Nem minden GCN-es Radeonon lesz elérhető az FRTC – frissítve!

Az AMD az előző hónap közepén leplezte le a Frame Rate Target Control, vagyis az FRTC nevű szolgáltatást. Ez egy olyan újítás, amelyen belül korlátozható lenne a programok futtatási sebessége. Utóbbi akkor hasznos, ha egy alkalmazás már bőven 100 képkocka/másodperces tempóval fut, de valójában ebből az elterjedt 60 Hz-es kijelzők csak 60 képkocka/másodpercet képesek megjeleníteni. Ilyenkor korlátozható lenne a sebesség a kijelzők frissítési frekvenciájára, vagy más tetszőleges értékekre, így a hardver csak annyi képkockát számolna amennyit valóban látni lehet.

Hirdetés

A DirectX 10 és 11 API-ra írt alkalmazásokban működő FRTC jelenleg 55 és 95 képkocka/másodperc között paraméterezhető a Radeon 300-as sorozathoz készült grafikus meghajtóban. Ugyanakkor korábban is említettük, hogy ez gyakorlatilag egy szoftver, tehát a működését ugyan kártyaspecifikusan kell paraméterezni, de gyakorlatilag minden PowerTune-t támogató Radeonon üzemképes lehet, vagyis minden GCN-es Radeonnal használható elvileg. Ez szigorúan csak az elmélet, mert a gyakorlat már más lesz.

Robert Hallock, az AMD szóvivője időközben megerősítette, hogy az FRTC szolgáltatás csak a 200-as és 300-as Radeon sorozaton, illetve a Radeon Fury termékeken lesz engedélyezve. A korábbi sorozatokba tartozó GCN-es és PowerTune-t támogató Radeonokra sajnos nem lesz hivatalos támogatás. Nyilván ez részben üzleti döntésnek is felfogható, hiszen amellett, hogy a régebbi Radeonokra valószínűleg nem akarták tesztelni, az új Radeonok eladását segíti a szolgáltatás elérhetőségének limitálása.

A hivatalosan nem támogatott Radeonok esetében a harmadik féltől származó külső tuningprogramok hasonló szolgáltatása továbbra is elérhető marad, de ezzel az a baj, hogy nem számít hivatalos funkciónak, illetve a hatékonysága sem veszi fel a versenyt az FRTC-vel, mint egyedinek tekinthető gyári megoldással. Ettől persze a külső programokból elérhető szolgáltatás is működik, csak nem lehet annyi energiát megtakarítani vele, mint amennyit az FRTC-vel. Az FRTC az összes hivatalosan támogatott Radeonhoz egy nyáron érkező új Catalystben lesz elérhető.

Kiegészítés: Az AMD végül engedélyezte mindegyik GCN-es Radeon VGA-ra a fenti szolgáltatást. A változással kapcsolatban írtunk az új Catalyst meghajtóra vonatkozó hírünkben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés