Hirdetés

Asus: új alaplapok Intel és AMD processzorokhoz

Tajvanon már mindenki a jövő héten kezdődő Computex hatása alatt van, így aktívan szivárognak az új termékekről készült képek. Sikerült is lencsevégre kapni az Asus két új alaplapját, melyek közül az egyik az AMD legújabb RS880G, a másik pedig az Intel 945GC lapkájára épül.

Az Asus M4A785-M EVO típusú alaplap az AMD Socket AM2, AM2+ és AM3 tokozású processzorokhoz lesz használható. A microATX méretű termék az új generációs AMD RS880G északi hídra épül, mely egy Radeon HD 4200 elnevezésű integrált grafikus vezérlőt rejt. Az RV620 kódnevű grafikus processzorra épülő mag 40 shader processzort és egy textúrázó blokkot tartalmaz, mely négy Gather4 utasítással kompatibilis textúrázót és négy mintavételező csatornát használ. A négy blending egységet rejtő ROP blokk 64 bit széles busz segítségével kapcsolódik a dedikált Sideport memóriához. A DirectX 10.1 API-val kompatibilis mag támogatja a Hybrid CrossFireX funkciót is, így az alaplap PCI Express x16 csatolójába egy Radeon HD 3400 szériás kártyát helyezve alaposan megnövelhető a rendszer grafikus teljesítménye.


Asus M4A785-M EVO - Fotó: TechConnect

A DDR2 szabványra épülő memóriákat négy darab DIMM foglalat várja. Az Asus állítása szerint az alaplap megbirkózik az 1200 MHz-es effektív órajelen üzemelő modulokkal, akár kétcsatornás módban is. A déli híd szerepét az SB710 lapka tölti be, így öt SATA-300, egy eSATA és több mint 10 darab USB 2.0 port került felszerelésre.

A kimenetek tekintetében sem lehet panasz az alaplapra, ugyanis a D-Sub és a DVI csatlakozó mellett a HDMI interfész is megtalálható. A termék rendelkezik Express Gate funkcióval is, ami gyakorlatilag egy előtelepített és azonnal használható operációs rendszert rejt, mely alapjaiban az Splashtop Linux disztribúcióra építkezik. A rendszer segítéségével a felhasználó anélkül böngészheti az internetet, nézhet videót vagy hallgathat zenét, hogy elindítaná számítógépén a merevlemezre vagy SSD meghajtóra telepített operációs rendszerét.

Az Asus AT3GC-I elnevezésű Mini-ITX alaplap az 1,6 GHz-es órajelen működő kétmagos Atom 330 processzorra és az Intel 945GC északi hídra épül, mely GMA950-es integrált grafikus vezérlővel rendelkezik. A déli vezérlőhíd szerepét az ICH7-es lapka látja el, aminek köszönhetően a terméken egy PCI és két SATA-300 port is található. A DDR2 szabványú rendszermemória az aktív hűtéssel operáló hűtőborda mellett elhelyezkedő DIMM foglalatba illeszthető, kapacitása maximum 2 GB lehet.


Asus AT3GC-I - Fotó: TechConnect

A termékhez használt monitort D-Sub kimenetre lehet kötni, míg a perifériák csatlakoztatására a PS/2 port mellett négy darab USB interfész áll rendelkezésre. A vezetékes hálózati kommunikációt a Gigabit Ethernet biztosítja, emellett az alaplap hátlapján egy párhuzamos port is található.

Mindkét versenyző ki lesz állítva az Computexen, a termékek startja a nyár folyamán esedékes, ám konkrét dátummal még nem szolgált az Asus.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés