A Radeon R9 380 és R7 370 videokártya tesztje

Hirdetés

Sapphire Nitro Radeon R9 380


[+]

A Sapphire egy új, Nitro névre hallgató termékcsaláddal rukkolt elő a 300-as Radeon kártyák megjelenésével. A nálunk járt R9 380-as dobozában a már-már szokásosnak nevezhetően kevés kiegészítő kapott helyet, ami gyakorlatilag csupán egy DVI->D-Sub átalakítót takar.


[+]

A 23,6 centiméter hosszú Nitro is két ventilátorral kavar, bár ez már nem számít túl nagy újdonságnak manapság. A kártyát kicsit alaposabban szemügyre véve megállapítottuk, hogy annak minősége javult a korábbiakhoz képest, különösen ami a műanyag elemeket illeti.


[+]

A felső keret eltávolítása után könnyen szemügyre vehettük a bordát, ami a GPU-t és a kártya tápellátásának hűtését egyaránt ellátja. A Sapphire nem spórolt a hőcsövekkel, négy darab is átfut az alumíniumlamellákon.


[+]

Az R9 380 TDP-je 190 watt, melyhez a szükséges külső tápellátást két darab 6 tűs PCI Express tápcsatlakozón keresztül kell biztosítanunk. A két szabványos aljzat a kártya oldalának végében kapott helyet, a NYÁK szélén.


[+]

A borda eltávolítása után szemügyre vehettük az egyes komponenseket. A GPU ebben az esetben sem új, hisz az a tavaly az R9 285-tel megjelent Tonga kódnevű lapka egy újabb steppingje, amely így már Antigua névre hallgat. Mindez szerencsére jobb hír, mint az R7 370 esetében, hisz a GPU az aktuális legújabb és kvázi legokosabb, GCN3 (V.I.) mikroarchitektúrára épül, amit ezzel az R9 380 is megörökölt. Az R9 285-tel való hasonlóságok sora itt nem áll meg, ugyanis az R9 380 esetében is 1792 aktív végrehajtóról beszélhetünk, ugyanakkor azok órajele valamivel magasabb, egészen pontosan 970 MHz, amit a Sapphire még egy hajszállal feljebb, 985 MHz-re emelt.

A memóriák ebben az esetben is az SK hynix műhelyéből érkeztek, melyek szintén 256 bites buszon keresztül kapcsolódnak a GPU-hoz. Ezen felül még a kapacitás is hasonló ahhoz, mint amit R7 370 esetében láttunk, ugyanis a Sapphire R9 380 is 4 GB memóriát vonultat fel kártyáján. Az órajel ugyanakkor egy kicsivel magasabb, hisz az AMD 1425 MHz-et ír elő mindehhez, ami jelen kártya esetében 1450 MHz-et takar a minimális gyári tuning okán.

A hátlapi kivezetések tekintetében nincs eltérés az előző oldalon látottakhoz képest, azaz a DVI-I és DVI-D portok mellett egy HDMI 1.4a, illetve egy DisplayPort 1.2 található.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés