2017. október 19., csütörtök

Szponzorunk

Útvonal

Tesztek » Notebook rovat

Asus N60Dp – Tigris-szív

Tesztlaborunkban járt az AMD új mobil platformja az Asus új notebookjába építve.

Asus N60Dp

Az idei hardveres naptárban különösen fontos dátum volt október 22-e. Egy szoftver – pontosabban operációs rendszer –, a Windows 7 megjelenésének napjáról van szó, amihez a Microsoft és a hardvergyártók igyekeztek minél több terméket hozzákötni, úgymond meglovagolni ezt a karácsonyi vásárlási szezon szempontjából is jól elhelyezett időpontot. Például az AMD Tigris notebookpatformja a Vision platformpolitikával együtt már szeptember közepén bejelentkezett, de a gyártók csak a Windows 7-tel egy időben indították el termékeiket, melyeken értelemszerűen az új operációs rendszer valamelyik változata virít.

Az Asus tigrisszívű modellje volt az első, melynek specifikációi teljes mértékben ismertté váltak. Ma az N60Dp segítségével mutatjuk be, elemezzük az új AMD notebookplatformot. A friss, tizenhat hüvelykes kijelzővel ellátott modell legérdekesebb külső eleme a fedőlapja, mely szakít az utóbbi évek trendjével, nem fényes, ujjlenyomatmágnes, hanem matt, ráadásul szálcsiszolt fémhez hasonló finom erezet látható és tapintható műanyagján.

A többi részén viszont a szokásos Asus elemeket fedezhetjük fel. Elöl a kártyaolvasó rése látható. Ide kerültek a hangszórók kimeneti nyílásai is, ami a magas tartományra nézve nem túl szerencsés, ugyanis a notebook pereme és a felhasználó kezei leárnyékolják. Hátul az Asus notebookok talán legokosabb részletével találkoztunk, a farra helyezett szellőzőnyílással. Kedveljük ezt az elrendezést, mert a zavaró hangot és meleget a felhasználótól a lehető legtávolabbra sugározza. Több csatlakozó is került erre a területre. Jobbra analóg (D-Sub) és digitális (HDMI) monitorkimenet látható, kissé távolabb, a szellőzőrács mellett van egy USB, a másik oldalára pedig a tápcsatlakozó került. A bal szélre rakták a Kensington zár aljzatát.

Szépen megtömték konnektorral a laptop bal oldalát. Elöl két hangcsatlakozó nyitja a sort, utánuk jön az ExpressCard nyílása, majd a drót nélküli hálózati eszközök ki/bekapcsoló retesze, három praktikusan szellősen elhelyezett USB következik, végül az Ethernet hálózati aljzat zárja a sort. Jobbra csak az optikai meghajtó került, pedig szívesen láttunk volna mellette USB-vel kombinált eSATA-t és FireWire aljzatot.

Kinyitva az N60Dp-t az újfajta fedél mintázatát találtuk a csuklótámaszon is. Ez a felület szerintünk látványosabb, mint a fényesek, jobb a tapintása, és lényegesen praktikusabb. Benne a szokásos, krómozott gombú Asus tapipad terpeszkedett. Feljebb, a numerikus pados billentyűzetet fényes sáv keretezi. A tükrös monitor szintén tükrös kávája és a klaviatúra közé csak egy vékony gombsor és pár LED fért.

Klasszikus Asus megoldású az N60Dp zsanérja. Három helyen kapcsolja össze az alsó és felső részt, egyúttal a zár szerepét is ellátja. Teljesen vízszintesre nyitható rajta a masina. Végébe pici, hengeres díszeket tettek.

Alul ugyancsak a szokásos asusos elrendezést láthattuk. Ha a hűtés hátra került, akkor az akkumulátornak előre kellett jönnie. Ez az elhelyezés jót tesz a gép egyensúlyának, de így a telep nem bővíthető, meg kell elégednünk az alap, nem egészen 50 Wh-s hatcellással. Szintén előre, külön ajtócska alá került a merevlemez, melyet fémbetét véd a külső behatásokkal szemben. Hátrébb, egy méretes panel mögött találhatók a fő hardverelemek. Itt megszemlélhető a két hőcsöves hűtés. Vékonyabbik ága az alaplapra forrasztott grafikus mag felé kanyarodik, a vastagabb a processzor és az északi híd felé kígyózik. Mellettük jobbra látható a mini PCI Express foglalatba illesztett Wi-Fi adapter és az egymást részlegesen fedő két DDR2 memóriamodul. A laptop bal hátsó részét az optikai meghajtó foglalja el.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.