A Nagy AMD Llano APU Megateszt

Az FCH és a rá épülő ASUS F1A75-V PRO

Az asztali Lynx platform szakít a korábbi AMx foglalatos rendszerek I/O architektúrájával. Ez elsősorban az előző oldalon taglalt, processzorba beköltözött PCI Express vezérlőnek köszönhető, mellyel a korábbi északi híd gyakorlatilag immáron feleslegessé vált. Ennek okán az Intel LGA1156-os és LGA1155-ös platformjához hasonlóan már csak egyetlen tagból áll a chipset, mely a pár sorral korábban említett FCH nevet kapta. Az FM1 platform két ilyen chipsettel indított, melyek az A55 (Hudson D2) és A75 (Hudson D3) modellszámozást kapták.

Az A75 SATA vezérlője 6 Gbps-os teljesítményre képes és hat darab portot kínál. A RAID szolgáltatás támogatása is megoldott 0, 1 és 10 módban. A chip négy darab PCI Express 2.0-s sávot is tartalmaz, továbbá három PCI interfész is elérhető. Támogatott az úgynevezett FIS-based switching is. Ez a funkció egy SATA portra kötött elosztó mellett hasznos. Ilyenkor több adattároló működik egy interfészről, de a hagyományos Command-based Switching alkalmazásával egyszerre csak egy meghajtó foglalhatja le a sávszélességet. A FIS-based (Frame Information Structure) megoldással az összes meghajtó működtethető párhuzamosan, és a vezérlő gondoskodik a terhelés megfelelő elosztásáról. A költségek csökkentésének érdekében az FCH az órajel-generátort is magában hordozza.


Az A75 lapka

Az USB vezérlő 16 natív portot támogat, melyek közül négy lehet 3.0-s, tíz 2.0-s és mindössze két interfész érhető el az 1.1-es felülethez. Extraként a rendszer támogatja az mSATA szabványú SSD-ket, az infravörös portot, és egy beépített vezérlő kezeli az SD-kártyákat, amelyek maximum 2 TB-os kapacitással rendelkezhetnek. Az egyszerűbb (és olcsóbb) A55 mindettől annyiban tér el, hogy annak SATA portjai csak SATA 3 Gbps szabványúak, valamint nem képesek a FIS-based switchingre sem, illetve a négy darab USB 3.0 port sem támogatott. A legtöbb gyártó szerencsére az A75 mellett tette le a voksát. Pontosan így tett az ASUS is, amikor megtervezte az F1A75-V PRO alaplapot.


[+]

A dobozban most sem tárulkozik elénk túl sok minden az alaplapon kívül. A szokásos kézikönyv, DVD és hátlap mellett két SATA kábel és egy Q-connector nevű kis kiegészítő lapul, mely a ház bizonyos kábeleinek könnyebb csatlakoztatását segíti elő . A nyolc (6+2) Digi+ vezérlésű fázist itt egy szép kék heatpipe-ba csatlakozó borda hűti, melynek másik vége az FCH bordájánál köt ki. Az új, 905 érintkezővel szerelt FM1 foglalatra bármilyen korábbi Socket AM2/AM2+ vagy AM3 kompatibilis hűtő felszerelhető, sőt egyes, a műanyag keretbe kapaszkodó Socket 754-re vagy 939-re megfelelő hűtők is alkalmazhatóak.


A PWM

A heatpipe alapvetően a magasabb hőmérsékletű rész felől szállítja a hőt az alacsonyabb hőmérsékletű pont felé, így a komponensek aktuális hőmérsékletétől függően segít a hűtésben a két végpont. Az FCH natív SATA 6 Gbps portjaiból mind a hat az alaplapon került kivezetésre, sőt ezen felül még egy plusz portot is kapunk, melyet PCIe sávra ültetett ASMedia vezérlő kezel. A natív USB 3.0 portok közül kettőhöz van csatlakozó, melyeket egy kompatibilis kivezetéssel használhatunk ki. Ezen felül még négy pár USB 2.0 portot is kivezethetünk.


[+]

Az F1A75-V PRO-n két teljes hosszúságú PCI Express slot található, melyekhez fixen ki vannak vezetve a sávok. A felső kék színű tizenhat darabot kapott, míg az alsó fekete négyet. Ezek mellett két x1-es slot is található, a maradék helyet pedig három sima PCI tölti ki. A maximum DDR3-1866 szabványú memóriáknak négy foglalat áll rendelkezésre, melyek megtöltését a fekete színűeknél kell kezdeni.

A hátlapon a kombó PS2 csatlakozó alatt két ASMedia vezérlős USB 3.0 port nyitja a sort. Ezek mellett jobbról egy optikai hangkivezetés kapott helyet, mely alatt egy 1.4-es szabványú HDMI és DisplayPort található. Közvetlenül ezek után a sort egy D-Sub és egy DVI-D folytatja. A megjelenítők csatlakozóival tehát nem spórolt az ASUS, ami mindenképpen dicséretes. A DisplayPort maximum 2560x1600-as felbontásra képes, míg a másik három 1920x1200-ra. A négy port közül a Lynix platform sajátossága miatt ez utóbbi csatlakozókból egy időben maximum kettőt használhatunk, azaz az Eyefinity itt még nem támogatott. A következő állomás egy ASMedia-vezérelt eSATA, és a maradék két natív USB 3.0 port kettőse. Érdemes a natív portokat használni, mivel ezek mindig jobb teljesítményre képesek, mint a külső vezérlők által meghajtottak. A sor végéhez közelítve a jól megszokott Realtek 8111E chipje által vezérelt Gigabit Ethernet alatt két USB 2.0-s port található, melyek mellett a szintén Realtek márkájú ALC 892 HD audiokodek analóg kimenetei kaptak helyet.

Az alaplap támogatja az ASUS-nál már korábban megismert EPU, TPU, MemOK! és Ai Charger+ funkciókat is. Ahogy ezen gyártó esetében már szinte megszokhattuk, úgy ezen az alaplapon is UEFI kapott helyet, melynek beállítási lehetőségeit a következő képeken próbáljuk bemutatni:
ASUS F1A75-V PRO UEFI

Mivel egy teljesen új platformról van szó, ezért számtalan, számunkra eddig még ismeretlen opcióval találkozhatunk. Az APU grafikus magjának elkülönített memóriát például egészen 2 GB-ig emelhetjük. Mindenesetre beállítási lehetőségek terén ennek az alaplapnak egyáltalán nincs semmi szégyellnivalója.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés