Megérkezett az AMD Radeon R9 Fury X

Az AMD az elmúlt héten tartott egy előadást az E3-on, ahol a vállalat már leleplezte a Radeon R9 Fury X-et, de az arról készült hírben csak azokat az információkat közölhettük, amelyeket az AMD feltöltött a hivatalos oldalára. Ennél viszont jóval többet is tudtunk volna írni, amit most végre bepótolhatunk.

A Fiji cGPU
A Fiji cGPU [+]

Kezdésként a megjelent termék pontos paraméterét az alábbi táblázat részletezi:

AMD Radeon R9 Fury (GCN architektúrával)
Típus Radeon R9 Fury X
GPU kódneve Fiji
Architektúra GCN3 (V.I.)
Maximális magórajel 1050 MHz
Shader részelemek száma 4096
Textúrázók száma 256
Blending egységek száma 64
Z/Stencil egységek száma 256
ACE-ek száma (parancslisták) 8 (64)
Tesszellátorok száma 4
Raszter órajelenkénti teljesítménye 64 pixel
Órajelenkénti háromszög-feldolgozás 4
DMA motorok száma 2
Pixel kitöltési sebesség 67,2 GPixel/s
Texel kitöltési sebesség 268,8 GTexel/s
Elméleti számítási teljesítmény 8,6 TFLOPS
Effektív memória-órajel 1000 MHz
Memória típusa HBM
Memóriabusz 4096 bit
VRAM kapacitása 4 GB
Memória-sávszélesség 512 GB/s
FreeSync támogatás van
TrueAudio támogatás van
CrossFire támogatás van (4 kártya)
CrossFire XDMA van
Támogatott API-k DirectX 12, OpenGL 4.5, Vulkan, OpenCL 2.0, Mantle
TDP keret 275 watt
PCI Express tápcsatlakozók
8+8 tűs
PCI Express csatoló
x16-os PCI Express 3.0
Ajánlott ár (dollár) 649

A kártya a pici nyomtatott áramköri lap miatt vízhűtést használ, aminek másik járulékos előnye, hogy rendkívül halkan képes 52°C-on tartani a Fiji cGPU hőmérsékletét. Ez az alapértelmezett beállítás, ami egy 500 wattnyi hőelvezetésre képes rendszertől elfogadható, főleg úgy, hogy a VGA TDP kerete 275 watt.

Az AMD az extrém hűtést két dologgal magyarázza. Egyrészt szeretnének kedvezni a tuningosoknak, hiszen 375 wattra is kitolható a TDP keret a Catalyst Overdrive menüben található Power Limit +50%-os paraméterezésével. Utóbbi egyébként -50%-ra is állítható, ami pont ellentétes hatást ér el, vagyis a VGA fogyasztása 175 wattra csökken, ezzel persze a magórajel is alacsonyabb lesz, ami negatív hatással van a teljesítményre, de a döntés a felhasználóé.


[+]

A hűtés is paraméterezhető, így beállítható, hogy mi legyen az a maximális fordulatszám a ventilátornak, amit a felhasználó még elfogad, illetve a maximális hőmérséklet is növelhető 75°C-ig. Utóbbi nyilván a tuning szempontjából lényeges, mivel így stabilabban tartja majd a rendszer a beállított magórajelet. A memória tuningjára egyébként nincs lehetőség, de 512 GB/s-os sávszélességnél ritkán ütközik majd a rendszer ebbe a limitbe.

A GPU hőmérsékletét azonban nem feltétlenül érdemes egyedileg paraméterezni, mivel az AMD szerint a magasabb hőmérséklet magasabb szivárgást von maga után, vagyis nő a fogyasztás. Ezért is 52°C az alapértelmezett érték, hogy így is energiát spóroljon a rendszer.

A kártya felső részén található egy kapcsoló, amellyel a két BIOS között lehet váltani, illetve van még két kapcsoló is a hátoldalon. Mindkettő a LED-ek világítására szolgál. Ezekkel kikapcsolható a Radeon logó világítása, illetve a tápcsatlakozók fölötti 8 LED, de utóbbiak színe is választható, így pirosan és kéken is világíthatnak. Ez a 8 LED egyébként a kártya terhelését jelzi a felhasználó számára.


[+]

A Radeon R9 Fury X képes a hatmonitoros Eyefinity konfigurációk meghajtására a DDM Audio használata mellett, amely minden kijelzőhöz külön nyolccsatornás hangfolyamot képes rendelni. A terheléstől mentes időszakokban a VGA természetesen visszafogja magát és beéri 20 watt körüli fogyasztással, a ZeroCore szolgáltatás aktiválódása mellett pedig 3 wattal. A kártya hátlapján három DisplayPort 1.2a és egy HDMI 1.4 interfész lesz. Utóbbi helyett sokan HDMI 2.0-t vártak, de ez lemaradt, viszont a DisplayPort 1.2a képes a 4K-s 60 Hz-es képátvitelre, és a legtöbb 4K-s monitoron ez az interfész van. Viszont az AMD elmondta azt is, hogy már közel vannak a DisplayPort 1.2a-HDMI 2.0 átalakítók, amelyekkel HDMI-vel is elérhető lesz a 4K 60 Hz-es frissítéssel. Persze ez minden olyan kártyára igaz, amelyről hiányzik a HDMI 2.0, de megtalálható rajta a DisplayPort 1.2a.


[+]

A Radeon R9 Fury X-re a partnerek nem építhetnek egyedi megoldásokat. Ez azt jelenti, hogy mindenki a referenciamodellt használja, és lényegében csak a matricákban lesz eltérés, illetve esetlegesen a csomag tartalmazhat bizonyos extrákat különböző kábelek formájában, de ezt minden gyártó egyénileg dönti el.

Később készítünk egy komolyabb tesztet a Radeon R9 Fury X-ről, amelyben benne lesz az architektúra mélylélektanának elemzése is, figyelmet fordítva azokra a képességekre, amelyek a virtuális valóságot végre realitássá teszik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés