Archos és Arnova – tabletek 10”-on

Hirdetés

Archos A101 és Arnova A10

Tablet márpedig kell! Hogy mire és kinek, azt egyelőre nehéz megmondani, de kell. Egyre nagyobb a kínálat, és az alvégen – ahová most kiruccanunk – nem csak az ár csökken, de a tudás is növekszik. Az Arnova A10-et a legolcsóbb tízhüvelykes tabletként emlegetik, bár tuti, hogy vannak nála olcsóbb, „nóném” kínai gyártmányok. Mindenesetre ötvenezer forint alatti ára elég alacsony lehet ahhoz, hogy sokan elgondolkodjanak, hogy érdemes esetleg megvenni. Szintén olcsónak mondható, bár jó húszezer forinttal drágább társával, az Archos A101-gyel fogjuk összevetni. Tudni kell, hogy az Arnova márkanév az Archoshoz tartozik, a márka olcsóbb vonalát képviseli. Korábban már járt nálunk Intel Atom-alapú Archos tablet, amitől egyáltalán nem voltunk elragadtatva.

A két tízhüvelykes masina háza kísértetiesen hasonlít egymásra. Mind a kettőnél elég vékony keretbe foglalták az 1024x600 pixeles – tehát netbook méretű – kijelzőt, de az Archos A101 kapacitív, az Arnova A10 rezisztív megoldású. Egyik modellnek sincs kezelőgombja, a monitor mellett csak a videotelefonáláshoz használható, VGA felbontású (640x480 pixel) webkamera látható. Kezelőszervek terén is nagyon hasonlítottak egymásra. Mindkettőnek csak a bal peremén vannak gombok és csatlakozók. Ide került a hangerőszabályzó, a ki-/bekapcsoló, a 3,5 milliméteres hangkimenet és két USB csatlakozó, melyből a normál méretű adattárakat és egyéb eszközöket fogad, a micróval pedig számítógépre köthetőek a tabletek; töltésre viszont nem használható a port, arra külön aljzat szolgál. Van még mindkettőn szinte kötelező microSD kártyaolvasó, a drágább Archosra jutott mini HDMI monitorkimenet, az olcsó Arnován viszont csak a helye van meg.

Hátulról is látszik, hogy az Arnova az Archos olcsóbb verziója. Utóbbinak masszív fém kitámasztója és két részre osztott fém hátlapja van, mindkét rész alatt egy-egy hangszóróval. Az Arnovának nincs támasztója, és be kell érnünk egyetlen hangszóróval az összefüggő műanyag mögött. Rokonságra utal az is, hogy a méretes Archos és Arnova feliratot ugyanazzal a betűtípussal írták rájuk. Kedves húzás, hogy a méretes tabletek hátuljára került négy kis talp, így talán kevésbé karcoljuk majd össze őket asztalra téve. Kár, hogy a fejlettebb Archos A101 sem kapott hátlapi kamerát.

Szemre a két gép háza teljesen egyforma méretű, és súlyukban sem éreztünk jelentős eltérést. Leírásuk szerint viszont az Archos másfél milliméterrel vékonyabb (12 mm) és 90 grammal könnyebb (480 gramm), amivel a könnyű és vékony tízhüvelykes tabletek közé sorakozik be, a picit dundibb és nehezebb Arnova pedig e téren átlagosnak nevezhető.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés