Hirdetés

Radeon HD 6990: evolúció vagy revolúció?

Hirdetés

AMD-vel az Antillákon

Sokaknak talán már nem újdonság, hogy az AMD a 3000-es sorozat megjelenése óta egy úgynevezett "Sweet Spot" stratégiát alkalmaz. Ennek a lényege röviden, hogy a felsőkategóriába egyetlen hatalmas GPU helyett a konkurenciához mérten kisebb, viszonylag könnyebben és gazdaságosabban kivitelezhető szilíciumot terveznek, illetve gyártatnak le. A felsőház alsóbb soraiban egy, az abszolút csúcson pedig két ilyen lapka foglal helyet az éppen aktuális megoldásokon. Eddig elmondható, hogy a felvázolt stratégia jól működik. Elég, ha a még 2009 novemberében megjelent előd 5970-re gondolunk. Ez utóbbi a legtöbb játékban még mindig tisztességesen helytáll, sőt (ezidáig) néhány esetben még mindig az abszolút első helyen volt sebesség tekintetében.


ASUS AMD Radeon HD 6990 - Antilles [+]

A HD 5970 történetéhez hasonlóan újfent módosult az elnevezési séma. Ez nyilván annak köszönhető, hogy az AMD a 6000-es sorozattal alaposan megkavarta a modellszámozások állóvizét. Emögött is jó eséllyel a CPU és a GPU hosszútávú összeolvadása húzódik meg. A 6800-as kártyákkal bővült a középkategória, pontosabban ezek a kártyák kerültek a középkategória tetejére, ennek következtében a felsőkategória alja és közepe a számozásokban feljebb csúszott. Így született meg az 5850 és 5870 utódja a 6950 és 6970 személyében. Így talán már könnyen kikövetkeztethető, hogy ilyen léptékkel egyetlen szám maradt szabadon, a 6990, mely ezután az 5970 közvetlen utódjának tekinthető.


ASUS ARES - ASUS HD 6990 - ASUS GTX 580 DirectCU II - GTX 570 [+]

A 32 centiméter hosszú HD 6990 fedélzetén kettő, a Northern Islands családból származó Cayman XT kódnevű GPU kapott helyet, melyek továbbra is a TSMC 40 nm-es gyártósorairól származnak. Ezt a grafikus processzort már jól ismerhetjük a HD 6900-as kártyákról és azok részletesebb tesztjéből. Az "XT" jelzésből következik, hogy teljes értékű lapkákról van szó, azaz 1536 VLIW4 architektúrára épülő shader egység áll rendelkezésre. Egyetlen, de fontos eltérés a magórajel, ami mindkét GPU esetében 830 MHz-et jelent, ami alapbeállításokon pontosan 50 MHz-cel alacsonyabb, mint az egy GPU-s HD 6970-é. Grafikus processzoronként 2 GB GDDR5 szabványú memóriát találunk a kártyán, melyek 1250 MHz-en (effektív 5000 MHz-en) üzemelnek, és 256 bites felületen kapcsolódnak a GPU-k memóriavezérlőihez. A H5GQ2H24MFR-T2C (5 GHz/1,5 V) modellszámozású memóriákat most is a Hynix szállítja.


Két Hynix lapka és négy mini DisplayPort [+]

Már most meg kell említeni az egyik, és talán legfontosabb megörökölt tulajdonságot az első Cayman alapú kártyákhoz képest, ami nem más mint a már korábban részletezett PowerTune. Dióhéjban: a PowerTune egy előre beállított fogyasztási limitet figyelembe véve az éppen aktuális terhelés függvényében dinamikusan szabályozza a grafikus processzor(ok) órajelét. A mellékelt Catalyst Control Center Overdrive menüjében egy bizonyos kereten belül a limitet a felhasználó módosíthatja. Az egészre elsősorban a rendelkezésre álló energia hatékonyabb kihasználása miatt van szükség. Amíg a HD 6900-as sorozat első két tagjánál még csak a technológia főpróbáját láthattuk, addig a HD 6990-nél már gyakorlatilag nélkülözhetetlen a funkció.


Cayman XT [+]

Az eddigi dupla GPU-s referencia Radeonoknál jól megszokott 6+8 tűs csatlakozókat egy 8+8 tűs konfiguráció váltotta. Azért nem kell nagyon megrémülni, a korábban megvizsgált Asus ARES 8+8+6 tűs csatlakozótriójától még így is távol vagyunk. Minderre azért volt szükség, mert kereskedelmi forgalomba szánt dobozos (azaz nem OEM) HD 6990 25%-kal meghaladja a PCI Express szabványban foglalt 300 wattot, ergo alapbeállítások mellett a TDP immáron 375 watt. A két 8 tűs tápcsatlakozón keresztül a hivatalos specifikációk alapján összesen 300 wattot képes felvenni a kártya. Mindehhez hozzájöhet még további 150 watt a PCI Expressen keresztül, amivel együtt összesen akár 450 wattból is gazdálkodhatunk. Természetesen ehhez elengedhetetlen egy jó minőségű, legalább 800 wattos tápegység is.


PCI Express bridge és a PWM [+]

A magasabb fogyasztáshoz strapabíróbb nyákra, valamint még erősebb, tápellátásért felelős komponensekre volt szükség. Ez utóbbihoz ebben a kategóriában továbbra is a Volterra teljesen digitális megoldásait alkalmazza az AMD. Ennek köszönhetően nagyon pontos feszültségszabályzásra nyílik lehetőség igen magas hatékonyság mellett, ami mind a fogyasztás, mind pedig az ezzel járó hőmennyiség redukálását elősegíti.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés