A következő héten lesz elérhető az AMD Radeon R9 Fury

Az AMD a Radeon R9 Fury X mellé bejelentette a Radeon R9 Fury nevű VGA-t, amely papíron a mai napon, ténylegesen pedig a következő hét elején rajtol el.

Hirdetés

A megjelent termék pontos paraméterét az alábbi táblázat részletezi:

AMD Radeon R9 Fury (GCN architektúrával)
Típus Radeon R9 Fury
GPU kódneve Fiji
Architektúra GCN3 (V.I.)
Maximális magórajel 1000 MHz
Shader részelemek száma 3584
Textúrázók száma 224
Blending egységek száma 64
Z/Stencil egységek száma 256
ACE-ek száma (parancslisták) 8 (64)
Tesszellátorok száma 4
Raszter órajelenkénti teljesítménye 64 pixel
Órajelenkénti háromszög-feldolgozás 4
DMA motorok száma 2
Pixel kitöltési sebesség 64 GPixel/s
Texel kitöltési sebesség 224 GTexel/s
Elméleti számítási teljesítmény 7,2 TFLOPS
Effektív memória-órajel 1000 MHz
Memória típusa HBM
Memóriabusz 4096 bit
VRAM kapacitása 4 GB
Memória-sávszélesség 512 GB/s
FreeSync támogatás van
TrueAudio támogatás van
CrossFire támogatás van (4 kártya)
CrossFire XDMA van
Támogatott API-k DirectX 12, OpenGL 4.5, Vulkan, OpenCL 2.0, Mantle
TDP keret 275 watt
PCI Express tápcsatlakozók
8+8 tűs
PCI Express csatoló
x16-os PCI Express 3.0
Ajánlott ár (dollár) 549

Az AMD Radeon R9 Fury a Fury X-szel ellentétben nem referenciakártya, így a gyártók egyedi megoldásokat építhetnek rá. Itt két lehetőség van. Felhasználható a Fury X nyomtatott áramköri lapja, amely lényegében egy referenciaalap, és arra helyezhető egy egyedi hűtőrendszer. A másik opció az egyedi nyomtatott áramköri lap, amelyre az AMD nagyon szigorú specifikációkat szabott meg. Konkrétan elvárják, hogy az így kiadott termék minősége és stabilitása nem lehet rosszabb a referenciánál, és ha ez nem teljesül, akkor nem engedik megjelenni az adott gyártó megoldását. A Radeon R9 Fury esetében tehát az AMD kizárja, hogy egy gyártó költségcsökkentés céljából lecserélje a referenciaalapot. Pár gyártónak ez a szabályozás nem feltétlenül fog majd tetszeni, mivel az egyedi nyomtatott áramköri lap bevezetését sok esetben a költségcsökkentési lehetőségek sürgetik.

Sapphire Tri-X Radeon R9 Fury Sapphire Tri-X Radeon R9 Fury
Sapphire Tri-X Radeon R9 Fury [+]

Első körben egyébként az ASUS és a Sapphire kínál majd Radeon R9 Fury VGA-t, de úgy tudjuk, hogy ezekből sem lesz sok, mivel a Fiji kódnevű lapkák nagy többsége a Radeon R9 Fury X-ben landol, amelyből ugye csak vízhűtéses referenciamodell van. Ugyanakkor őszre normalizálódhat az ellátás, így ahogy nő az elkészült lapkák száma, úgy nő majd a partnerek felé leszállított mennyiség, vagyis idővel mindenkinél eléri majd azt a minimum szintet, amire már megéri egy gyártósort beindítani.

ASUS Strix Radeon R9 Fury ASUS Strix Radeon R9 Fury
ASUS Strix Radeon R9 Fury [+]

A Sapphire Tri-X Radeon R9 Fury a referenciaalapra épül, de egyedi, háromventilátoros hűtőt kap, amely természetesen halkan teszi a dolgát. Az ASUS Strix Radeon R9 Fury már egyedi nyomtatott áramköri lapot használ, illetve a háromventilátoros hűtése is a megszokott minőséget hozza. Utóbbi modell esetében megjegyzendő, hogy a hátlapon található rajta egy DVI-D kimenet is, amely az eddig megjelent Fury modellek között egyedülálló.


[+]

Az AMD elmondta még, hogy számos új PC-s játék készül Gaming Evolved partnerprogramon belül, amelyekről később bővebben is beszélni fognak, de három fontos projektet azért felvázoltak a fenti képen.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés