Még a héten megérkezik a frissített meghajtó a Radeon RX 480 fogyasztásparájára

Az AMD egy új funkciót is beépít a felhasználóknak, hogy a határra maximalizálhassák a fogyasztást.

Az AMD két napja reagált hivatalosan a Radeon RX 480 fogyasztásparájára, amelyről az alábbi hírben bővebben írtunk. Az eddigi információkat a vállalat most kiegészítette, így láthatóvá vált,mi változik meg az érkező meghajtóban.

Hirdetés

A felhasználóknak tulajdonképpen elég csak telepíteni a 16.7.1-es eszközillesztőt, és az automatikusan korrigálja az érintett Radeon RX 480-as modellek PCI Express interfészre vonatkozó, bizonyos programok futtatásakor mérhető többletfogyasztását. A hardver a szoftveres módosítások mellett megtarthatja a korábban már megkapott PCI-SIG hitelesítését is, vagyis továbbra is teljesen kompatibilis marad a PCI Express szabvánnyal.

A 16.7.1-es eszközillesztő az előzetes információk szerint annyit tesz, hogy átkonfigurálja a hardver fogyasztását, így kevesebb energiát vesz fel a PCI Express interfészből és többet a 6 tűs PCI Express tápcsatlakozóból. Megjegyezhető, hogy a PCI-SIG nézőpontjából ez ugyan egy specifikált paraméter, de manapság nem nagyon figyelnek rá, mert az ATX12V specifikációk viszonylag gyorsan frissülnek. Az elmúlt évtizedben forgalomba került tápegységek közül mindegyik hitelesített modell képes 6 A-t biztosítani egy 12 V-os ágon, ami fölé az új meghajtó alapértelmezett módjával sosem megy majd a Radeon RX 480.

A fenti módosítás nem ront a teljesítményen, de az AMD beépít egy alternatív kapcsolót is a Radeon Software vezérlőpultba, mely növeli a termék kompatibilitását. Ezzel kifejezetten az öreg rendszereket célozzák meg, oly módon, hogy csökkentenek a fogyasztáson is. Mondhatni ez az előre betáplált fogyasztási limitet módosítja, vagyis ugyanaz a hatása, mintha a felhasználó a WattMan fülön belül negatív értékre állítanánk a fogyasztási limitet, azzal a különbséggel, hogy itt egy előre konfigurált paraméterről van szó, ami olyan helyen húzza meg a határt, hogy azt az ATX12V 2.0-t nem teljesítő, 2003 előtt forgalmazott tápegységeknek is megfelelő legyen. Ezért is kapta ez a mód a kompatibilitás nevet. Maga beállítás alapértelmezetten inaktív, mert 2016-ban feltételezhető, hogy legalább az ATX12V 2.0-t támogatja a PC-be szerelt táp, de opcionálisan aktiválható, ez azonban kisebb teljesítménycsökkentést von maga után,mivel a VGA kevesebbszer fogja elérni a maximális órajelet.

Annak érdekében, hogy aktív kompatibilitási mód mellett se legyen észlelhető csökkenés a nyers tempó tekintetében, az AMD beépített pár új rutint is a meghajtóba, amelyekkel nagyjából 3%-kal gyorsul a hardver a játékok zömében az első publikus eszközillesztőhöz viszonyítva. Ez tulajdonképpen elfedi a kompatibilitási mód teljesítményre vonatkozó negatív hatásait. A kompatibilitási mód nélkül a nyers gyorsulás természetesen megmarad.

Érdemes kiemelni, hogy a szoftverrutinokból elérhető hirtelen gyorsulás sem nevezhető rendkívülinek, ugyanis az új architektúrák kiadásánál jellemzően a meghajtók még nincsenek teljesen optimalizálva. Emiatt megfigyelhető, hogy az abszolút új hardverek megjelenése utáni két-három komolyabb kiadásnak számító eszközillesztővel a gyártók folyamatosan találnak extra sebességet.

A 16.7.1-es Radeon Software meghajtó a héten válik elérhetővé.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés