Hirdetés

2019. június 24., hétfő

Szponzorunk

3Dconnexion CadMouse Wireless egér: univerzális többdimenziós

Tesztünk alanya leginkább modellezés közben érzi otthon magát.

Felépítés, specifikációk

A 3Dconnexion márkanév valószínűleg az átlagos otthoni felhasználók számára nem mond sokat, szerkesztőségünkben is legutóbb több mint tíz éve járt tesztkészülék az említett gyártótól. A 3D tervezők számára azonban bizonyára ismerősen csenghet, köszönhetően a virtuális térben elhelyezett tárgyak mozgatására kifejlesztett SpaceMouse termékcsaládnak, mely etalonnak számít ezen felhasználók körében. Mindez persze nem nehéz mutatvány, tekintve, hogy a gyártónak szinte egyáltalán nincs konkurense ebben a kategóriában, ezt a vonalat viszont csak egy későbbi cikkünkben vesézzük ki alaposabban.


[+]

A vállalat ugyanis a SpaceMouse széria mellett egereket is forgalmaz, jelen tesztünk főszereplője pedig a – már a nevéből is sejthető módon – vezeték nélküli CadMouse Wireless. A termékoldal büszkén hirdeti a gyártó véleményét saját termékükről, miszerint ez nem csak egyszerűen egy újabb egér, hanem egy professzionális eszköz CAD tervezők számára. A továbbiakban nem csak annak járunk utána, hogy ez igaz vagy sem, hanem hogy a hétköznapi életben mennyire használható, kell-e bármilyen kompromisszumot kötnünk egy átlagos vezeték nélküli egérhez képest.

Felépítés

Az egérről első pillantásra megállapítható, hogy nagyrészt műanyagból készült burkolatot kapott, némi fémmel az alsó részén, kézbe fogva azonban egyértelművé válik, hogy csak fémhatású műanyaggal van dolgunk. Ettől viszont nem érezzük gyengébb minőségűnek használat közben, mind az alsó, mind a felső rész kellemes tapintású, a két oldal pedig mintha szilikon bevonatot is kapott volna, legalábbis érzésre olyan, nehezebben csúszkál rajta az ujjunk, és az apró szöszöket is egy fokkal nehezebb róla letörölni.


[+]

A kialakítás megköveteli a jobbkezes használatot, ez nem csak a döntött háton mutatkozik meg, hanem a gombok elhelyezésén is. A hüvelykujjnál kapunk két szabadon konfigurálható kapcsolót, ezek alapesetben az előre- és visszalépés funkciót hivatottak kiszolgálni, ami viszont még ennél is érdekesebb, az az évtizedek óta megszokott bal és jobb klikk közti egérgomb (és itt most nem a görgőre gondolunk), mellyel a gyári beállítások szerint ugyanazt a hatást érjük el, mintha lenyomnánk a görgőt. Ez már a 3D és CAD szoftverekhez szükséges funkciók egyike, hiszen ezekben a programokban általában a lenyomott görgővel tudjuk mozgatni a tárgyakat, dedikált gombként ez valamivel kényelmesebb, jobban kézre áll és kevesebb erőt kell kifejteni a megnyomáshoz. Persze igény esetén ehhez is rendelhetünk más feladatokat. A három egérgomb mögött találunk még egy, négy részre osztott kör szimbólummal jelzett kapcsolót, ezzel a következő oldalon részletezett egyéni menüt hívhatjuk elő. Az egér hátán a gyártó logója díszeleg, alatta pedig egy bekapcsolás után néhány másodpercig zölden világító LED végzi a dolgát.


[+]

Az egér alján, a két gumi csúszótalp között találjuk a szenzort, melyet három gomb fog közre, közülük egy szinte minden esetben megtalálható egy vezeték nélküli egér alsó felén, ez pedig a be- és kikapcsoló gomb, mely reteszes kialakítást kapott. Mellette két apró nyomógomb helyezkedik el, a felsővel a vevőegység és a bluetoothos csatlakozás között válthatunk (az éppen aktív kapcsolatot egy kék LED jelzi), Bluetooh használata esetén az alatta lévő gombbal tudjuk párosítani a számítógéppel vagy egyéb eszközzel.


[+]

Az eszköz szétszereléséhez szokásos módon el kell távolítanunk a csúszótalpakat, csak ezután férünk hozzá a négy darab csavarhoz, amelyek egyben tartják a berendezést. A felső rész lehámozását követően először az 1100 mAh kapacitású akkumulátort vehetjük szemügyre, felette pedig a görgőt és a hozzá tartozó kék színű TTC enkódert, valamint a három darab Omron D2FC-F-N(10M) típusú mikrokapcsolót találjuk, míg a PixArt PMW3330DM érzékelő a telep alatt elhelyezett áramköri lapon várja, hogy jól megdolgoztassuk.

Kattintásra galéria nyílik Kattintásra galéria nyílik> Kattintásra galéria nyílik Kattintásra galéria nyílik [+]

Tartozékok tekintetében a szokásosnál elégedettebbek lehetünk a CadMouse Wireless-szel, hiszen egy jópofa cipzáras keménytokot is kapunk az USB-s vevőegységen és az 1,45 méter hosszú vezetéken felül. Az egér a 3Dconnexion SpaceMouse Wireless Kit részeként tette tiszteletét szerkesztőségünkben, ebben egy kemény, 25 x 25 cm alapterületű egérpadot is kapunk, ez azonban nem jár abban az esetben, ha csak az egeret vásároljuk meg.

3Dconnexion CadMouse Wireless
Mérete 109 x 68,5 x 38,1 mm (H x SZ x MA)
Szenzor PixArt PMW3330DM-TZQU
Felbontás Max. 7200 dpi
Gyárilag tárolt felbontások Nem állítható érték szerint
Beépített memória Van
Gombok száma 6 + görgő
Mikrokapcsolók Omron D2FC-F-N(10M)
Görgő enkódere TTC blue
Tömeg 109 gramm
USB frissítési frekvenciája 125/250/500/1000 Hz
Csatlakozás módja 2,4 GHz-es USB vevőegység, Bluetooth 4.0 LE, micro USB kábel (1,45 m hosszú)
Akkumulátor 1100 mAh
Szoftver 3DxWare 10
Gyártó honlapja www.3dconnexion.eu
Termék honlapja 3Dconnexion CadMouse Wireless
Ár 39 900 Ft

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.