hosszú
Beszerelhető táp szabványos ATX (max. 285 mm mély)
Extrák edzett üveg oldallap, átforgatható és asztalon is használható alaplapi tálca, 2 x 3 csatornás ventilátorvezérlés, RGB LED (alaplapról is vezérelhető)
Gyártó honlapja www.bequiet.com
Termék honlapja Dark Base 700
Ajánlott fogyasztói ára 189 euró (kb. 60 000 Ft)
Garancia 3 év

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.