Hirdetés

AMD 770-et a népnek: olcsó alaplapok a színen

AMD 770 chipset

A lapkakészlet

Hirdetés

Az elmúlt hetekben megvizsgáltuk, hogy az AMD-t pártolók számára milyen lehetőségek kínálkoznak a lapkakészletet illetően. Előző tesztünkben csak a drágább alaplapokat vettük szemügyre, melyeken az AMD 790FX vagy NVIDIA nForce 780a SLI chipset trónol, ezúttal viszont olcsóbb modellek vizeire evezünk, és négy már kapható, maximum 18 000 forintos alaplapot teszteltünk le. Mind a négy alaplap az AMD 770-es chipsetjére épül, amely a 790FX olcsó PC-kbe szánt változata, annyiban különbözik tőle, hogy nem támogatja a CrossFire üzemmódot.


AMD 770 és 780G északi híd [+]

A 65 nm-es csíkszélességen készülő északi híd figyelemreméltóan apró alapterülettel rendelkezik, ennek megfelelően fogyasztása is igen szolid (max. 10 watt). A chip egy HyperTransport 3.0-s linken keresztül kapcsolódik a processzorhoz, amely legfeljebb 2600 MHz-es órajelet érhet el (Phenomok esetében egyelőre 1,8–2 GHz-et), így maximálisan 20,8 GB/s-os sávszélességet kínál. Az északi híd már támogatja a PCI Express 2.0-t, tehát a videokártya számára az előző generációs lapkákhoz képest (RD480/580) dupla akkora áteresztőképességgel rendelkezik, igaz, ez egyelőre nem sokat számít. Mivel a memóriavezérlő a processzorban található, az északi híd szerepe ennyiben ki is merül.


AMD SB600 és SB700 chipek [+]

Az északi és déli híd között egy négysávos PCI Express kapcsolat található 2 GB/s-os szélességgel (vehetjük négy darab egysávos linknek is), az AMD ezt A-Link Xpress II-nek nevezte el. A déli híd egyelőre változatlan, az AMD 770 mellé továbbra is az SB600-at társítják, ugyanakkor egyik tesztalanyunkon (Asus M3A78-EH) már SB700-at találtunk (legalábbis az Asus szerint, a chipről ugyanis nem olvasható le). Az SB600 egy Intel HDA-kompatibilis audiovezérlőt támogat, egy PATA és négy SATA portot kínál fel NCQ, illetve RAID 0, 1 és 0+1 támogatással, és 10 darab USB 2.0-es eszköz köthető rá. Az SB700 ehhez képest 12 USB 2.0 plusz két USB 1.0 porttal és 6 SATA porttal rendelkezik.

A chipsetek rövid ismertetése után lássuk az alaplapokat. A megszokott sémától eltérően ezúttal az alaplapok egyes tulajdonságait egymás mellett mutatjuk be, így egyszerűbben össze lehet őket hasonlítani, és ki-ki könnyebben kialakíthatja egyéni álláspontját az egyes típusokkal kapcsolatban. A négy alaplap az Abit AX78, az Asus M3A, a Gigabyte MA770-DS3 és az MSI K9A2 Neo-F.

A körítés


Abit AX78 és Asus M3A [+]


Gigabyte MA770-DS3 és MSI K9A2 Neo-F [+]

Alaplapot normális esetben nem a doboza alapján választunk, de a felhasználó ezt látja meg először a boltban a polcon. Túl sok mondanivalónk ezzel kapcsolatban nincs; talán az Abit és az MSI csomagolása jobban felkelti a figyelmet, az Asus és a Gigabyte doboza jellegtelenebb.


Abit AX78 és Asus M3A [+]


Gigabyte MA770-DS3 és MSI K9A2 Neo-F [+]

A mellékelt kellékek tekintetében ki lehet tűnni a tömegből, de ez az árkategória nem arról szól, hogy a gyártók nagyot akarnának villantani. Az alaplap mellé mind a négy cég csomagol leírás(oka)t, meghajtóprogramokat tartalmazó CD-t, hátlapi takarólemezt, IDE- és floppykábelt, illetve SATA-kábelt, igaz, ennek száma maximum a kettőt éri el, ami kevésnek tűnik, elvégre az alaplapokon négy port található. Az Asus ezenkívül egy InterVideo programos CD-t is mellékel, az MSI viszont egy Sound Blasterrel kapcsolatos leírást, aminek mi nem látjuk túl sok értelmét, ugyanis az alaplapon Realtek hangkodek található. A SATA-tápkábel a Gigabyte-on kívül mindenkinek eszébe jutott. Az Asus még annyival „felülmúlja” versenytársait, hogy egy Q-connectort is tesz a csomagba.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés