ASUS: célkeresztben a „kreatívok”

A gyártó őszi termékfrissítése elsősorban rájuk koncentrál, legyenek akár ebből élő profik, akár lelkes hobbisták.

Elérkezett az ideje az ASUS megszokott őszi termékfrissítésének, amelynek során ezúttal a „kreatív” piacot vették célba – a bemutatott újdonságokkal tehát azok kegyeit keresik, akik fotó- vagy videószerkesztéssel foglalkoznak, vagy éppen mérnöki munkát végeznek, legyen szó akár egy vérprofi stúdió vezető művészéről, akár egy magát most felépíteni kívánó youtuberről. A bemutatott újdonságok között vannak monitorok, projektorok, notebookok is, mi elsőként ez utóbbiakra koncentrálnánk.


[+]

Ha a „komolysági” szint szerint kezdjük osztályozni őket, akkor az első az sorban a professzionális felhasználóknak szánt ProArt ökoszisztémába tartozó StudioBook Pro 16, illetve kisebb testvére, a StudioBook 16. Nem nehéz kitalálni, hogy 16”-es kijelzővel érkeznek, és mint az illik, Pantone tanúsítvánnyal, gyári kalibrációval rendelkeznek. Fontos, hogy ezeket a gépeket az ASUS a fontosabb szoftveres partnereknek (Adobe, Autodesk, stb.) is elküldi tesztre, hogy azok is ellenőrizzék a teljes kompatibilitást, így ISV tanúsítványokat is kapnak. Ami a hardvert illetően fontos, és ez nemcsak a StudioBookokra, hanem a később szóba kerülő ZenBook Pro és VivoBook Pro családokra is igaz, hogy a legtöbb esetben inteles és AMD-s modellek is lesznek ugyanabból a gépből.

Hirdetés

Az már korábban is érződött, hogy az ASUS kezd az OLED felé fordulni, mostanra pedig – legalábbis ebben a szegmensben – szinte teljes a váltás, valamennyi notebooknál ilyen 100%-os DCI-P3 színteret kínáló panel (is) lesz a listában. A technológia előnye a megcélzott vásárlók számára a nagyobb kontrasztarány mellett, hogy az OLED színtere, színei a fényerő változtatása esetén sem módosulnak, tehát nemcsak a 400-450 nites maximális fényerősség mellett lesz nagy a színtér és pontosak a színek, de a normálisabb 120-150 nit mellett is.


[+]

Visszatérve akkor a StudioBookokra, az ASUS az új modellekhez egy új beviteli eszközt tervezett, amelynek neve ASUS Dial – magyarul ASUS Tárcsa. Ilyen mostantól minden ProArt szériás termékre kerül, legyen szó monitorról, egérről, notebookról, bármiről, tehát a StudioBook Pro 16 és StudioBook 16 is rendelkezik ilyennel egy, a Space gomb bal sarka mellé integrálva. Ezen a tárcsa támogatása érdekében az Adobe-bal működtek együtt a legszorosabban, de igazából bárhol használható, ugyanis szimpla forgógombként vagy egérgörgőként is beállíthatjuk.


[+]

Ami az általánosabb hardveres újdonságokat illeti, CPU-ként Ryzen 5900HX-ig vagy Core i9-11900H-ig mehetünk fel a sima 16 esetében, míg a Pro változatnál az Intel Xeon W-11955M is bekerül a képbe. A grafikus részlegnél a különbség annyi, hogy a Pro modelleknél AMD processzorhoz RTX A2000, Intelhez A5000, a sima változatoknál GeForce RTX 3070 vagy 3060 párosítható.


[+]

Hogy a hűtéssel ne legyen gond, megkapjuk az IceCool Pro rendszert, két ventilátorral, összesen 102 lapáttal és normál üzemmódban, 110 watt TDP mellett 40 dB-es zajszinttel (ez Performance módban 140 wattra és 50 dB-re nő). A beviteli eszközök érdekessége a már említett tárcsában nem merül ki, a tapipad például stylus támogatást kapott (1024 nyomásszinttel), illetve ezek a notebookok egy harmadik gombot is kapnak tapipadjuk alá, amellyel a harmadik egérgombot szimulálhatjuk.


[+]

A kijelzőként érkező, 16 hüvelykes OLED HDR panel 3840x2400 pixeles felbontást, 550 nites maximális fényerősséget, illetve a Pantone és Calman tanúsítványok megszerzése után 2 alatti delta E-t ígér.

Vivobook Pro X család, 16:10-es kijelzőkkel
Vivobook Pro X család, 16:10-es kijelzőkkel [+]

Az abszolút profi ProArt StudioBookok szintje alatt találjuk a ZenBook Pro és Pro Duo modelleket, amelyek tulajdonképpen ismerősnek számítanak, ami azonban újdonság, hogy most már a fiatalos Vivobook szériából is készülnek kreatív változatok Vivobook Pro és Pro X néven. Ezek az angolul „casual creatornak” nevezett réteget célozzák, tehát főleg azt a réteget, aki mondjuk YouTube-ra, Instagrammra, ilyen jellegű platformokra gyárt rövidebb videókat, elsősorban szabadidejében. Az új família négy tagból áll, sorrendben Pro 14, Pro 15, Pro 14X és Pro 16X nevekkel. Hogy mik fontosabb különbségek, azok az alábbi képen látszanak, mi ehhez hozzátennénk, hogy az ASUS DialPad az az ASUS Dial „virtuális” verziója, amelyet a tapipad bal felső sarkában érhetünk el. Processzorból AMD és Intel egyaránt kérhető, hasonlóan a StudioBookokhoz.


[+]

A burkolat színeit tekintve négyféle lehetőségünk van (fekete, fehér, szürke és ezüst), a billentyűzetet pedig alaposan feljavították: az Esc gomb narancssárgában pompázik (ez csak a Pro X változatokon) az Enter gomb pedig rácsos mintájú sávot kapott. Egyébként a különböző gombcsoportokat színekkel is elkülönítették a dizájn kedvéért. A képen a 14X látható, az 16X numerikus részt is kapunk.


[+]

Potenciális hardveres opciók az alábbi képen láthatók, ehhez azt tennénk hozzá, hogy a 14-es modelleknél 63 Wh, a nagyobbaknál 96 Wh az akkumulátor kapacitása. A hosszú üzemidő mellett a tömeget is viszonylag alacsonyan tartották a jó hordozhatóság érdekében, így a 14X 1,45, míg a 16X 1,95 kg-os lett. Kijelzőként OLED paneleket kapunk, a 16X-be például ugyanúgy egy 3840x2400 pixeles modell kerül, mint a StudioBook 16-ba, igaz, ezúttal Calman tanúsítvány nélkül, míg a 14X esetében egy 16:10-es képarányú, 2.8K-s képernyőt nézhetünk, élességgel tehát nem lesz gond – a maximális fényerősség pedig itt eléri a 600 nitet.


[+]

Hűtésről az IceCool Plus rendszer gondoskodik, két ventilátorral, 60 wattnyi kapacitással 35 dB-es, illetve 80 wattnyi kapacitással 48 dB-es zajszint mellett. A kettő közötti 20 wattot egyébként szinte teljes egészében a processzor kapja meg a Performance üzemmódban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés