Hirdetés

Archos tabletek egészen piciben

Hirdetés

Archos 32 és 43

Nemrégiben járt nálunk az Archos 10,1 hüvelykes, majd 7 hüvelykes tabletje a Bluechip webáruház jóvoltából. Most tovább haladunk lefelé – legalábbis ami a kijelző méretét illeti. Íme, itt az Archos 43 és 32, melyeknél a szám a kijelző méretére utal, tehát a nagyobb 4,3, a kisebb 3,2 hüvelykes képernyőt kapott. Jó kérdés, hogy lehet-e még ezt a méretet tabletnek nevezni, még annál is jobb, hogy lehet-e ezeket a masinákat tabletes dolgokra használni. Külsőre inkább okostelefonra hasonlítanak, a kisebbre nem is merték ráírni, hogy internet tablet. Az 32-es az első Archos tablet, melynek előlapján gombok sorakoznak, igaz, azok is érintősek. A szokásos, androidos gombok mellett került ide egy hangerőszabályzó páros is. Érdekes, hogy másik pár ilyen gomb van a készülék hosszabb oldalán.

Ezen felül egy bekapcsoló, 3,5 milliméteres hangkimenet és egy töltésre, illetve adatátvitelre szolgáló micro USB csatlakozó került rá, viszont memóriakártyás bővítési lehetőség és monitorkimenet sajnos nincs. Ilyenekkel csak a lényegesen komolyabb masina benyomását keltő Archos 43-at látták le.

A 4,3 hüvelykes kijelző köré épített masina iPod Touch méretű. Egyik hosszabb oldalára mini HDMI csatlakozót és microSD kártyaolvasót, a másikra bekapcsoló és hangerőszabályzó gombokat tettek, ezen felül az egyik rövidebbiken van micro USB és hangkimenet. Egyedi töltős aljzat itt sincs, egyik gépecskéhez sem jár hálózati töltő, így alapesetben csak számítógépről, a mellékelt USB kábellel lehet akkumulátorukat táplálni. A hozzájuk kapott füles érdemel még említést, de csak annyit, hogy középszerű zenei igények kielégítésére sem elég, ajánlatos lecserélni.

A nagyobb Archos 43 hátuljára egyszerű kitámasztót tettek, ami a 70-eséhez hasonlóan eléggé sérülékenynek néz ki, az eszközt meredek – filmnézős – szögbe állítja. Mindkét kis Archos hátlapjára került kamera, a 43-asé 2 megapixeles, sőt 720p-s filmeket is lehet készíteni vele. A kisebb 32-es kamerája csak VGA (640x480) felbontású, ilyen méretű képeket és videókat készít.

Ahogyan nagyobb testvéreik, a két kis Archos is egészen igényesen össze van rakva, nem recsegnek-ropognak egy kis nyomorgatás hatására. A 43-at fém hátlap merevíti, sajnos másodlagos funkcióban ujjlenyomatmágnesként működik. Vastagsága 9 milliméter, ezzel a hozzá hasonló tudású PMP-k (hordozható médialejátszók) és okostelefonok átlagába simul bele, akárcsak 130 grammos tömegével. Az Archos 32 sokkal vékonyabb, kisebb készülék benyomását kelti, pedig leírása szerint ugyanúgy 9 mm vastag. Persze tömege lényegesen kisebb, csupán 72 grammot nyom, ezzel a telefonok és PMP-k sem nagyon tudnak versenyezni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés