Haladóknak: ASUS ExpertBook B9450FA

Sokadik generációjánál tart az ASUS professzionális üzleti ultrabookja, de képes-e még mindig a legjobbak egyike lenni?

Bevezető, külső

Régi ismerősként köszönhetjük az idén januárban bemutatott ASUS ExpertBook B9450-et: elődei, az akkor még ASUSPRO márkanév alá tartozó B9440U, illetve a 2016-os B8430U jártak már nálunk, és mindkettőt kiváló üzleti ultrahordozható noteszgépnek találtuk. Első ránézésre úgy tűnik, hogy az ASUS is elégedett ezzel a géppel, ugyanis a B9440U-hoz képest csak minimális fejlesztések történtek – vajon ennyi elég lesz-e ahhoz, hogy ismét ajánlott címkét érdemeljen ki a gép?

Hirdetés

Dizájn

Első ránézésre csak minimális a különbség a B9450 és B9440 között, ám az eltérések túlnyomó része éppen az előd legnagyobb problémáját, a csatlakozókínálatot érintik. A formaterv ugyanakkor csak minimálisan változott, továbbra is egy szinte kőbaltával faragott, szögletes gépházat kapunk, mely sötétszürke, selyemfényű magnéziumötvözetből áll. A gyártó természetesen továbbra is a MIL-STD 810G szabványnak megfelelő strapabíróságra hívja fel a figyelmet, illetve a világ legkönnyebb 14”-es üzleti ultrabookjaként hirdeti a noteszgépet. Ez utóbbi teljesítéséhez azért vannak feltételek, például az, hogy a két elérhető akkumulátorból a kisebb, 33 Wh-s példány legyen beépítve. Ebben az esetben 850 gramm körüli tömegre számíthatunk, de igazából az általunk tesztelt, 66 Wh-s akkumulátorral szerelt változat sem éppen ólomsúlyú, alulról karcolja az 1 kg-os határt. Ehhez 320 x 203 x 15 mm-es méret tartozik, így a hordozhatóságra tényleg nem lehet panasz.


[+]

Ami a formaterv további részeit illeti, megmaradt természetesen a lehető legvékonyabbra húzott keret, viszont az előddel ellentétben itt már nem hiányzik felülről a webkamera sem, melyet egy mechanikus lapkával zárhatunk le. A szigetes billentyűzetet a felé mutató letörések hangsúlyozzák ki, az ujjlenyomat-olvasót viszont felülről átköltöztették a csuklótámaszra, ami sokkal kényelmesebbé teszi a használatát.


[+]

A kijelzőt felnyitva továbbra is az ErgoLift megoldású zsanér emeli fel a gép hátulját, növelve az ergonómiát és javítva a szellőzést. A notebook alja is nagyon hasonlít az elődéhez, igaz, kicsit szélesebb lett a szellőzőnyílás, illetve plusz egy csavar került középre.

[+]

Az így már összesen 11 darab csavart eltávolítva viszont láthatóvá válik, hogy belül teljesen áttervezték a hardvert, mely azonban továbbra sem különösebben bővíthető: a RAM az alaplapra forrasztott, egyedül az M.2-es meghajókat tudjuk leváltani. Utóbbiak egyébként ketten vannak, és természetesen RAID tömbként is kezelhetők, de a nálunk járt modellben szimplán csak két különálló, 1 TB-os tárolóként jelentek meg.


[+]

Mint említettük, a külső tekintetében a legfontosabb fejlesztési irány a csatlakozók kínálatának bővítése volt: amikor a B9440U piacra került, a trend a maximális vékonyság volt, és így a Type-C-t leszámítva tulajdonképpen minden más konnektort száműztek. Ma már ez nem járható, így a B9450FA-ra került még egy USB 3.2 Gen2 interfészt kínáló Type-A konnektor, egy HDMI kivezetés és egy micro HDMI is, utóbbi a mellékelt adapterrel Gigabit Ethernetet ad. Type-C portból kettőt kapunk, mindkettő ThunderBolt 3-as és töltésre is használható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés