Hirdetés

Az AMD Brazos platform tesztje

Bemutatkozás

Januárban megérkeztek hazánkba az AMD új processzorai, melyekről az asztali gépekkel foglalkozó felhasználók valószínűleg már hallottak, de nem tulajdonítottak nekik különösebb figyelmet. Valójában nem is szimpla processzorokról, azaz CPU-król, hanem úgynevezett APU-król van szó. Az APU az Accelerated Processing Unit kifejezés rövidítése, melyben egy CPU és egy GPU lett egybetokozva, mondhatni fúzionálva, innen is a kifejezés: AMD Fusion. A Fusion első verziójáról részletesen értekeztünk megjelenésekor, ezért most nem ismételnénk önmagunkat, a lényeg, hogy egy teljesen új, az alapoktól újratervezett, direkt az alacsony fogyasztásra koncentráló architektúráról van szó, amelyet netbookokban, notebookokban, nettopokban és Mini-ITX-es alaplapokon fogunk viszontlátni. Ez tehát nem egy új Athlon vagy Phenom, hanem egy Intel Atom rivális, annál azonban bizonyos tekintetben fejlettebb (ami nem is csoda, hiszen az Atom már 3 éves), ugyanis a CPU és a GPU összedolgozik.

Csak a tisztánlátás kedvéért: a processzor, amiről szó van, az úgynevezett Bobcat architektúrára épül, a processzor Zacate (max. 18 watt) vagy Ontario (max. 9 watt) kódnéven fut, a Brazos pedig a CPU és a chipset párosának, azaz magának a platformnak az elnevezése.

Egyik partnerünk a hazai viszonyokhoz képest egész gyorsan elkezdte forgalmazni az Asrock E350M1 típusjelzésű alaplapját, amely az AMD kétmagos, E-350-es APU-ja köré épül. Ezt sikerült is megkaparintanunk, majd kipróbálnunk. Emellett újrateszteltük (mivel korábban már járt nálunk) az Intel második generációs Atomja (D510) köré épülő Asrock D510PV-t is, illetve az A330ION kódnéven futó, Atom 330-assal (első generáció) és NVIDIA Ionnal meghajtott alaplapját. Három Mini-ITX-es, azaz 17x17 cm-es alaplapról van szó, amelyet netező, szövegszerkesztő, letöltő, filmnéző gépnek lehet befogni, legalábbis mi erre tippelnénk, ha megkérdeznénk, hogy mihez lehet velük kezdeni.


AMD / Ion / Atom

Mindhárom alaplapon két memóriafoglalatot találunk, amelyekbe összesen 8 GB memóriát pakolhatunk; ez valószínűleg több mint elég erre a felhasználási területre. Az E350M1 és az A330ION DDR3-as, míg a D510PV a DDR2-es memóriákat támogatja. Az E350M1-en és az A330ION-on négy-négy SATA portot és egy PCI Express csatlakozót is találunk, míg a D510PV-re csak két SATA és egy PCI bővítőhelyet tettek. Az AMD platformja már támogatja a SATA legújabb, 6 Gbps áteresztő képességű szabványát. Ami talán ezeknél is fontosabb, hogy mindhárom alaplapon találunk ventilátort, ezek az E350M1-en és a D510PV-n a processzort, míg az E330ION-on a lapkakészletet hűtik. A hűtőbordák mérete az elmúlt idők asztali gépekbe szánt chipsetjein található bordák méretére hajaz (vagy még azoknál is kisebbek), tehát nem éppen hőtermelő monstrumokról van szó.


AMD / Ion / Atom

Kivezetések tekintetében az AMD és az ION a manapság elvárható modern csatlakozóarzenállal rendelkezik, találunk rajtuk analóg, DVI és HDMI monitorkimenetet, a D510PV viszont már elavultnak mondható, hiszen csak analóg monitorkivezetéssel rendelkezik. Ezeken kívül megtaláljuk rajtuk a szokásos PS2, USB, Ethernet aljzatot és audioportokat, a két feljettebb példányt pedig optikai SPDIF-kimenettel is felszerelték; ez manapság már elvárható, a D510PV már amolyan őskövületnek számít.


AMD / Ion / Atom

Érdekes látni, hogy milyen, illetve mekkora chipek lapulnak a hűtőbordák alatt. Az AMD (Zacate) APU-ja 40 nm-es csíkszélességen készül és 75 mm² alapterületű, az E-350 TDP-je 18 watt. Az Atom 330 (Diamondville) 45 nm-en 2x26 mm² alapterületű, maximális fogyasztása 8 watt, míg a D510 (Pineview) 45 nm-en 87 mm² alapterületű, maximális fogyasztása 13 watt (CPU+GPU együtt). Az Atom 330 mellett található NVIDIA Ion chip (65 nm, 162 mm², TDP: 12 watt) önmagában jóval nagyobb és többet is eszik, mint az Atom 330-as CPU, ezen az alaplapon (E330ION) a CPU-n csak egy hűtőborda található, míg a chipsetre ventilátort is tettek. Ezek az adatok aligha foglalkoztatják a célközönséget, de a techszakik ebből jól látják, hogy profitábilitás szempontjából kinek áll a zászló. Ebben a szegmensben az eladott mennyiség a lényeg, mivel az egyes chipeken igen pici a haszon. Az AMD Zacate ugyan nagyobb, mint a Diamondville, de fejlettebb is. A probléma csupán az, hogy az Intel megoldása már 2,5 éve a piacon van, tehát az AMD-nek valami igazán ütőset kell villantania ahhoz, hogy megnyirbálja az Intel eladásait.

Érdemes néhány szót szólnunk a Zacate GPU-járól, a HD 6310-ről is. Ez egy 80 stream processzoros, DirectX 11-et támogató egység, amely 64 biten kommunikál a rendszermemóriával. Az asztali gépekbe szánt HD 4200/4290-nél ugyan több stream processzorral dolgozik, de nem társítottak mellé Sideport memóriát, ami igen nagy hátrány. A Zacate GPU-ja azonban nem bivalyerős 3D-s képességei miatt lesz érdekes, hanem a támogatott technológiáknak köszönhetően lehet kedvelt, ugyanis minden lehetséges szoftvert vagy gyártófüggetlen technológiát képes hardveresen gyorsítani, már amennyiben a szoftvert felkészítik az APU-k meghajtására.

AMD APU modellek
CPU típusjelölés CPU-magok száma CPU-órajel GPU elnevezés GPU számolók száma GPU-órajel TDP
AMD E-350 2 1,6 GHz Radeon HD 6310 80 500 MHz 18 watt
AMD E-240 1 1,5 GHz Radeon HD 6310 80 500 MHz 18 watt
AMD C-50 2 1 GHz Radeon HD 6250 80 280 MHz 9 watt
AMD C-30 1 1,2 GHz Radeon HD 6250 80 280 MHz 9 watt

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés