Hirdetés

ASUS StudioBook Pro X: ez már komoly látvány

Xeon, Quadro és kalibrált kijelző 16:10-es képaránnyal – az ASUS ProArt notebookja szinte mindent tud, amit egy hordozható munkaállomásnak kell.

Bevezetés és dizájn

Tavaly, az IFA előtt jelentette be az ASUS, hogy a monitoroknál már bevált ProArt márkanevet a notebookokra is kiterjeszti, és piacra dobja hordozható grafikus munkaállomás-sorozatát, a StudioBook szériát. Ezek közül az NVIDIA Ace platformra épülő One jelenti a csúcsok csúcsát, ezt azonban inkább rétegterméknek szánják – a „pórnép” számára kínált sorozat a StudioBook Pro X-szel indul, mely egy 17”-es gépszörny, Quadro RTX 5000-rel, opcinálisan Xeon processzorral és persze a megcélzott réteg számára fontos, gyári kalibrációt kínáló, 100%-os Adobe RGB-s kijelzővel. Ebből a Pro X változatból próbáltunk ki egy komolyan felszerelt példányt, melynek 2 millió forintot meghaladó ára is mutatja, hogy valóban a professzionális, jobbára céges keretből gazdálkodó felhasználóknak szánták.

Hirdetés

Külső

Ipari – ez lehet az első szó, ami eszünkbe jut a hivatalos dokumentációjában W730G5T névre hallgató noteszgép láttán. A hatalmas gépházat nem próbálták meg semmilyen optikai trükkel kisebbnek mutatni, szögletes vonalakat és felesleges sallangoktól mentes külsőt láthatunk. A 3 cm-es vastagság és a sok-sok szellőzőnyílás nem véletlen, hiszen a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint fontos volt, hogy a hűtés csak annyira legyen hangos, hogy a munkavégzést még ne akadályozza.


[+]

Az összeszerelés, anyagválasztás természetesen első osztályú, aki elég erős, nyugodtan emelgetheti egy kézzel, a sarkánál fogva a StudioBook Pro X-et, nem fogja tudni zavarba hozni. A méretek egyébként a 17”-es képátlót figyelembe véve nem is kirívóan nagyok, a NanoEdge kijelző körüli vékony kávával az alapterületet 382 x 265 mm-re sikerült leszorítaniuk. Persze ettől még a gép nem lesz ultrahordozható, de már nem is szenvedés magunkkal vinni, egy átlagos notebooktáskába kis erőszakkal belefér, a 90 Wh-s akkumulátor pedig garantálja, hogy még viszonylag komoly erőforrásokat igénylő munkát is megfelelő ideig végezhetünk töltés nélkül.


[+]

Visszatérve még a külsőhöz, a fémből készült burkolat a csuklótámasznál határozott mintát kapott, és a kijelző fedele is szálcsiszolt, a többi részen pedig egyszerűen selyemfényű. Az alsó részt 11 darab csavar tartja a helyén, ezeket eltávolítva könnyen felnyitható, és a bővítés is megoldható, hiszen két M.2 foglalathoz és két memóriafoglalathoz is hozzáférünk.

[+]

A nálunk járt modellben az említett 90 Wh-s akkumulátor miatt egyébként nincs több hely, de a StudioBook Pro X rendelhető kisebb, 65 Wh-s energiaforrással is, és ebben az esetben egy 2,5”-es meghajtó is beszerelhető.


[+]

A csatlakozókat illetően még a kategóriához mérten is combos a kínálat: két Thunderbolt 3 port mellett három 10 Gbps-es USB Type-A konnektor, egy HDMI kivezetés, Gigabit Ethernet, kombinált hangcsatlakozó és SD kártyaolvasó is rendelkezésre áll, az egyes portok pedig elég távol is vannak egymástól ahhoz, hogy például a vaskosabb pendrive-ok ne akadályozzák egymást.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények

Hirdetés