Hirdetés

Riválisok: AMD 790GX és nForce 750a SLI

AMD 790GX, nForce 750a SLI

Az AMD 790GX-szel kapcsolatos pletykák már nyáron szájról-szájra terjedtek, a felhasználók úgy gondolták, hogy ez lesz a cég NVIDIA nForce 780a SLI-jére adott válasza. A chipsetet elsősorban az NVIDIA által bevezetett Hybrid Power miatt várták sokan, ami a felhasználónak lehetőséget ad egy olyasféle energiatakarékos mód használatára, amit bekapcsolva a külső, nagy teljesítményű videokártya lekapcsol, a kép megjelenítését pedig az integrált videokártya veszi át. Az AMD 790GX megérkezett, azonban jópár szempontból különbözik attól, amire számítottunk.


AMD 790GX (valójában 780G) és az SB750 [+]

A 790GX gyakorlatilag egy felturbózott 780G. A 780G-t korábbi cikkünkben már alaposan kiveséztük, és megállapítottuk, hogy az AMD ezúttal fején találta a szöget. A lapkakészletet minden szempontból tökéletesnek ítéltük meg, így hát a mérnököknek alaposan bele kellett húzniuk ahhoz, hogy a 790GX valami nagyot, újat villantson. A 790GX-en egy módosított 780G teljesít szolgálatot: a grafikus processzor órajelét 500 MHz-ről 700 MHz-re emelték, és elnevezték Radeon HD 3300-nak, majd mellécsaptak egy kis dedikált memóriát (Sideport), a kettő között pedig egy 16-bit széles közvetlen kapcsolatot építettek ki. Elvileg a 780G mellé is társítható memória, de a gyártók többsége az alacsony költségvetésű alaplapokat nem akarta megdrágítani egy efféle megoldással. Az AMD most azt várja, hogy ezúttal minden esetben építsék rá az alaplapra a Sideportként funkciónáló memóriát, ami a legtöbb esetben 128 MB méretű lesz és valószínűleg DDR3-1333 órajelű (azaz 667 MHz-es).

A GPU órajelének közel 40%-os megemelése teljesen logikus lépés, hiszen az 55 nm-en készülő chipben hatalmas tuningpotenciál lakozik, hát akkor meg miért is vesszen kárba? A 790GX a játékosoknak is tartogat egy kis meglepetést, ugyanis a 780G-vel ellentétben már támogatja a CrossFire kapcsolatot, igaz, csak kétszer nyolc sávon, de ha figyelembe vesszük a PCI Express 2.0 szabvány által felkínált tekintélyes sávszélességet, akkor ez a lépés is érthető.

A lapkakészletek az esetek többségében két chipből, azaz hídból állnak, tehát a 790GX-nek is kell hogy legyen egy párja. Ez pedig az SB750, a nem is olyan régen bemutatott SB700 utódja. Megszokott, hogy a déli híd csak említés szintjén szerepel egy-egy leírásban, azonban az SB750 kicsit más, mint a többi. Az SB750 egy feljavított SB700, ami az összes korábban támogatott funkción felül már megbirkózik a RAID 5-ös tömbök kezelésével, ugyanakkor rendelkezik egy Advanced Clock Calibration (ACC) nevezetű funkcióval, ami elméletileg hozzásegít minket ahhoz, hogy Phenom processzorunkból kihozzuk a maximumot. Kicsit furán hangzik ez, hiszen a déli hídnak ritkán van köze a processzorhoz.

A 790GX-et nem a belépőszintre tervezték, inkább közép-felsőkategóriás alaplapokon talál majd helyet magának annak ellenére, hogy alapvetően egy 780G-ről van szó, ami a fentebb megemlített változtatásokon kívül nem kínál semmi újat. A videólejátszásért felelős részleg változatlan maradt, a 790GX-ben is az UVD 2 végzi a nagyfelbontású MPEG-2/H.264/VC-1 videók hardveres dekódolását, amivel tehermentesíti a processzort. A 790GX is támogatja a Hybrid CrossFire kiépítést, azaz a 790GX mellé betársíthatunk egy Radeon HD 2400 vagy HD 3400 típusú videokártyát, hogy a kettő teljesítménye összeadódjon. Ugyanakkor kicsit csalódást keltő, hogy az AMD továbbra sem kínál olyan chipkészletet, ami rendelkezik az NVIDIA Hybrid Powerjéhez hasonló funkcióval. A pletykák sajnos nem bizonyultak igaznak.

Visszatérve az ACC-re, az AMD azt állítja, hogy a chipsettervező részleg és a Phenomot kifejlesző mérnökök "összebarátkoztak", és az így megszületett közös gyermek, az SB750 közvetlenül hozzáférve a processzorhoz már képes annak belső tulajdonságait, egyes időzítéseit átállítgatni. Hogy pontosan miről van szó, azt nem tudtuk meg, de elég valószínű, hogy az egyes alaplapok BIOS-ából már ismerősen csengő "clock skew" opció processzorra alkalmazott változatáról lehet szó, ami a processzort és a memória, chipset vagy HyperTransport vezérlésért felelős részlegeket képes összehangolni. Mindenesetre az AMD azt állítja, hogy az ACC bekapcsolásával a processzorból további 200 MHz sajtolható ki.


MCP78-as kódnevű chipre épül az nForce 750a SLI „lapkakészlet” is [+]

Az NVIDIA válasza sem váratott sokat magára, már kapható az eddig csak papíron létező nForce 750a SLI, ami a korábban bemutatott 780a alacsonyabban árazott, középre pozicionált variánsa: ez már csak a 2 x 8 sávos SLI-t támogatja, viszont az NVIDIA ESA-ját és az SLI memóriákat már egyáltalán nem. Mint tudjuk, az összes létező nForce 700-as lapkakészlet egy GeForce 8200 alapú integrált videokártyával is rendelkező lapkára épül, azaz az nForce 750a SLI agya az nForce 780a-hoz hasonlóan egy MCP78-as chip.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés