Hirdetés

2018. november 14., szerda

Útvonal

Tesztek » Hazai Pálya rovat

Az áraknál is itt az ideje a mínuszoknak!

A tél és egyben a Black Friday közeledtével akciós processzorok, notebookok és gamer eszközök közül válogattunk.

Processzorok


A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (áfa és kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Új számítógép összeállításakor általában a processzor az első, amiről döntünk: ez határozza meg a platformot, és ezen keresztül több más alkatrészt típusát, ráadásul alapvetően befolyásolja a végső összeállítás teljesítményét is. A PCX ezen a héten, illetve a hétvégén pedig éppen a CPU-kat akciózza, ráadásul 20 000 forintos vásárlás felett még ingyenes házhozszállítást is vállal, így érdemes egy pillantást vetni webáruházukra, ahol az Intel immár nyolcadik generációs (Coffee Lake) processzorcsaládjából a Core i3-8350K 55 000 forint körül összegért vásárolható meg. Bár a nyolcadik generáció a hetedikhez képest technikailag nem sok újdonsággal bír, a megnövelt magszám és cache-méret mindenképpen sebességnövekedést hoz, különösen a több szálat preferáló feladatoknál. A Core i3-8350K azért is érdekes, mert négy magot és 8 MB L3 cache-t kínál, ráadásul szorzózármentes is, így némi túlhajtással és szerencsével olcsón építhetünk vele egy egész combos gépet.


[+]

Aki szeretne a nyolcadik generációra váltani, de sokallja a 8350K árát, az a széria belépőszintű modelljét, a négymagos, négyszálas, 3,6 GHz-es Core i3-8100-at már 37 000 forint körüli áron megvásárolhatja. Ez a 65 wattos TDP-vel rendelkező CPU nagyon jó alap egy középkategóriás géphez, aki viszont a magasabb régiókba vágyik, annak fizetnie kell: a Core i5-8600K például 110 000 forint körüli áron kapható, de persze ezért igen komoly teljesítményt kínál. Órajele 3,6-4,3 GHz alapból, de K szériás CPU-ról lévén szó, itt nincs szorzózár, bátran kísérletezhetünk a tuninggal, a hatmagos kialakítással pedig pár éve még csak az Extreme Edition processzorok dicsekedhettek.


[+]

Még feljebb lépve a ranglétrán, a nyolcadik generációs asztali Core i7 processzorok csúcsát képviselő, szorzózármentes Core i7-8700K OEM verziója 140 000 forint körüli áron vihető haza – ezért pedig 3,7-4,7 GHz-es sebességet, hatmagos, tizenkét szálas kialakítást és 12 MB-nyi L3 gyorsítótárat kínál, és kiváló alapja lehet egy erős, játékra kihegyezett konfigurációnak. A CPU dobozos változatban is elérhető 160 000 forint körüli áron, ha szükségünk van például az extra garanciára.


[+]

Az idei év jó híre azonban az, hogy végre nem csak az Intelről szólnak a CPU-s ajánlatok, visszatért a versenybe az AMD is, a Ryzen család valós alternatívát jelent a Core i processzorokkal szemben. Különösen a Ryzen 5 1500X tűnik ígéretesnek, ahogy tesztünkben is látszott; ez az 50 000 forintos CPU kiváló ár/érték aránnyal rendelkezik, és 3,5 GHz-es alapórajelet, 4 magos, nyolc szálas feldolgozást, illetve 16 MB L3 gyorsítótárat kínál. Aki szeretne kicsit még feljebb lépni, az a hatmagos, 12 szálas feldolgozást kínáló, 65 000 forintos Ryzen 5 1600X-re vessen egy pillantást – feladattól függően ez akár a Core i7-7700K-t is képes maga mögé utasítani.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Fekete péntek, fekete szombat

  A leértékelések örömére mindenféle akciós monitort, felújított notebookot és más eszközt válogattunk össze.

 • Hardverek az első hóval

  A decemberi hóesésben néhány kisebb gamer monitort, AMD-s konfigot, merevlemez és notebookot válogattunk össze.

 • Ajánlatok advent első felére

  A karácsonyi roham elé időzítve akciós monitorokat, VGA-kat, notebookokat és gamer PC-ket gyűjtöttünk össze.

 • Ajándékötletek karácsonyra

  Nincs már sok idő; az utolsó vásárlós hétvégére pár gyorsan beszerezhető ajándékötlettel készültünk.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.