IFA 2019: újdonságok az ASUS-tól

Órától a notebookokon át egy tényleg professzionális kijelzőig mindent érintettek az ASUS előzetesén.

Zártkörű előzetessel nyitotta a 2019-es IFA-t az ASUS, ahol több érdekes újdonságot is bemutattak. A fontossági sorrend mindig szubjektív, szóval kezdjük most a méretben legnagyobbal, a ProArt szériás PA32UCG monitorral, amely a VESA nemrég bejelentett új tanúsítványát, a DisplayHDR 1400-at is megkapta. A 32 hüvelykes kijelzővel a cég teljes mértékben a professzionális felhasználók kegyeit keresi, mégpedig elsősorban a 4K-s és HDR mozgóképpel foglalkozókét, illetve a játékfejlesztőkét – az utóbbiak kedvéért pedig a Mini LED háttérvilágítással ellátott panel 120 Hz-es maximális képfrissítésre is képes, illetve variálható frissítési frekvencia is van, mégpedig 48-120 Hz között.


[+]

A kijelző egyébként a januárban a CES-en bejelentett PA32UCX továbbfejlesztése, 1000 helyett 1152 zónás FALD megoldással és 1600 nites maximális fénysűrűséggel. Ehhez a teljes kijelzőt nézve 1000 nites tartós fénysűrűség tartozik, a látottak alapján nem irigyeljük azokat, akik havas hegycsúcsokon játszódó jeleneteken fognak órákon át dolgozni, szemet kisütő az élmény. Mindenesetre a kijelző természetesen gyári kalibrációval érkezik, színhűségre és uniformitásra is odafigyelve (az előbbinél DeltaE<1 szintet ígérnek), és hogy ez a későbbiekben se romoljon, a PA32UCG-be épített processzor utólagos önkalibrálásra is képes, ha csatlakoztatunk a készülékhez egy támogatott kalibrátort. Ezek listáját ugyan nem ismerjük, de a termékfelelős állítása szerint a piacon elterjedtebb modellekkel a rendszer tud kommunikálni.


[+]

A PA32UCG egyébként HDR10, HLG és Dolby Vision támogatással is rendelkezik, és persze a cég Smart HDR funkcionalitását is megkapjuk, különböző, tartalomhoz szabott HDR10 gamma-görbével.


[+]

A monitorok, jobban mondva monitor után következzenek a professzionális célokra szánt StudioBook noteszgépek, melyek bekerültek a ProArt terméknév alá. Maga a StudioBook nem újdonság, mert a CES-en már láttunk egy ilyen hordozható munkaállomást, most viszont egész sorozat készült belőle, a csúcskategóriás, az NVIDIA Ace referenciaplatformjára épülő ProArt StudioBook One-tól és ScreenPad 2.0-val szerelt ProArt StudioBook Pro X-től a „népi” ProArt StudioBook Pro és ProArt StudioBookig. A gépek közös jellemzője, hogy Xeon vagy kilencedik generációs Core i7 (a One esetében i9) processzorral, illetve Quadro GPU-val választhatók.

StudioBook notebookok StudioBook notebookok StudioBook notebookok
StudioBook notebookok [+]

A One esetében ez a GPU a Quadro RTX 6000 lehet, ezt egy 15 hüvelykes, 4K-s kijelzőre kötötték rá. A Pro X egy testesebb, 17 hüvelykes kijelzővel szerelt notebook lett, a vékony keretnek köszönhetően azonban egy 15,6”-es testbe építették a Quadro RTX 5000-es grafikus vezérlőt is tartalmazó hardvert. A „sima” Pro és Pro nélküli modelleknél 15 illetve 17 hüvelykes méretek között is választhatunk, a GPU Quadro RTX 5000 vagy 3000 Max-Q lesz, de Pro nélkül bizony be kell érnünk a GeForce RTX 2060-nal.

Valamennyi StudioBook közös jellemzője, hogy hűtésükre nagy hangsúlyt fektettek, az ígéretek szerint teljes terhelésen nemcsak, hogy 39 dB(A) alatti zajszinttel dolgoznak, hanem a CPU és GPU együttes munkájakor sem kell throttlingra számítani. A csatlakozási lehetőségek közül nem hiányzik a 10 gigabites USB, a Thunderbolt 3 és az IEEE 802.11ax WLAN sem.

StudioBook Pro X W730Z StudioBook Pro X W730Z
StudioBook Pro X W730Z [+]

A további jellemzőket tekintve az elegáns, de azért ultrahordozhatónak nem nevezhető ház alumínium unibody kialakítású, úgyhogy merev és strapabíró (az ASUS a MIL-STD810G szabványnak megfelelő teszteket is elvégezte), a kijelzők pedig Pantone tanúsítvány mellett gyári kalibrációt és ezzel DeltaE<1 színhűséget hoznak magukkal Magyarországra a negyedik negyedévben.


[+]

A StudioBookok mellett egyébként a több más notebook-családnál is történtek változások, a tizedik generációs Core processzorok a ZenBook, ZenBook Flip, VivoBook S és X409/509 családban is megjelennek hamarosan, illetve a Computexen bemutatott ZenBook Duo is megkapja a Comet Lake-et.

ASUSPRO B9450
ASUSPRO B9450 [+]

Ezzel érkezik majd negyedik negyedévben a régen tesztelt ASUSPRO B9440U utóda is, a Project Athena osztályba tartozó B9450U is, amely 880 grammjával (ezzel a világ legkönnyebb 14"-es üzleti notebookja jelenleg), 94%-os képernyőarányával, IEEE 802.11ax-es Wi-Fi adapterével és Thunderbol 3 csatlakozójával elég ígéretes összeállításnak tűnik. A gépből egy 990 grammos, 60 Wh-s akkuval szerelt változat is lesz annak, aki tényleg egész napos munkára keres partnert.


[+]

Végül, de nem utolsó sorban láthattunk egy új okosórát is, a tavaly bemutatott VivoWatch BP utódát, VivoWatch SP néven. Szebb, elegánsabb, kör alakú és több szenzorral rendelkezik, nagyjából így foglalhatók össze az újdonságok, amelyekkel egyelőre nem tudni, hogy mikor szerezhetünk közelebbi tapasztalatokat. Az óra hivatalosan a negyedik negyedévben várható, de nem minden régióba jön – magyar sorsáról még nincsenek pontos információk.


[+]

A diákon azonban elég sokat ígért az ASUS, gyakorlatilag egy folyamatosan üzemelő egészségügyi, diagnosztikai központot, mely pulzusunk és vérnyomásunk mellett a véroxigén szintjét és különböző idegi elektromos jeleket is képes érzékelni, ezek alapján pedig a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer működését is értékelni. A folyamatos monitorozáson túl, hét nap adatgyűjtést követően az ASUS HealthAi segítségével tanácsokat is kapunk az egészségesebb életvitelhez. Az óra beépített GPS-szel és barometrikus magasságmérővel is rendelkezik, tehát túrákon is társunk lehet, ráadásul ilyenkor a SPVO2 méréssel azt is jelzi, hogy mennyire sikerült akklimatizálódni a magassághoz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés