Acer Aspire 5553G - harmadik felvonás

Acer Aspire 5553G

Minden legendának van egy kezdete – és vége is: Vision-trilógiánk a harmadik felvonáshoz érkezett. Röviden az előző részek tartalmából: Májusban az AMD útnak indította Vision névre keresztelt mobil platformját. Szakítva az eddigi hagyományokkal, az elnevezéseikben nem gigaherzeket és fps-eket, nem semmitmondó számokat találunk, hanem a felhasználási lehetőségekhez jobban passzoló, bár kissé hangzatos neveket. Négy szintet különböztetnek meg, a belépő szintű Vision méltó ellenfélnek bizonyult az Intellel szemben a netbook-kisméretű notebook kategóriában. A következő lépcsőfokot a Vision Premium képviseli, az erről készült tesztből kiderült, hogy teljesítménye kicsivel a Core i3-as mögött marad, de a megcélzott kategóriában ez is bőven elég. A platformhoz tartozó Ati Mobility Radeon HD 4200 lapkakészletbe integrált videochip pedig szolgáltatásaiban felülmúlja az Intel Arrandale családjában a processzor mellé tokozottat. A negyedik, még távoli homályba burkolózó Vision Black kategória az adott pillanatban elérhető leggyorsabb processzort és videokártyát tartalmazó hordozható erőműveket jelöli (jelenleg ez most a Phenom II X920 és az Ati Mobility Radeon HD 5870).

A harmadik felvonás hőse az Acer Aspire 5553G. Nem olyan frappáns és könnyen kimondható, mint például a Hrun, ám a "G" betű biztató. Négymagos Phenom II processzora és Mobility Radeon HD 5650-es GPU-ja segítségével szintet lépett, egészen a Vision Ultimate kategóriáig. Hősünk belül brutál, kívül TimelineX, legalábbis az ennél a szériánál megismert és jól bevált külsővel rendelkezik, köntösben és billentyűzetben egyaránt.

Fényes fekete fedél, rejtett vonalkázással. Nem túl szép, nem túl praktikus, nem túl feltűnő. Csak a csillogó Acer márkajelzés töri meg szaporodó ujjlenyomataink mintáját. Doboza a szokásos: kellemes minták és színösszeállítás, bent katonás rend, töltő, töltőzsinór, pár haszontalan DVD és az elmaradhatatlan idegen létforma.

Hátulról nézve meg nem mondanánk, hogy ő az 5553G. A gép hosszán végignyúló akku és a közepes minőségű zsanér alapján bármelyik Timeline-széria lehetne. Elöl is csak az extra rácsok és a kártyaolvasó diszkrét fedele töri meg a 25,5 mm-es egyhangúságot.


Hősünk oldalról kezd egészen jó benyomást kelteni. A tápcsatlakozó jobbra került, a DVD-író mellé – így nem akadnak össze a kábelek. Három USB-aljzat zárja a sort, ebből balra is került egy, a hang ki-bemenet és az Ethernet-dugalj mellé. A Vision-platformnál elmaradhatatlan HDMI és egy VGA-kimenet osztozik még a helyen a méretes hűtőráccsal. (S persze a bal felső sarokban szerényen meghúzódó Kensington-aljzatot se feledjük.) Semmi extra – eSATA vagy FireWire nincs –, de több mint elég. Első látásra kevésnek tűnhet a hangcsatlakozók száma, de a kimeneti jack-aljzat a csatlakoztatott eszköz függvényében lehet fejhallgató-, vonal-, hangszóró- vagy S/PDIF-kimenet.


Bár ránézésre a zsanérok könnyen törő műanyagnak tűnnek, erősen tartják a fedelet. Lötyögést nem tapasztaltunk, de kinyitni sem túl nehéz. Nyílásszöge bőven elegendő, bár – a felhasznált anyagoknak hála – nem érdemes kipróbálni hol van a határ. Minőségben egyébként hozza az elvárható szintet, a laptop teste elég merev, nem csavarodik, az LCD-panel sem hajlítható olyan könnyen, mint a kisebb példányokban.

Belül kiköpött Timeline, az elegáns-barnás árnyalatú, sima felületek jól harmonizálnak egymással. Az Acertől már megszokott hatalmas, szigetes, numerikus paddal ellátott billentyűzetet mattosított betét futja körül, ennek felső részébe szinte beleolvadnak a státusz-ledek, az érdekes mintájú bekapcsológomb, az enyhe túlzással Dolby Home Theater jelölést kapott beépített hangszórók, a DVD-eject és a teljesítményváltó gombja. Színben és formában ehhez illeszkedik a vékony díszléc és a csuklótámasz nagyméretű, fémhatású blokkja. A tapipad egybeszabott nyomógombja sem töri meg az egységes felületet, nincs felesleges él, dudor, neadjisten törés.

Az összhatást csak az 1366x768 pixel felbontású, tükröződős kijelző kerete rontja el. Fekete és fényes, jól illik a fedél szintén fekete, szintén fényes, szintén ujjlenyomatokkal teli felületéhez – nem csak csúnya, de nem is illik a laptop fentebb részletezett, elegáns részeihez. A komor keretben az Acereknél elmaradhatatlan Crystal Eye webkamera próbál cinkosan kacsintgatni.

Alul semmi. Főleg a jobb oldali képen, ahol jól látszik, hogy a főbb elemek (CPU, GPU) külön hőcsövet kaptak, és még az északi hídra is jutott egy borda. Felül, a processzor mellett van egy kiépítetlen, feles mini PCI Express foglalat, lenn a másodikban a Wi-Fi modul csücsül. Számunkra fura volt a hárommodulos memóriaelrendezés, de legyen. Tán az Acernél tudnak valamit, amit mi nem. Mi viszont azt tudjuk, hogy a merevlemezt illene jobban védeni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés