ASUS blog: kreatív notebookajánlatok

Új kategória nőtt ki az elmúlt években a laptopok piacán: a professzionális, multimédiás felhasználásra tervezett gépeké.

Az ASUS nem ma kezdte a professzionális felhasználásra tervezett notebookok gyártását, a 2018-ban bemutatott ZenBook Pro, illetve a 2019-es ProArt StudioBook széria pedig ezek egy speciális szegletét, a „kreatív profi” kategóriát fedi le. Ez a kategória igazából egyidősnek is tekinthető a Pro család megjelenésével, akkoriban kezdték el a gyártók külön célozni ezt a területet. A magyarul egyelőre kicsit sután hangzó megnevezés igazából olyan gépeket takar, amelyek nemcsak a számítási teljesítmény területén erősek, de grafikában is, ám ezen felül még a megjelenítő is olyan minőséget ad, hogy az lehetővé teszi a profi képszerkesztést, videóvágást.

Végül, de nem utolsósorban elvárható a viszonylag elegáns dizájn is, hiszen egyes modelleket üzleti tárgyalásokon is elő kell majd venni, ha pedig jó nevű formatervezőnek, grafikusnak, kreatív szakembernek akarjuk beállítani magunkat, akkor nem kaphatunk ki a táskából valami csúfságot. Ezek voltak tehát a szempontok a ZenBook Pro és StudioBook família létrehozásakor is: felhasználták az elegáns ZenBook dizájnt, a ROG/TUF vonalból a rendkívül izmos hardvert, mindezt pedig kiegészítették kalibrált és Pantone-hitelesített kijelzőkkel.

A profibb ZenBook

A ZenBook Pro családnál 14 és 15 hüvelykes modellek közül választhatunk, és hát nem lenne az ASUS az, aki, ha ne tartalmazna egy igazi különlegességet az nálunk is tesztelt ZenBook Pro Duo, melynek extra képességét a billentyűzet fölé épített második kijelző adja. Mint a nevekből is érezhető, a ZenBook Pro gépek a ZenBookok formatervére építenek, épp csak annyi eltéréssel, hogy „komolyabb”, „profibb” hatást keltsenek. Belsejükben felső- és csúcskategóriás Intel processzorok, NVIDIA grafika, rengeteg RAM és tárhely lehet, képernyőik pedig a 15”-es esetben 4K felbontású OLED panelekre is építhetnek, melyek már 100%-os DCI-P3 színteret kínálnak 450 nites fénysűrűséggel, érintésérzékenységgel.


[+]

Ilyen panel került egyébként a Pro Duóba is, csak ott még rendelkezésre áll egy 14”-es, 3840x1140 pixeles második IPS panel is, melyre kitehetünk másodlagos tartalmat, a használt szoftver kezelőpaneljeit, chatablakokat és így tovább. És hogy mindebben ne legyen fennakadás, a monitorok meghajtását egy RTX 2060 végzi, mely természetesen nemcsak játékra megfelelő, de a Studio illesztőprogramokkal a Quadro sorozat tudásának egy részét is megkapja.

Irány a stúdió!

Míg a ZenBook Pro inkább átmeneti megoldás, addig a StudioBook család már a vérprofi szintet képviseli, melyre az is utal, hogy megkapta a professzionális kijelzőknél használt ProArt nevet is. A sorozat hat (vagy mondjuk inkább úgy, hogy öt plusz egy) tagból áll, közös tulajdonságuk pedig a strapabíróságot sugárzó, masszív, de mégis könnyű, magnéziumötvözetből készülő unibody gépház. A legkisebb, főleg a hordozhatóságra koncentráló StudioBook 15 esetében egy 19 mm vastag notebookot kapunk 2 kg-os tömeggel. Belül Core i7-9750H és GeForce RTX 2060 dolgozik a kiosztott feladatokon 48 GB-ig bővíthető memória és összesen 2 TB háttértár társaságában. A csatlakozókínálat is bőséges, van négy USB, HDMI és vezetékes LAN is, a kijelző pedig 4K felbontású, Pantone-hitelesített és delta E<1,5 színhűségűre kalibrált, 400 nites IPS panelt használ.

ASUS StudioBook 15
ASUS StudioBook 15 [+]

Ha mindez nem lenne elég, ott van a Pro változat, melyben már a Quadro RTX 5000 Max-Q dolgozik, aki pedig még a kijelző méretén növelne, annak ott a 17 hüvelykes StudioBook 17 Pro verziója, melybe opcionálisan Xeon E-2276M processzor is kérhető. Mellé egy Quadro RTX 3000-et kapunk, a RAM pedig 64 GB is lehet, kijelzője viszont „csak” 1920x1200 pixeles, 97%-os DCI-P3 színtérrel, Pantone-hitelesítéssel és gyári kalibrációval.

StudioBook Pro One
StudioBook Pro One [+]

A maradék két modell, a StudioBook Pro X és Pro One igazi különlegességnek számít: az előbbi egy felturbózott 17 Pro modell Xeonnal és Quadro RTX 5000-rel, 128 GB memóriával, 6 TB-ig bővíthető háttértárral, 28 mm-es vastagsággal és 2,5 kg-os tömeggel, ami gyakorlatilag kimeríti a hordozható munkaállomás fogalmát.

Az NVIDIA Ace platformját bemutató Pro One egy fokkal hordozhatóbb: egy 15,6”-es kijelzővel rendelkező, 2,9 kg-os notebook, belsejében Core i9-9980HK-val, Quadro RTX 6000-rel, 64 GB memóriával és 1 TB-os NVMe SSD-vel. Hogy mindezzel ne legyenek melegedési problémák, a Pro One a még anno a Zephyrusnál megjelent, szétnyíló gépházas hűtést kapta, ráadásul a hardver ezt igénylő része a kijelző mögé került, így a légáramlás is szabadabban közlekedhet itt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények