Hirdetés

A reformok útjára lép az új, Radeon 7900 sorozat

Eyefinity 2.0 és a multimédia

Az AMD az Eyefinity funkciót is erősíti, így bemutatkozik a 2.0-s verzió, melynek legnagyobb újítása a Discrete Digital Multi-Point (DDM) Audio szolgáltatás. Az aktuális megoldás esetében rá lehet kötni több monitort a termékekre, de csak egyetlen nyolccsatornás hangfolyam biztosítása lehetséges. Az új Eyefinity mindegyik csatlakoztatott kijelzőhöz külön nyolccsatornás hangfolyamot képes rendelni. Ez új szintre emelheti a videokonferenciák minőségét, ugyanis az egyes kijelzőkhöz rendelt személy az adott megjelenítő hangszóróján szólal meg. A fejlesztésnek alapvetően ez is volt a legfőbb célja. A DDM Audio szolgáltatás egyébként teljesen automatikus, vagyis amint egy programhoz kapcsolódó ablak átkerül egyik kijelzőről a másikra, akkor azt a hangfolyam is követi.


[+]

A DDM Audio azonban otthon is hasznos lehet. A felhozott példa ugyan nagyon sarkított, de a Radeon HD 7970 összesen hat kijelzőt támogat DDM Audio móddal, és mindegyik kijelzőn képes lejátszani egy Blu-ray videót a hozzá rendelt független nyolccsatornás hangfolyammal. Ez valószínűleg nem tömeges igény, de az Eyefinity 2.0 képességeit jól reprezentálja. A kártyára még további három kijelző köthető, melyeken dolgozni vagy akár játszani is lehet, párhuzamosan a másik három kijelzőn futó filmek mellett.

Hirdetés

Természetesen az Eyefinity szoftveres szempontból is fejlődik, így az év első két driverében számos extra kerül elő, melyek nagy többsége az aktuális termékeken is kihasználhatók. Ilyen például az egyéni felbontások kreálásának lehetősége, illetve a tálca tetszőleges pozicionálása. Utóbbi végre a középső monitorra helyezhető, úgy, hogy az elsődleges kijelző virtuális pozícióján nem kell változtatni, ami jóval kedvezőbb megoldás, mint a driverben látható logikai megjelenítők helyezgetésével való játszadozás.

A HD3D is továbbfejlődik, mivel a Radeon HD 7970 az első olyan VGA, melyen 3 GHz-es HDMI interfész kapott helyet. Ez lehetőséget biztosít 60 darab sztereó 3D-s, Full HD felbontású képkocka továbbítására projektív módban. Emellett szintén nagy újítás, hogy az új grafikus kártyán a sztereó 3D már DisplayPort bemenettel felszerelt kijelzőkkel is működik hárommonitoros Eyefinity módban.


[+]

Kimenetek tekintetében a Radeon HD 7970 egy dual-link DVI, egy 3 GHz-es HDMI 1.4a, illetve két mini DisplayPort 1.2 HBR2 portot kapott. Az új verziójú HDMI és DisplayPort interfészek segítségével az újdonság egy kimenetről is képes kiszolgálni a 4096x2160-as felbontású monitorokat, ami az aktuális termékeknek legalább kettő interfész befogásával sikerül.

Bemutatkozik a Video Codec Engine

Az AMD a multimédiás feldolgozás szempontjából élen járó UVD 3.0-s motort nem cserélte le, így ebből a szempontból a Tahiti nem szolgál újdonsággal. Bemutatkozik azonban a Video Codec Engine (VCE), mely a H.264-es videók transzkódolását gyorsítja fel. A VCE hasonló céllal született meg, mint az Intel Sandy Bridge termékekben megismert Quick Sync Video motor, ám az AMD két módot is beépített a rendszerbe, így a felhasználó egyénileg dönthet a működésről.

VCE full és hibrid mód VCE full és hibrid mód
VCE full és hibrid mód [+]

Az úgynevezett full mód a teljes VCE-t használja, vagyis a videó transzkódolásának folyamata egy fix funkciós futószalagon zajlik, így a minőségi szint is meg van szabva. Az Intel Quick Sync Video is így működik, ami egyrészt jó, mert borzalmasan alacsony fogyasztás mellett oldható meg az adott tartalom átkódolása, ám nem biztos, hogy a keletkező anyag minősége mindenkinek megfelelő lesz. Valószínű, hogy a legtöbb felhasználó nem fog panaszkodni, de ki kell szolgálni az igényesebb réteget is, így a VCE támogat egy hibrid módot is. Ilyenkor a rendszernek csak az úgynevezett entropy encoding egysége működik, a többi számítást a CU-k végzik. Az AMD szerint a transzkódolás tipikusan jól párhuzamosítható folyamat, ám az entropy encoding algoritmus ez alól kivétel, így ezt megéri egy célhardverre bízni. Természetesen a VCE full módban alig hat a rendszer teljesítményére, így akár játszani is lehet mellette, ám hibrid módban ez az állítás nem igaz, mivel a CU-k aktívan dolgoznak.

Új multimédiás utasítások

Az AMD a Cypress kódnevű GPU megjelenésével vezette be a SAD (Sum of Absolute Differences) utasítást, amelyet főleg multimédiás alkalmazásoknál lehet használni. Erre épül a vállalat Steady Video szolgáltatása, amely most megkapja a 2.0-s verziószámot, mivel az új generációs architektúra ebből a szempontból is fejlődött. A funkció lényege, hogy megszünteti az egyes videókban a kamera rázkódását, és az új verzió sem változtat ezen a sémán, ám a QSAD utasításnak köszönhetően jelentősen jobb munkát végez, mivel négyszer több adatot dolgoz fel egy órajel alatt, mint az eredeti SAD instrukció. Szintén újítás az MQSAD utasítás, mellyel gyorsabban elkülöníthetők a videóban mozgó objektumok, így a feldolgozás még gyorsabb és precízebb lehet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés