Hirdetés

Asus notebook három AMD processzormaggal

Asus K52Dr

Meghatározó momentumhoz érkezett a notebookos világ május közepén, amikor az AMD hivatalosan elindította új notebook platformját, mely ezúttal nagy folyónkról, a Dunáról kapta a nevét: Danube. Egy új platform bevezetése mindig lényeges esemény, de most úgy tűnik, végre nem csak ígérgetik a rengeteg új AMD-s laptopot, hanem a marginális sikereket elérő Puma és Tigris után tényleg történik valami kézzelfogható áttörés, gyengül az Intel hegemóniája. Mindenesetre a kezdet most is hasonló. Először alsó-, legfeljebb középkategóriába tartozó, konzumer piacot célzó modellekben jelenik meg a friss AMD vas. Első pillantást az Asus gazdaságos, K szériájában vethettünk rá, de már a konkurencia is jelentkezett.

Hirdetés

A K52Dr még annyira új, hogy az Asus oldalán sem szerepel. Számából sejteni lehet, hogy 15,6 hüvelykes, és közeli rokona az inteles K52F és K52Jr szériának. Kívülről egy teljesen átlagos, nem éppen a legutolsó divat szerint szabott gépnek tűnik, ami a legtöbb olcsó modellre jellemző. Fedele fényes, rajta apró minta töri meg az egyhangúságot. Érdekes, hogy a megszokott fekete vagy valamilyen szürke árnyalat helyett egy barnás színt választottak. Mindenki döntse el maga, tetszik-e neki – nekünk nem különösebben.

Szemből és hátulról nézve nem valami érdekes a K52Dr. Homlokzatát méretes rács fedi, alatta két hangszóró található. Sajnos ebben a pozícióban magas tartományukat leárnyékolja majd a felhasználó keze. Hátul a két vékony zsanér közötti helyet teljes mértékben kitölti az akkumulátor. Jó jel ez, nagy kapacitást sejttet.

Ha elöl és hátul nincsenek, akkor nyilván oldalra helyezték a csatlakozókat. Jobbra az optikai meghajtó indít, utána egy USB, a kártyaolvasó, Ethernet aljzat és a tápcsatlakozó következik. A másik oldalon két hang-, két USB, két monitoraljzat a sorrend, utánuk pedig egy méretes szellőzőnyílás következik. Örvendetes, hogy már az alsókategóriában is egyre gyakoribb a HDMI csatlakozó, amivel könnyen és nagyszerű minőségben tévéhez, külső monitorhoz köthető a notebook. Ráadásul az AMD-nél a multimédiás képességek miatt sem kell aggódnunk. Egyetlen dolgot hiányoltunk (egy kicsit), az ExpressCard bővítőhelyet. Egyelőre még túlzás eSATA-t és USB 3.0-t elvárni ezen a szinten.

Belül már a legutolsó divat szerint szabták az Asus K52Dr-t. Kicsike zsanérjain a kategóriára jellemző minőséggel – ami nem túl magas, de azért elegendő – fordult el a kijelzőpanel, ami szintén a gazdaságos notebookoktól elvárható szinten – tehát annyira azért nem, csak úgy éppen megfelelően – stabil és csavarodásnak ellenálló. Nem kell ezen megbotránkozni, mert ebben az (ár)kategóriában egyetlen konkurens sem nyújt jobbat, de rosszabbat sem.

A 15,6 hüvelykes, szokásosan 1366x768 pixeles és fényes felületű kijelző kerete is fényes és fekete. Ugyanilyen színű sáv fut keresztbe a monitor alatt, zsanérok közötti része valójában az akkumulátor. Felületére apró pöttyöket sorakoztattak fel, így nem annyira unalmas, mint a puszta műanyag. Alatta jön a csuklótámaszig húzódó, fedél barna színéhez és mintájához igazodó betét. Szerencsére ez már nem fényes, hanem szennyeződésnek és karcoknak jobban ellenálló, dombormintás. Természetesen közepén az oly divatos, szigetes billentyűzet terpeszkedik, a 15,6 hüvelykes kategóriában mára kötelezővé vált numerikus paddal.

Maximális nyílásszögben sem kínál semmi extrát a K52Dr, de az asztalon használt gépeknél megkívánt szintet teljesíti. Lényegében minden külső részletére ez volt a jellemző. Nem estünk tőle hasra, tudjuk, hogy az Asus jobb laptopot is tud csinálni, de azt is tudjuk, hogy a K52Dr semmivel sem gyengébb közvetlen konkurenseinél. Az alsókategóriában egyszerűen ez a szint jellemző: korrekt összeszerelési minőség, éppen megfelelő szinten kivitelezett részletek. Aki többet akar, fizessen többet.

Alul először is egy szomorú ténnyel szembesültünk. A széles akkumulátor nem valami vaskos darab. Hatcellás, de csak 47 Wh kapacitású, szóval nem lehet tőle olyan üzemidőket elvárni, mint a könnyű és vékony (és drágább) modellek bőven 60 Wh fölötti példányaitól – kár. Nagyobb akkut amúgy a konkurensek sem kínálnak. Minden lényeges hardverelemet egy méretes, közös fedél mögött találunk. Szinte teljesen középre került a laptop szíve, az új AMD processzor. Mellette közös hőcső alatt sorakozik az északi híd és az alaplapra integrált, kis diszkrét Radeon. A jobb felső sarkot a hűtés tölti ki kellemesen nagy ventilátorral, mellette a két memóriamodul, alatta a fémlemezzel védett merevlemez látható. Az adattár mellé került a Wi-Fi adapter és az optikai meghajtó, szóval csak azt nem tudjuk, mi van a bal felső sarokban. Valószínűleg semmi érdekes.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés